Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Moderní stacionární a mobilní nádrže na pohonné hmoty usnadní tankování i evidenci

Zveřejněno: 6. 3. 2021

Nejen zemědělská technika je přímo závislá na pohonných hmotách různého původu. V zemědělských provozech patří z hlediska objemu a využití mezi ty nejvýznamnější nafta a AdBlue. Tyto provozní kapaliny je však nutné někde skladovat a přepravovat je na místo určení. Řešení nabízí web Tankujte.cz s širokou nabídkou stacionárních a mobilních nádrží.

Zásoba paliva v rezerováru mimo jiné umožní vyrovnat náhlé sezónní cenové výkyvy. Nádrže Fortis mají záruku na těsnost

Každá nebezpečná látka skýtá určitá rizika. Přeprava a uchovávání nebezpečných látek probíhá v České republice v souladu s vnitrostátními i mezinárodními předpisy. Většina zemědělských podniků má vlastní schválené výdejní místo pohonných hmot. Přestává-li však tento prostor vyhovovat nebo jde o zastaralý rezervoár, je nutné se poohlédnout po novém a pokud možno moderním řešení stacionárních či mobilních nádrží.

Tankujte.cz nabízí produkty společnosti Fortis , která je jedním ze světových lídrů v oblasti designu a výroby vysoce kvalitních ekologických řešení v oblasti bezpečného skladování a distribuce motorové nafty, AdBlue® a mnoha dalších látek
Tankujte.cz nabízí produkty společnosti Fortis , která je jedním ze světových lídrů v oblasti designu a výroby vysoce kvalitních ekologických řešení v oblasti bezpečného skladování a distribuce motorové nafty, AdBlue® a mnoha dalších látek

Stacionární nádrže na naftu

Web Tankujte.cz provozovaný firmou ADMI BUSINESS SERVIS s.r.o. nabízí stacionární nádrže Fortis o objemu od jednoho do pěti tisíc litrů. Pořízením tohoto typu tanku získává majitel možnost nakupovat palivo za velkoobchodní ceny, čímž je urychlena návratnost investice. Zásoba paliva v rezerováru mimo jiné umožní vyrovnat náhlé sezónní cenové výkyvy. Nádrže Fortis mají záruku na těsnost.

 Jedno z možných provedení výdejních míst
Jedno z možných provedení výdejních míst

Polyethylenové nádrže Fortis mohou být v závislosti na objemu a zvolené výbavě opatřeny:

* elektronickým měřičem průtoku s přesností 1 % nebo 0,5 % s možností kalibrace,

* čerpadlem Piusi Panther s výkonem od 56 l/min, 79 l/min, 110 l/min nebo 120 l/min,

* kovovým filtrem se separátorem vody nebo skleněným čisticím filtrem a šestimetrovou výdejní hadici s automatickou pistolí s možností automatického navíjení.

Objemnější nádrže disponují i olejivzdornou podtlakovou hadicí, GPRS telemetrií a dvouvrstvou výdejní hadicí s délkou 8, 10, 12 nebo 14 metrů. O množství kapaliny informuje manuální nebo elektronický hladinoměr Apollo smart. Vše je uchováváno pod sklápěcím víkem s plynovými vzpěrami nebo za dvířky s uzamykatelnými zámky.

Nádrže na AdBlue

Pro kapalinu AdBlue jsou určené nádrže Fortis Blue a Fortis Blue One o objemu od jednoho do pěti tisíc litrů, které se od předchozích nádrží liší použitím membránového čerpadla, filtru pevných částic a vyhříváním výdejního prostoru s termostatem. Meziprostor některých modelů lze také ventilovat a vyhřívat. Jednotlivé komponenty zástavby a výdejní pistole jsou kvůli styku s agresivní látkou vyrobeny z nerezové oceli, která je vůči nim odolná.

 Pro kapalinu AdBlue jsou určené nádrže Fortis Blue a Fortis Blue One o objemu od jednoho do pěti tisíc litrů
Pro kapalinu AdBlue jsou určené nádrže Fortis Blue a Fortis Blue One o objemu od jednoho do pěti tisíc litrů

Řídicí systémy poskytují přehled o tankování

Nádrže mohou být vybaveny základním řídicím systémem Cube MC s jednofázovým přihlašováním nebo modulárním řídicím systémem GIR, jenž se nastavuje podle požadavku zákazníka. GIR podporuje mnoho čerpadel a komunikačních standardů včetně Wi-Fi nebo GPRS.

