Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Jaroslav Teiml vyzkoušel sklízeč Holmer Terra Dos 5 nové generace a hned ho koupil

Zveřejněno: 23. 11. 2022

Holmer patří mezi přední výrobce samojízdných sklízečů cukrové řepy. Jeho stroje ve dvou a třínápravovém provedení si získaly oblibu také u českých pěstitelů cukrové řepy a poskytovatelů zemědělských služeb. Nedávno byla představena nová generace samojízdných sklízečů Holmer Terra Dos 5. Jeden z prvních vyrobených kusů si už našel majitele v České republice.

Holmer Terra Dos 5 je vybaven novou kabinou, která byla prodloužena o 18 cm a tím je prostornější a pohodlnější.

Sklízeče cukrové řepy Holmer Terra Dos 5 nové generace budou mít světovou premiéru na veletrhu SIMA v Paříži. Poté přijdou na trh dva modely – dvounápravový Holmer Terra Dos 5-30 a třínápravový Holmer Terra Dos 5-40. Nové modely se budou ještě chvíli vyrábět souběžně se sklízeči předešlé generace.

Jak vzniklo označení Holmer Terra Dos 5?

Terra je latinský výraz pro zemi. Sklízeče využívají pneumatiky Terra, které chrání půdu. Dos znamená španělsky dva – značí druhou stopu, kterou sklízeč tvoří při jízdě v tzv. krabím režimu. Pětka znamená pořadové číslo pro novou generaci Holmer Terra Dos. První generace byla vyrobena v roce 1996.

Minulý rok vznikla předsériová verze sklízeče Holmer Terra Dos 5 a letos již byla vyrobena omezená série dvou a třínápravových modelů. Jeden z těchto modelů měl možnost letos vyzkoušet i Jaroslav Teiml, který poskytuje mimo jiné zemědělské služby v oblasti sklizně cukrové řepy. Dva sklízeče (Holmer Terra Dos T4-30) již provozuje z předešlé generace, takže měl možnost nový stroj objektivně porovnat. Nový Holmer Terra Dos 5 se mu zalíbil, a tak u něj zůstal. Pořídil konkrétně model Holmer Terra Dos 5-30, který se mu hodí do jeho nové strategie – nabízet svým zákazníkům sklizeň dvounápravovými sklízeči, které jsou obratnější a lehčí.

Nová kabina sklízeče Holmer Terra Dos 5 s celou řadou praktických vychytávek

Holmer Terra Dos 5 je vybaven novou kabinou, která byla prodloužena o 18 cm a tím je prostornější a pohodlnější. Jaroslava Teimla zaujalo i podlahové vytápění, které přijde vhod při sklizni v mrazivých dnech. V kabině také nalezneme nový integrovaný vysavač, tiskárnu pro tisk formulářů a smluv a digitální rádio. Komfortním prvkem je možnost bezdrátového nabíjení mobilního telefonu.

„Obsluha stroje je snadnější a jednodušší. Design stroje se mi velmi líbí. Stroj má skvělou průchodnost a zvládá lépe sklízet cukrovou řepu v náročnějších podmínkách.”
Jaroslav Teiml, poskytovatel zemědělských služeb.

Nová pravá loketní opěrka je spojena s pohodlným sedadlem obsluhy. Nová je také levá loketní opěrka pro ovládání výložníku stroje Holmer Terra Dos 5. Součástí opěrky je i 12,1" dotykový terminál s optimalizovaným uživatelským rozhraním, kde obsluha rychle a snadno získá informace o nejdůležitějších parametrech stroje. Svým provedením se terminál podobá chytrým telefonům, takže je zajištěno intuitivní ovládání. Lze ho ovládat buď dotykem, nebo pomocí otočného kolečka Jog dial.

Nová pravá loketní opěrka je spojena s pohodlným sedadlem obsluhy. Nová je také levá loketní opěrka pro ovládání výložníku stroje. Součástí opěrky je i 12,1palcový dotykový terminál s optimalizovaným uživatelským rozhraním.
Nová pravá loketní opěrka je spojena s pohodlným sedadlem obsluhy. Nová je také levá loketní opěrka pro ovládání výložníku stroje. Součástí opěrky je i 12,1palcový dotykový terminál s optimalizovaným uživatelským rozhraním.

Jaroslav Teiml u svých sklízečů Holmer Terra Dos využívá online platformu myHOLMER. S platformou je propojen i nový sklízeč. Díky platformě může obsluha sledovat veškeré informace o svých strojích a procházet si návody k obsluze. Prostřednictvím platformy lze také objednat náhradní díly, sledovat statistické údaje z jednotlivých sklizňových dní a parametry stroje. Platforma obsahuje i navigaci, která zavede osobu přímo ke stroji. Platforma také nabízí vzdálený zákaznický servis. Servisní technik se dokáže ke stroji vzdáleně připojit. Všechna data jsou uložena ve vzdáleném úložišti v Německu a jsou zabezpečena proti přístupu třetích stran. Prostřednictvím datového uzlu agrirouter lze také shromážděná telemetrická data předávat různým systémům pro řízení farmy a tam je zpracovávat.

