Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Lesní mulčovač TMC Cancela TFT 250 k úpravě či výsadbě lesa se představil u Orlíku

Zveřejněno: 23. 12. 2022

Na Lesnickém dni v Humpolci u zříceniny hradu Orlík, na jezdeckém závodišti Zlatá podkova, představila firma Manatech CZ lesní mulčovač TMC Cancela TFT 250. Tento mulčovač vyniká skvělým vybavením a celkově promyšlenou koncepcí.

Vzhledem k mírné vlastní hmotnosti mulčovače, přibližně 4 tuny, je manévrovatelnost v terénu také vynikající.

Španělská firma TMC Cancela nabízí lesnické mulčovače pro širokou škálu prací v lesnictví a při údržbě krajiny, včetně hydraulických mulčovačů pro bagry a smykem řízené nakladače. V nabídce má i mulčovače pro potřeby dálkově ovládaných sekaček. Sortiment zahrnuje různé řady mulčovačů pro traktory od 50 do 500 koní.

Lesní mulčovač obecně slouží primárně k úpravě lesa po těžbě a k zakládání či výsadbě lesa nového. Jde o energeticky velmi náročná technická zařízení nejčastěji užívaná v provedení pro připevnění na nosný energetický prostředek s tříbodovým závěsem (traktor). Lesní mulčovač vyžaduje pro svou práci traktor o výkonu více než 200 koní vybavený plazivými rychlostmi a reverzací.

Mulčovač byl agregován s traktorem Fendt 942 Vario (se jmenovitým výkonem 415 koní) s plynulou převodovkou VarioDrive.
Mulčovač byl agregován s traktorem Fendt 942 Vario (se jmenovitým výkonem 415 koní) s plynulou převodovkou VarioDrive.

Řada lesních mulčovačů TMC Cancela TFT se ideálně hodí pro montáž na traktory s výkonem 300 koní a přesvědčí uživatele promyšlenou celkovou koncepcí. Lesnický mulčovač je standardně vybaven pěti řadovými šroubovanými protiostřími, široce rozevřenou hydraulickou štěpkovací klapkou a agresivními karbidovými nástroji pro rychlé drcení podnoží. Kinematika s převodovkou W a hydraulickým horním článkem umožňuje velký rozsah zdvihu bez omezení vývodového hřídele. TMC Cancela má patentované uchycení do třetího bodu, který je propojený s převodovkou. To přináší lepší kopírování terénu. Mulčovač také využívá turbo-spojky, jež v případě přetížení zajistí, aby nedošlo k zastavení celého traktoru. Díky turbo-spojkám kardan dále rotuje, rotor se zpomalí a nedojde ke spálení řemenů. Na každé straně mulčovače se nachází šest řemenů a jedna turbo-spojka. Vzhledem k mírné vlastní hmotnosti, přibližně 4 tuny, je manévrovatelnost v terénu také vynikající. Hydraulické tlačné zařízení s posuvnými rozrývači výrazně usnadňuje použití při údržbě krajiny.

TMC Cancela má patentované uchycení do třetího bodu, který je propojený s převodovkou. To přináší lepší kopírování terénu.
TMC Cancela má patentované uchycení do třetího bodu, který je propojený s převodovkou. To přináší lepší kopírování terénu.

Při první jízdě je možné čelo mulčovače zvednout, aby se frézovaná hmota co nejlépe rozprostřela. Pokud je potřeba provádět čistší práci, například srovnávat povrch do roviny, zadní čelo je možné sklopit. Díky protiostří je tvořena rovina a zároveň je hmota částečně zapravována do země. Rotor s vyměnitelnými hřídelemi disponuje pevnými kladivy, která jsou umístěna ve šroubovici. Kladiva jsou vyrobena ze speciálních slitin a tvrdokovu. Jejich speciální design umožňuje vynikající penetraci materiálu a zajišťuje dlouhou životnost. Pro maximální bezpečnost je mulčovač vybaven čtyřmi řadami řetězových záclon vpředu a uprostřed stroje.

Mulčovač TMC Cancela TFT 250 byl agregován s traktorem Fendt 942 Vario (se jmenovitým výkonem 415 koní) s plynulou převodovkou VarioDrive umožňující bezstupňové řazení od 20 m/h do 60 km/h při nízkých otáčkách motoru. Každá náprava traktoru disponuje vlastním hydraulickým motorem. Přenos výkonu mezi přední a zadní nápravou s inteligentním pohonem všech kol probíhá plně automaticky a nezávisle na sobě. To se hodí při práci v lese a průjezdu mezi pařezy a stromy. Za zmínku stojí systém Fendt iD, který umožňuje dosažení nejvyššího krouticího momentu a zároveň maximálního výkonu při nízkých otáčkách motoru. Traktor byl vybaven otočným pracovištěm obsluhy a lesními pneumatikami Nokian Tractor King.