AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Levá ruka ovládá z volantu traktor a pravá nakladač, MX boří návyky v řízení

Zveřejněno: 15. 1. 2019

Výrobce čelních nakladačů MX odhaluje svůj nový systém řízení s názvem Tract-Pilot, který se instaluje na volant. Tím je uvolněna pravá ruka výhradně k ovládání čelního nakladače. Ovladač na volantu umožní řídit mnoho funkcí traktoru při práci s čelním nakladačem.

Tract-Pilot lze snadno integrovat do systému pohonu traktoru.

800 hodin je průměrná doba používání traktoru s čelním nakladačem v živočišné výrobě. Jen cyklus nakládky, například hnoje, vyžaduje průměrně 25 operací a trvá přibližně 50 sekund. Proto není pochyb, že tato práce se může stát únavnou a také bolestivou. V neposlední řadě vyžaduje také určitou obratnost.

Kvůli tomuto představil francouzský výrobce MX systém Tract-Pilot, který přichází ve formě ergonomického „ovládacího míčku“, upevněného na volantu. Pokud volant pustíte, ovládací zařízení se vrátí do výchozí polohy. Zařízení má specifický tvar kvůli ovládání levou rukou a umožňuje rychlý přístup k hlavním funkcím. Pomocí palce lze ovládat pohyb traktoru vpřed nebo vzad, měnit převodové stupně a nastavit převodovku do neutrálu pomocí tříosého mikro-joysticku. Vaše pravá ruka se tedy bude plně věnovat k ovládání čelního nakladače a není nutné uvolňovat volant nebo joystick nakladače pro ovládání převodovky traktoru.

Systém Tract Pilot byl vyvinut ve spolupráci s uživateli nakladačů MX. Zařízení lze velmi rychle instalovat, protože nevyžaduje žádné kabelové připojení a je napájeno lithiovou baterií. Tract-Pilot bezdrátově komunikuje s ovládacím joystickem čelního nakladače.

Samotný výrobce tvrdí, že toto zařízení pravděpodobně naruší řidičské zvyky zemědělců – k lepšímu (snížením počtu manévrů, které budou muset být provedeny).

Autor: Milan Jedlička
Foto: MX

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.