Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Mačky na traktor nejsou vtip, opravdu z něj mají udělat všudychod

Zveřejněno: 3. 12. 2018

Jsou situace, v nichž jen stěží obstojí traktory s běžnou výbavou, pro takové musí vzniknout něco zvláštního. Italové se inspirovali z historie a našli originální a elegantní řešení.

Je to vhodná alternativa k orebním kolům?

Pokud vezmeme orbu jako příklad, správně by se měla provádět za optimálních podmínek. Ty ale nepanují vždy a nemálo obsluhám se tak podaří s traktorem zapadnout. V lepším případě se dobré podmínky promění v těžší, ale přesto v takové, kde lze relativně ještě dobře pracovat. V případě zapadnutí traktoru nezbývá než počkat na posilu, která traktor vytáhne. A v druhém případě, při ztrátě trakce při mokrých podmínkách, by to chtělo něco, co by trakci traktoru zvýšilo. Zajímavé řešení výše popsaných situací nabízí italský výrobce Agri Sabatino.

Italská společnost Agri Sabatino pro traktory nabízí mačky, a to dokonce ve dvou provedeních. Ano, čtete správně. Mačky mají stejný úkol, jako ty, které používají horolezci při zdolávání těžkého terénu. Samozřejmě kovové mačky pro traktory mají jinou konstrukci. Mačky se upínají na disk kola a mají kruhovitý tvar. Jsou tvořeny lopatkami, které v těžkém terénu zvýší průjezdnost a zamezí prokluzu. Tím pádem je eliminováno zapadnutí. Díky tomu se může traktor rovněž bez problému pohybovat i na kluzkém povrchu. Celý systém má přepravní a pracovní polohu, aby nebyl traktor omezován například při jízdě po silnici. O roztahování lopatek do pracovní či přepravní polohy se stará hydraulický systém tvořený jedním hydraulickým válcem (mohou být i dva) poháněný traktorem. Pro méně náročné uživatele je možností i ruční systém.

Tyto mačky jsou svým způsobem alternativou k orebním kolům. Pro použití orebních kol ale musí být demontována celá klasická pneumatika i s diskem. Pro jízdu na pevném podkladu (silnici) bylo možno opatřit orebná kola speciálními obručemi, aby se silnice nepoškozovala. Nejvíce se využívala u prvních traktorů v minulém století, dnes se využívají jen zřídka. U zahradních kultivátorů se využívají tzv. orební návleky.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Sabatino

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.