Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

MANATECH CZ na Zemi živitelce vystavil průřez svého sortimentu. Nechyběla zemědělská ani lesnická technika

Zveřejněno: 30. 10. 2023

Jako každý rok se společnost MANATECH CZ účastnila největšího tuzemského agrosalonu Země Živitelka, který do Českých Budějovic přilákal desítky tisíc zemědělců z celé České republiky. Společnost mimo jiné prezentovala stroje značek McHale, Thaler, TMC Cancela, Quicke, Hakki Pilke, Först a Schlang & Reichart.

MANATECH CZ na Zemi živitelce vystavil průřez svého sortimentu. Nechyběla zemědělská ani lesnická technika.

Na výstavní ploše společnosti MANATECH CZ jsme měli možnost spatřit techniku pro sklizeň pícnin značky McHale. Zastupoval ji shrnovač McHale R 68-78. Jeho pracovní záběr lze hydraulicky pomocí teleskopických ramen nastavovat pohodlně ze sedadla traktoru. Model má pracovní záběr od 6,8 do 7,8 metru a je schopen shrnovat píci uloženou na široko nebo sloučit více řádků do jednoho středového.

Kopírování terénu jednoho rotoru a správné nastavení polohy ramene s prsty je zajištěno pomocí pojezdových, respektive kopírovacích kol. Každý rotor shrnovače McHale obsahuje 11 ramen a je opatřen třemi nebo šesti koly pro dokonalé kopírování povrchu pole či louky. Prsty na ramenou rotoru jsou 3x vinuté, aby zajistily co nejlepší sběr hmoty. Oba rotory mají centrální zavěšení, takže působí stejným tlakem na pozemek v celé své pracovní šířce. Odpružení navíc umožňuje lepší kopírování terénu. Shrnovače McHale disponují 4 páry prstů o průměru 10 mm, které shrnují materiál do řádku. Prsty zachytí hmotu pouze jednou a uloží do středového řádku. Nestává se tak, že by docházelo ke zbytečnému smýkání píce po pozemku. Díky tomuto procesu je píce čistá a bez cizích předmětů a popelovin. Zařízení na konci ramene chrání prsty před ztrátou. Model McHale R 68-78 je vybaven indikátorem nastavení výšky, takže lze snadno nastavit výšku prstů. Pohyb prstů lze upravit tak, aby vyhovoval různým podmínkám a dané plodině.

Na výstavní ploše společnosti MANATECH CZ jsme měli možnost spatřit techniku pro sklizeň pícnin značky McHale.
Na výstavní ploše společnosti MANATECH CZ jsme měli možnost spatřit techniku pro sklizeň pícnin značky McHale.

Vedle shrnovače se prezentoval lis Mchale V6750 s variabilní komorou (průměr 0,6 do 1,68 metru) pro nastavení libovolného průměru lisovaného balíku, což je výhodné např. při lisování slámy, kdy je cílem zformovat co nejvíce hmoty do jednoho balíku. Lis disponuje řezacím systémem s 15 nebo 25 noži. Se všemi 25 noži se dá dosáhnout teoretické délky řezanky 46 mm a tím dokonalého pořezání píce. Docíleno je maximálního slisování zavadlé píce, a tedy i kvalitní siláže. Na přání je možné lis vybavit systémem řezání umožňujícím volbu různého počtu nožů. Lisovaný materiál je ze sběrače širokého 2,1 metrů odebírán vkládacím ústrojím zajišťujícím rovnoměrné plnění lisovací komory. Za pozornost stojí systém adaptivního sběru materiálu přizpůsobující se změnám v toku materiálu do lisovací komory – eliminuje přetěžování a zvyšuje propustnost bez ohledu na pracovní podmínky. Při lisování nerovnoměrných řádků může dojít k zablokování lisu. Lis McHale V6 je pro tento případ vybaven hydraulicky sklápěcí podlahou s možností zasunutí nožů. Ve třech jednoduchých krocích (ovládání z kabiny) lze vytvořit místo pro průchod velkého množství materiálu. Všechny lisy McHale V6 jsou vybaveny třemi robustními nekonečnými pásy, jež redukují ztráty během lisování. Týká se to zejména plodin, jako je vojtěška, jejíž listy jsou cenné pro vysoký obsah bílkovin. McHale V6750 je vybaven dvojitým pohonným systémem pro pohon pásů a formování balíků. Tento pohon přichází vhod v obtížných podmínkách, třeba při lisování mokré a krátké píce.

Žací stroj McHale Pro Glide R310 bez kondicionéru.  Stroj je vybaven extrémně robustní plně svařovanou žací lištou, v níž je umístěno sedm disků.
Žací stroj McHale Pro Glide R310 bez kondicionéru. Stroj je vybaven extrémně robustní plně svařovanou žací lištou, v níž je umístěno sedm disků.

Za zmínku také stojí prezentovaný žací stroj McHale Pro Glide R310 bez kondicionéru. Žací stroj je vybaven extrémně robustní plně svařovanou žací lištou, v níž je umístěno 7 disků. Ty poskytují záběr sečení přes 3 metry. Seč obstarává lišta se čtrnácti noži umístěnými po dvou na sedmi discích. Nože jsou nakloněny pod úhlem 10°, aby byl zajištěn čistý a rovnoměrný řez, který zanechává neznečištěný pokos. Disky jsou poháněny ozubenými koly, a protože je žací lišta svařována a naplněna olejem, pracuje v nepřetržitě mazaném prostředí, díky němuž mají komponenty tichý chod a dosahují maximální životnosti. Disky jsou speciálně navrženy tak, aby maximalizovaly tok plodin. Každý disk má svůj vlastní individuální ochranný bezpečnostní mechanismus. Rychlovýměnné žací nože usnadňují výměnu nebo nahrazení opotřebovaných či poškozených nožů. Nože se překrývají velmi blízko povrchu žací lišty, aby bylo při práci dosaženo samočisticího efektu. Žací stroj McHale Pro Glide R310 je vybaven patentovaným 3D systémem odpružení kopírujícím terén. Systém umožňuje žacímu stroji pohybovat se vlevo a vpravo, dopředu a dozadu a nechat žací lištu pohybovat dozadu a nahoru, pokud narazí na pevnou překážku.