Svým provedením se terminál podobá chytrým telefonům, takže je zajištěno intuitivní ovládání. Lze ho ovládat buď dotykem, nebo pomocí otočného kolečka Jog dial.
Svým provedením se terminál podobá chytrým telefonům, takže je zajištěno intuitivní ovládání. Lze ho ovládat buď dotykem, nebo pomocí otočného kolečka Jog dial.

Vstup do kabiny sklízeče Holmer Terra Dos 5 ulehčuje širší provedení schodů a plošiny. Při večerní sklizni přijde vhod zcela nové LED pracovní osvětlení. Přední část kabiny je vybavena speciálními LED pásky se světelným tokem až 22 785 lumenů. LED pásky osvětlí blízký i vzdálený prostor a jsou méně oslňující. LED osvětlení se nachází i v zadní části stroje, po jeho bočních stranách a nad schody. Jaroslav Teiml oceňuje, že je osvětlení integrováno do konstrukce stroje, tudíž nehrozí jeho poškození například větvemi stromů.

Méně nákladná údržba sklízeče Holmer Terra Dos 5

Oba sklízeče Holmer Terra Dos 5 pohání dieselový motor MTU s výkonem 652 koní/480 kW, který vyhovuje emisní normě Stage V. Interval údržby motoru byl zvýšen z 500 na 750 motohodin. Optimalizována byla i údržba hydraulických filtrů, aby se mimo jiné snížila spotřeba oleje a předcházelo se častým výměnám filtrů. Holmer Terra Dos 5 bude schopen spalovat udržitelná paliva, dokonce je prvním sklízečem cukrové řepy, který lze plnit biohydraulickým olejem PANOLIN® – snižuje počet výměn oleje a je ekologičtější. Stroj má nový design, který usnadňuje během servisu a údržby přístup do motorového prostoru a ke všem jiným důležitým částem.

Servisní přístup ke všem důležitým oblastem stroje Holmer Terra Dos 5 je snadný.
Servisní přístup ke všem důležitým oblastem stroje Holmer Terra Dos 5 je snadný.

Holmer Terra Dos 5 je ve srovnání s předchůdcem odolnější a robustnější, což snižuje opotřebení komponentů a nároky na údržbu stroje. Například škrabáková podlaha v zásobníku má robustnější a odolnější řetězy. Nejdůležitější kovové části v zásobníku jsou vyrobeny z masivní hardox oceli. Čisticí kola mají větší průměr. Jejich prsty lze v případě potřeby měnit jednotlivě (už ne ve dvojicích) a jsou vyrobené z hardox materiálu. Další komponenty byly konstrukčně upraveny, například boční elevátor používá namísto rolen kluzné lišty. Optimalizován byl i pohon elevátoru pro snížení jeho opotřebení a eliminaci namáhání dopravního pásu. Také zásobníkový šnek je výše posazený. Objem zásobníku zůstal stejný – u dvounápravového sklízeče má objem 30 m3, u třínápravového sklízeče 40 m3.

Kvalitní práce i v obtížných podmínkách

Koncepce stroje Holmer Terra Dos 5, podvozek ani hydrostatický pohon se nezměnily. Naopak hydraulická soustava stroje má nové uspořádání, méně šroubových spojů a o něco větší hydraulický výkon. Využívat tak lze bez problémů osmi, devíti a dvanáctiřádkové vyorávací agregáty i v obtížných sklizňových podmínkách.

Vyorávací radlice agregátu mají prodlouženou životnost. Optimalizován byl i pohon cepáku, jeho uložení a kryt. Drobné konstrukční změny prodělal i hmatač.
Vyorávací radlice agregátu mají prodlouženou životnost. Optimalizován byl i pohon cepáku, jeho uložení a kryt. Drobné konstrukční změny prodělal i hmatač.

Vyorávací radlice agregátu Holmer Terra Dos 5 mají prodlouženou životnost. Optimalizován byl i pohon cepáku, jeho uložení a kryt. Drobné konstrukční změny prodělal i hmatač. Přepracován byl kopírovací mechanismus. Průměr kopírovacích kol se zvětšil. Větší hmatací kolečka o průměru 850 mm zaručí čisté a kompletní vyorání řepy i v mokrých podmínkách. Nový vyorávací agregát zabraňuje ucpávání i při velmi nízkých pracovních rychlostech. Vylepšena byla i elektronika vyorávacího agregátu. Seřezávač Holmer DynaCut, který sklízí celou řepu bez zbytků chrástu, zůstal nezměněn.

„Nový Holmer Terra Dos 5 nabízí větší prostor v kabině. Obsluha stroje je snadnější a jednodušší. Design stroje se mi velmi líbí. Stroj má skvělou průchodnost a zvládá lépe sklízet cukrovou řepu v náročnějších podmínkách. Náklady na posezonní i předsezonní údržbu se u nové generace sklízeče snížily,“ zhodnotil Jaroslav Teiml.