Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Jak se sklízí arašídy?

Zveřejněno: 27. 6. 2018

Napadlo Vás někdy, jak se sklízí podzemnice olejná, respektive arašídy? Tady je odpověď.

Dvoufázová sklizeň arašídů.

Stroj na fotografiích a záběrech vyrábí společnost Amadas Industries, která je partnerem společnosti John Deere. Výrobce je světovým lídrem ve výrobě arašídových sklízečů. Amadas nabízí celou řadu zařízení pro sklizeň arašídů.

Mechanická sklizeň arašídů může probíhat takto; jsou-li arašídy již vhodné pro sklizeň, tak jsou vytaženy na zem, kde se nechají uschnout. Řádky s arašídy pak má na starost sklízeč s adaptérem. Sklízeč Amadas o výkonu až 250 koní může být vybaven adaptérem o šířce až 10 metrů.

Pěstování podzemnice olejné

Po oplození žlutých květů začíná intenzivně růst stopka, nesoucí na konci oplozený semeník, který se zavrtává 3–6 cm hluboko do půdy, kde se vyvine lusk, obsahující 1–7 semen, obalených červenofialovým osemením. Často se pěstuje pro semena – arašídy, buráky, buráčky nebo také burské oříšky. Nejedná se však o ořech, ale luštěninu. Arašídy jsou velmi bohaté na živiny. Obsahují 25% bílkovin, vysoké množství tuků, cukrů. Dále se v nich vyskytuje vitamín B1 (thiamin), B3 (niacin), B5, B6 a B9, antioxidanty a například i koenzym Q10.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Amadas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.