Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 17.5. – svátek slaví Aneta

Jak se používá Hardox a Duroxite při renovacích lesních fréz

Zveřejněno: 30. 4. 2024

Švédská firma SSAB vyrábí kromě otěruvzdorných plechů Hardox i otěruvzdorné návarové plechy Duroxite. Zatímco Hardoxů existuje nyní 10 různých jakostí, s různými tvrdostmi a vlastnostmi, v případě návarových plechů jsou zatím jakosti dvě. Duroxite 100 a Duroxite 200.

Fréza při opravě navařovacím drátem Duroxite 200.

Duroxite 100 je klasickým návarovým plechem, kdy je na podkladový plech (S355) navařena vrstva karbidů chromu v austenitické matrici. U Duroxitu 200 pak návarovou vrstvu tvoří směs karbidů chromu, molydbenu a niobu. Duroxite 200 nabízí až dvojnásobnou životnost ve srovnání s „klasickou stovkou”. Prémiovou variantou jsou pak tyto návary provedené na podkladovém plechu Hardox 450. Kromě návarových plechů existují obě jakosti i jako navařovací dráty.

Typickými aplikacemi pro návarové plechy Duroxite jsou míchačky betonu, mlýny a drtiče slinku v cementárnách, dopravníky v obalovnách nebo lopatky průmyslových čerpadel a ventilátorů.

Vyložení skeletu – Duroxite 100 a zuby hřebenu – Hardox 500 a Hardox 600.
Vyložení skeletu – Duroxite 100 a zuby hřebenu – Hardox 500 a Hardox 600.

Životnost a otěruvzdornost plechů Duroxite a Hardox

Srovnání životnosti, respektive otěruvzdornosti mezi návarovými plechy Duroxite a plechy Hardox, není úplně jednoduché. Hardox je univerzální otěruvzdorný materiál, který vykazuje vysokou otěruvzdornost v třecí i rázové abrazi. Navíc odolává i mechanickým poškozením a deformacím při impaktu a může tak v mnoha případech působit jako otěruvzdorný a konstrukční materiál současně. Návarové plechy obecně nemají impakt a rázovou abrazi v oblibě, ale zato vynikají při třecí abrazi a relativně malé zrnitosti abraziva. Dále bude rozdíl Duroxite – Hardox záviset pochopitelně na druhu (tvrdosti) abraziva. Velice zhruba by se dalo říct, že pro třecí abrazi, abrazivum žula a frakce řádově v mm, bude mít Duroxite 100 přibližně dvojnásobnou životnost oproti Hardoxu 600. Návarové plechy také udrží otěruvzdornost do vyšších teplot, 350 °C – Duroxite 100 a 600°C – Duroxite 200.

Zkušenosti s ocelí Hardox a návarovými plechy Duroxite

Firma Dimont HDX z Paskova na severní Moravě je certifikovaným partnerem SSAB (Hardox Wearparts) a zabývá se zpracováním a výrobou dílů z ocelí Hardox. Používat návarové plechy Duroxite začali ve firmě před několika lety a nyní používají Duroxite v kombinaci s Hardoxem 500 a Hardoxem 600 i na opravy a renovace lesních a půdních hloubkových fréz. Ve spolupráci s provozovatelem těchto fréz, společností Českomoravská lesní a.s., vyzkoušeli různé varianty otěruvzdorných a návarových plechů. Na opravy skeletu frézy používají návarový plech Duroxite 100, přičemž toto řešení používají i na nové frézy před tím, než jsou nasazeny do provozu.

Ližina – Duroxite 100.
Ližina – Duroxite 100.

Duroxite 100 se uplatní i na renovaci ližin, kde se původní řešení (většinou otěruvzdorný plech) nechá dojít až na konec životnosti, cca 3 měsíce, a pak se provede renovace Duroxitem 100, který má životnost přibližně 2 roky. Na hřeben skeletu se používá Hardox 500, přičemž se zde nyní testuje i Hardox 600. Držáky zubů na rotoru jsou v originálním řešení většinou odlitky a po opotřebení se nahrazují segmenty z Hardoxu 500, které mají delší životnost. Na lokální opravy ať už ližin nebo skeletu, nebo dodatečnou ochranu držáků zubů, se používá návarový drát Duroxite 200. Ten nabídl nejenom delší životnost než původně používaný drát Duroxite 100, ale i jednodušší, plynulejší navařování. Lze říct, že postupnými renovacemi otěrových dílů se vytvoří „nová” fréza, jejíž materiálové řešení nemá s originálem mnoho společného.

Držák zubu – Hardox 500.
Držák zubu – Hardox 500.

Českomoravská lesní dospěla ke kombinaci

Českomoravská lesní a.s. používá deset fréz různých provedení a ročně vyčistí a zrekultivuje zhruba 1 500 ha. Rozdílné hloubky rekultivace, půdní podmínky, zkušenosti traktoristy – všechny tyto parametry výrazně ovlivňují životnost jednotlivých dílů frézy. Je proto celkem obtížné srovnávat různá materiálová řešení z hlediska otěruvzdornosti. Nicméně, na základě dlouhodobé zkušenosti, se u otěrových dílů dospělo ke kombinaci Duroxitu 100 a Hardoxu 500 (případně v budoucnu Hardoxu 600) a navařovacího drátu Duroxite 200 na opravy a dodatečnou ochranu.