Systém Cube MC dovoluje pouze oprávněným uživatelům kontrolu nad množstvím vydávaného paliva. Umožní jeho natankování a informace o procesu uloží nebo odešle do příslušného softwaru. Systém zaznamená také totožnost přítomného řidiče a údaj o registrační značce (zadává se přes klávesnici na terminálu). Lze zadat i počet ujetých kilometrů při tankování. O sběr těchto dat se stará software Self Service Management 2018, který umí vytvářet i různé reporty.

Pokročilejším systémem je GIR, který je schopen vytvářet komplexní přehled o výdejních místech, kapalinách, nádržích nebo lokací. Terminál je vyroben z robustních komponentů a nabízí možnost komunikace s pokročilejšími softwary. Software kromě reportů vytváří úplnou historii tankování včetně dodávek paliv, monitoruje palivo, provádí údržbu, posílá oznámení e-mailem v reálném čase a kontroluje průměrné spotřeby.

Mobilní nádrže pro zajištění vyšší produktivity zemědělské techniky

Mobilní nádrže Fortis ŽELVA o objemu 100 litrů a pro potřeby větších strojů polyetylenové nádrže Fortis BOX o objemu od 200 do 400 litrů
Mobilní nádrže Fortis ŽELVA o objemu 100 litrů a pro potřeby větších strojů polyetylenové nádrže Fortis BOX o objemu od 200 do 400 litrů

Při sezónních pracích je na pole nasazována celá řada techniky. To zákonitě vyvolává zvýšenou potřebu pohonných hmot (nafta, AdBlue). I při velkém objemu zemědělské výroby a prakticky nepřetržitém zapojení techniky ve dne i v noci je přitom možné zajistit dostatečný přísun pohonných hmot, aniž by stroje musely jezdit z pole do střediska natankovat.

Tankujte.cz pro tento účel nabízí mobilní nádrže Fortis ŽELVA o objemu 100 litrů a pro potřeby větších strojů polyetylenové nádrže Fortis BOX o objemu od 200 do 400 litrů. Mobilní nádrže vyhovují požadavkům ADR (Evropské dohody) a mohou být použity pro přepravu motorové nafty v souladu s bodem smlouvy ADR 1.1.3.1c.

 Mobilní nádrže s menším objemem lze přepravovat i na korbě vozidla pick-up
Mobilní nádrže s menším objemem lze přepravovat i na korbě vozidla pick-up

Mobilní nádrže Fortis ŽELVA jsou určeny pro přepravu nafty, benzínu i AdBlue. Jednotlivé modely mohou dle výběru investora disponovat manuální nebo automatickou pistolí, ručním nebo elektricky poháněným čerpadlem, hadicí o délce maximálně osm metrů a počítadlem s měřičem průtoku. Všechny jsou napájeny elektřinou. Do výbavy na přání spadá i akumulátor o kapacitě 15 Ah (vystačí na 30 minut práce, pokud nádrž disponuje čerpadlem typu VP1). Nabíjení baterií trvá kolem 8 hodin. Samozřejmostí je nabíječka s diodou signalizující stav nabití.

Nádrže Fortis BOX jsou vyrobeny z plastu odolného vůči atmosférickým vlivům a disponují konstrukcí Splash Wall, která minimalizuje pohyb tekutiny během dopravy. Osazeny jsou čerpadlem (12 V) o výkonu 50 l/min (u AdBlue do 34 l/min), automatickou pistolí (v případě AdBlue může být i manuální), šestimetrovou výdejní hadicí, čtyřmetrovým napájecím kabelem a víkem plnicího otvoru. Do výbavy na přání spadají transportní třmeny, manuální hladinoměr, elektronický měřič průtoku a výměnná kapsa na pistoli.

Autor: Milan Jedlička
Foto: ADMI BUSINESS SERVIS s.r.o.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.