Lesnická a komunální technika

MANATECH CZ je dodavatelem štěpkovačů Först. Prezentovala se tažná varianta štěpkovače na jednonápravovém kolovém a pásovém podvozku. Štěpkovače s kolovým podvozkem jsou zastoupeny 5 modely ve hmotnostní kategorii 745 kg až 2 135 kg. Štěpkovače s pásovým podvozkem jsou zastoupeny pěti modely, jejichž pojezd se ovládá na panelu umístěném na stroji. Pro přepravu osoby slouží stupačka. Stroj je standardně dodáván s pásovým podvozkem, u něhož lze nastavovat rozchod. Je možné se tak dostat i do úzkých míst nebo posílit stabilitu stroje na nerovném terénu. Prezentovaný kolový model Först ST6 má hmotnost do 750 kg, tudíž je stroj možné tahat za klasickým osobním autem. Štěpkovače jsou osazeny dvojitým hydraulickým horizontálním podávacím válcem zajišťujícím mimořádnou přilnavost ke dřevu. Rychlost podávacího válce lze měnit tak, aby byla co nejefektivnější pro daný typ štípaného dřeva, resp. pro nastavení požadované hrubosti štěpky. Provádí se to pouhým otáčením regulačního ventilu. Štěpkovače jsou opatřeny systémem podávacích válců FörstGrip a setrvačníky, jež umožňují zpracování dřevomateriálu všeho druhu. Návštěvníkům byla v průhledných plastových boxech prezentována štěpka od nejmenší velikosti po největší, kterou je možné na stroji nastavit.

Návštěvníkům byla v průhledných plastových boxech prezentována štěpka od nejmenší velikosti po největší, kterou je možné na stroji nastavit.
Návštěvníkům byla v průhledných plastových boxech prezentována štěpka od nejmenší velikosti po největší, kterou je možné na stroji nastavit.

K vidění byl také štípací procesor Hakki Pilke 38 Pro. Štípací procesor se vyznačuje jednoduchou a robustní konstrukcí a nabízí možnost velmi rychlého rozložení do pracovní polohy. Procesor je poháněn elektromotorem, vývodovou hřídelí nebo kombinací obojího. Díky štípací síle 10 tun a vysoce výkonným hydraulickým funkcím dokáže zpracovat kmeny o průměru až 38 cm.

Štípací procesor Hakki Pilke 38 Pro.
Štípací procesor Hakki Pilke 38 Pro.

K vidění byl i lesní naviják Schlang & Reichart určený do zadního tříbodového závěsu traktoru. Navijáky jsou k dispozici v provedení od 5 do 17 tun tažné síly. Prezentován byl také traktorový vyvážecí vlek Schlang & Reichart SR.950. Mezi největší přednosti tohoto vleku patří výborná prostupnost terénem a dobrá manévrovatelnost mezi stromy.

Vyvážecí vlek Schlang & Reichart SR.950.
Vyvážecí vlek Schlang & Reichart SR.950.

Vystaveny byly i stroje TMC Cancela, jejichž společným jmenovatelem jsou patentované konstrukční prvky. Díky nim jsou frézy a mulčovače nejrůznějšího druhu použitelné prakticky ve všech podmínkách lesnictví a zemědělství. Nechyběl ani vertikální mulčovač TMC Cancela D3S-140D pro čištění a údržbu lesního porostu a mulčovač TMC Cancela TGL 200 D schopný mulčovat i kolem překážek jako jsou ohradníky a sloupky.

Manipulační technika Thaler

MANATECH CZ na český trh dodává manipulační techniku značky Thaler. Kategorii kloubových nakladačů s motorem o výkonu 25 koní zastoupil modely Thaler 2230 v provedení S. Model Thaler 2230 nabízí vnitřní poloměr otáčení 1 030 mm. K vidění byl také teleskopický manipulátor – model Thaler 48T18. Jeho teleskopické rameno dosáhne až do výšky 4,8 metru. Motor Yanmar poskytuje 48 koní. Stroj je široký pouze 1,8 metru a má výšku necelé 2 metry. To výrazně usnadňuje mobilitu manipulátoru a extrémně snižuje jeho těžiště. Zvýšenou stabilitu stroje přináší i zadní výkyvná náprava a řízení všech kol (pod úhlem až 2 x 38°) zaručuje vysoké manévrovací schopnosti. Vedle režimu řízení všech kol je k dispozici režim řízení přední nápravy a také krabí chod. Model Thaler 48T18 je schopen táhnout přívěs o celkové hmotnosti až 4 000 kg.

Traktorové čelní nakladače Quicke.
Traktorové čelní nakladače Quicke.

Na výstavní ploše nechyběly ani traktorové čelní nakladače Quicke. Na českém trhu jsou dostupné tři modelové řady čelních nakladačů Quicke – Q, X a C. Řady Quicke Q a Quicke X lze přitom opatřit montážními rámy, jež jsou kompatibilní s více než 10 000 typy traktorů. K nakladačům bylo prezentováno i široké portfolio příslušenství – od lopat, drapáků až po silážní lopaty, kleště a vidle na balíky.