TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Kemper prezentoval vylepšené sklizňové adaptéry a inovativní mazání zrnových procesorů

Zveřejněno: 18. 12. 2019

Sklizňové adaptéry a sběrače pro samojízdné sklízecí řezačky mají zajišťovat výkonnost a minimalizovat ztráty hmoty. To vše již při prvním kontaktu se sklízeným materiálem. Společnost Kemper představila své priority, mezi něž patří vysoké bezpečnostní standardy jejích strojů a individuální servisní služby, které se týkají nejen stroje jako celku, ale též jeho jednotlivých komponentů. To se týká i zrnových procesorů s mačkacími válci, na kterých zase stojí výsledná kvalita řezanky.

Největší model 490plus se šesticí kotoučů stejné velikosti

Německá firma Kemper prostřednictvím své výstavní plochy na zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru efektně prezentovala, na co konkrétního jsou její výrobky v oblasti sklizňových strojů určeny. Podlaha výstavní plochy byla rozdělena do jednotlivých kruhových polí značících plodiny, na nichž byly umístěny adaptéry pro sklizeň kukuřice, čiroku a další, sběrače, procesory a mačkací válce. Návštěvník tak ihned poznal, jakou hmotu konkrétní výrobek umí sklidit či zpracovat. Takovou prezentaci svých výrobků firma nezvolila náhodou – je totiž výrobcem široké škály druhů sklizňových adaptérů pro všechny typy řezaček nehledě na jejich značku a rok výroby. Kromě toho je Kemper schopen nově dodat i ústrojí do samojízdných řezaček, jako jsou procesory a mačkací válce.

Strategie výroby a prodeje sklizňových adaptérů a sběračů Kemper je rozdělena do dvou linií. Část produkce je určena výhradně pro stroje John Deere (firmu před dvaceti lety převzal Deere & Co), druhá část produkce je pak vyhrazena řezačkám ostatních výrobců. Mohli jsme tak vidět prezentaci adaptérů a sběračů pod vlastní značkou Kemper s různou koncepcí a v rozdílném provedení pro řezačky značky Claas, Fendt Krone, Rostselmash či New Holland. Příslušenství Kemper dodává na český trh společnost P & L, spol. s r. o.

Jak nám pan Marek Psota, produktový manažer z P & L, potvrdil, Kemper v oblasti kukuřičných adaptérů udává směr vývoje. O tom jsme se přesvědčili také na výstavní ploše, kde byly vystaveny adaptéry přímo v barvách New Holland či Rostselmash.

Sklizňové adaptéry a sběrače pro řezačky různých značek

Novinkou v produktovém portfoliu Kemper v oblasti sběracích adaptérů pro sběr senáže, trav apod. je model C3003, který je určený pro všechny vysokovýkonné typy samojízdných řezaček. Má zesílenou konstrukci a zvládne sbírat i nerovnoměrně nahrabané řádky mokré hmoty. Usměrňovací válec se automaticky přizpůsobuje sklízenému řádku hmoty, a tak již v oblasti před sběračem zajišťuje rovnoměrný tok sklízeného materiálu. Hlavní charakteristikou nového typu sběrače je speciální systém podávacích prstů z tvrdokovu, který zabraňuje hrnutí materiálu. Materiál je postupně vkládán ke speciálně tvarovanému šneku a následně do útrob řezačky. Další předností tohoto sběrače je snadný servis či údržba. I při mé výšce téměř metr devadesát byl segment usměrňovacích sekcí, válce a ochrany (síť) zvednut do dostatečné výšky tak, aby se obsluha mohla bezpečně a komfortně dostat do útrob sběrače, což v případě jiných sběračů na trhu tak jednoduché není. To stejné platí u postranních odnímatelných krytů pohonu, kde se schovávají robustní ozubená kola s válečkovým řetězem.

Novinkou v produktovém portfoliu firmy Kemper v oblasti sběracích adaptérů je model C3003
Novinkou v produktovém portfoliu firmy Kemper v oblasti sběracích adaptérů je model C3003

V oblasti adaptérů pro sklizeň kukuřice vyrábí firma Kemper dva typy – s větším počtem řezacích a vkládacích kotoučů s menším průměrem, nebo s menším počtem řezacích a vkládacích kotoučů s větším průměrem. Všechny jsou vyráběny s pracovním záběrem od 4,55 do 9,0 m (s možností speciálního přepravního příslušenství u největších modelů). Vzhledem k tomu, že se u nás nevyskytují tak velké výměry polí s kukuřicí, jako například v Chorvatsku či Maďarsku, větší pracovní šířky kupují většinou podniky služeb, kteří provozují vysokovýkonné samojízdné řezačky. V našich podmínkách je podle pana Psoty nejpoužívanější model 360plus (zastupuje prvně jmenovaný typ) pro rychlou sklizeň. Díky použití kotoučů je možné sklízet kukuřici bez ohledu na rozteč řádků. Každý kotouč sestává z vyměnitelných segmentů s kotoučovými noži. Druhý jmenovaný typ adaptéru s větším průměrem kotoučů je spíše určen pro sklizeň extrémně velké, vysoce výnosné kukuřice, čiroku, plodin pro přímou sklizeň (GPS) apod.

Mazání v zrnovém procesoru zajišťuje pára z olejové lázně

Firma Kemper obohatila výrobní program samojízdných řezaček o zrnové procesory ProfiCracker TM a mačkací válce, které dle specifikací firmy Kemper vyrábí na základě strategické dohody americká společnost Scherer Inc.. Mačkací válce pro řezačky Krone, New Holland či Claas jsou vyrobeny tak, aby bylo možné daný válec jednoduše demontovat a vyměnit. Válce se vyrábí v různém provedení, jež určuje výslednou délku řezanky. Válce též narušují průchozí hmotu a zrna ve dvou směrech, a tím zajišťují vysokou intenzitu narušení všech materiálů - nezávisle na délce řezanky. Aby bylo zaručeno co nejkvalitnější krmivo, tak válce disponují mazáním. Ložiska se však nemažou klasickým způsobem, ale je použita olejová lázeň, která se proměňuje v páru. Pára má na starosti mazání, takže řezanka není kontaminována žádným mazivem.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.