TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Japonci poprvé v historii získali ocenění "Diesel roku" za nejnovější motor

Zveřejněno: 19. 2. 2019

Společnost Kubota Corporation získala prestižní evropské ocenění "Diesel Of The Year" 2019. Ocenění tak poprvé v historii udělování získali Japonci. Ocenění od roku 2006 každoročně uděluje prestižní časopis Deisel International nejinovativnějšímu motoru roku.

Diesel roku - Kubota V5009

Cena Diesel Of The Year byla udělena novému motoru Kubota V5009, který byl vyvinut v reakci na nové přísnější emisní normy ve Spojených státech, EU a Asii. Všichni výrobci průmyslových strojů jsou nyní povinni vyrábět stroje s certifikovanými motory, které obsahují zařízení pro následnou úpravu spalin s ohledem na požadovanou úroveň emisí. Kubota přijala opatření, aby vyhověla různým požadavkům od těchto výrobců. Kubota chce, aby co nejvíce výrobců volilo motory Kubota (do 100 koní) do svých strojů. Nový motor V5009 je zařazen do výkonnostní třídy do 200 koní.

Časopis ocenil zejména systém DPF (filtr pevných částic) a zdokonalenou technologii regenerace. Motor s objemem pět litrů se bude hodit jak do zemědělské, tak stavební techniky. Může v budoucnu též posloužit jako základ při vývoji hybridního motoru pro těžké stroje. Podle časopisu je V5009 originálním průmyslovým motorem s dobrým poměrem mezi hmotností, výkonem a objemem.

Oceněný motor je velmi významným výrobkem pro korporaci Kubota. Už před třemi lety věděla, že tento motor bude vyrábět sériově. Nový V5009 označuje další kapitolu v historii společnosti Kubota, neboť 5litrový motor bude patřit do celé řady nových motorů s označením 09.

Motor se veřejnosti ukáže na letošním stavebním veletrhu Bauma v Mnichově. Tam Kubota též ukáže historicky nejvíce techniky. Kubota Corporation vyrábí a vyvíjí stavební a zemědělskou techniku.

V roce 2018 získal ocenění motor Deutz Tcd9.0. Časopis Deisel International je jediný evropský časopis zabývající se všemi tématy týkajícími se vývojem, výrobou a používáním dieselových motorů ve všech strojích.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Kubota

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.