Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.5. – svátek slaví Přemysl

Moldavští zemědělci znovu na českých farmách

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Čtyři moldavští zemědělci přijeli do Čech, aby získali nové zkušenosti. Farmu pro stáž Moldavanů poskytl soukromý zemědělec František Mikoláš z Dolních Požárů u středočeských Krhanic. František Mikoláš se zaměřuje především na produkci a zpracování mléka. Studijní stáž se uskutečnila v rámci rozvojového projektu „Zlepšení zemědělské výroby a zpřístupnění trhu farmářům na severu Moldavska“, který Diakonie Českobratrské církve evangelické – Středisko humanitární a rozvojové spolupráce koordinuje ve spolupráci s moldavskou organizací Pro Cooperare Regionala.

Vloni v létě přijeli moldavští zemědělci na týdenní studijní návštěvu České republiky. Dvanáct moldavských farmářů tehdy navštívilo řadu ekologických farem, například Dobrou farmu v Máslovicích nebo Šrůtkovu ekologickou farmu na Vysočině. Pozitivní ohlasy účastníků studijní návštěvy utvrdily Středisko HRS v tom, že má smysl zorganizovat pro moldavské farmáře studijní stáž. První pilotní stáž v ČR se konala v červenci. Na druhý turnus, který je plánován na září, by mělo přijet alespoň osm moldavských farmářů a mělo by je přijmout více farem.

Farmy moldavských stážistů mají často rodinný charakter a hospodaří extenzivněji. „Celou farmu obhospodařuji pouze se svojí rodinou. Jen v poslední době jsem musel kvůli změně legislativy zaměstnat externího veterináře. Přes léto je dobytek stále venku na pastvě, jen při špatném počasí je uvnitř. Chtěl bych se naučit dělat práci efektivněji. Rád bych spojil svoje nápady a poznatky z Čech, porovnal je a vymyslel, co mohu doma zjednodušit,“ uvedl jeden ze stážistů. „Otevřela jsem farmu v roce 2013. Máme 14 dojnic a jejich mléko prodáváme. Do České republiky jsem přijela proto, abych viděla, jak probíhá pracovní proces na české farmě. Čekám, že uvidím něco nového, co bych mohla použít na své farmě,“ popsala moldavská farmářka svá očekávání. Jiný účastník stáže shrnul důvody své cesty do ČR: „Chtěl bych se tu naučit více o procesu zpracování mléka a krmení zvířat.“

Česko-moldavský zemědělský projekt na podporu moldavských farmářů běží už druhý rok. Finančně jej zajišťuje Česká rozvojová agentura, Ministerstvo zahraničních věcí ČR a švýcarský partner Hilfswerk der Evangelischen Kirchen Schweiz HEKS.

Letos strávili stážisté tři týdny u Františka Mikoláše, který se na své farmě zabývá rostlinnou i živočišnou výrobou. Produkuje mléko, jehož podstatnou část zpracovává přímo ve své mlékárně.

Pan Mikoláš farmařením navázal na rodinnou tradici. V roce 1991 začal hospodařit na statku Dolní Požáry u Krhanic. V současné době spravuje dvě farmy, v Dolních Požárech a v Krňanech. Celý podnik se rozprostírá asi na 900 hektarech, z toho 300 hektarů představuje orná půda a 600 hektarů tvoří louky a pastviny. Farmář chová celkem asi 520 kusů holštýnského skotu, z toho přibližně 280 kusů dojnic je na farmě u Krhanic. Na farmě v Krňanech je umístěn mladý skot, který slouží k obměně stáda. Zvířata pobývají po většinu roku na pastvinách. Jedna dojnice dá průměrně 8500 litrů mléka. Na orné půdě hospodář pěstuje kukuřici, krmnou pšenici, triticale a ječmen, především jako krmení pro skot.

František Mikoláš získal v roce 2013 ocenění Živnostník roku ve Středočeském kraji.

Diakonie ČCE – Středisko humanitární a rozvojové spolupráce děkuje panu Františku Mikolášovi za to, že přijal na své farmě naše stážisty. Děkujeme mu také za vstřícnost, s kterou jim předával svoje znalosti a zkušenosti. Moldavští farmáři odjeli na svoje hospodářství doma s mnoha cennými poznatky.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.