Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Monosem představil nový přesný secí stroj Monosem ValoTerra s elektropohonem

Zveřejněno: 7. 3. 2022

Firma Monosem představila novou generaci přesného secího stroje Monosem ValoTerra s elektropohonem, novou rozdělovací hlavou a novými výsevními jednotkami s disky o průměru 450 mm. Díky vakuovému systému lze velmi přesně umisťovat osivo do půdy. Výsevek je možné nastavit s přesností na 100 semen na hektar.

Nový secí stroj Monosem ValoTerra.

Každý zásobník na osivo (určený pro jeden řádek) má objem 70 litrů. Změna jednoho druhu osiva na jiný vyžaduje pouze výměnu výsevních kotoučů (jedna minuta práce). Alternátor secího stroje má výkon 5,6 kW a napětí 56 V. Nastavení jednotlivých výsevních jednotek jsou seskupena. Secí jednotky Monosem ValoTerra mohou pracovat o 2 km/h vyšší pracovní rychlostí než Monoshox.

Výsevní jednotka je vybavena disky o průměru 450 mm. Při prázdném zásobníku lze přítlak na disky nastavit v rozmezí 145 až 225 kg, aby se přizpůsobily každému typu půdy. Rám secího stroje může mít čtvercový profil 127 mm nebo 180 mm podle toho, zda majitel chce provádět výsev do zpracované nebo nezpracované půdy.

Secí stroj Monosem ValoTerra je osazen bočními koly – nesou váhu výsevních jednotek a zajišťují stabilitu stroje. Zvýšená nosnost umožňuje stroji hladce překonávat překážky. Za mokra lze kolo pomocí rukojeti zvednout.

Díky variabilnímu dávkování hnojiva prostřednictvím FertiSmart lze optimalizovat výnosy.
Díky variabilnímu dávkování hnojiva prostřednictvím FertiSmart lze optimalizovat výnosy.

Secí stroj Monosem ValoTerra je vybaven základními funkcemi ISOBUS, včetně TC-SC a TC-GEO s možností vypínat jednotlivé výsevní jednotky. Díky variabilnímu dávkování hnojiva prostřednictvím FertiSmart lze optimalizovat výnosy. Konstrukce dávkovacích válců umožňuje aplikaci široké škály granulovaných hnojiv, a to i při práci na svazích. Přístup k dávkovacím jednotkám je snadný, protože každá z nich je od zásobníku oddělena šroubem. Možné je i aplikovat mikrogranulát pomocí aplikátoru MicroSmart. MicroSmart umožňuje současnou distribuci mikrogranulovaného a mikrogranulárního hnojiva, které chrání a stimuluje růst rostlin.

Secí stroj Monosem ValoTerra má nový software pro správu a monitorování kompatibilní s ISOBUS. Díky tomu je možné kontrolovat všechny řádky a sledovat stav naplnění zásobníků s granulovanými hnojivy a mikrogranuláty. Nová aplikace Monosem Plus umožňuje ovládat každý rozdělovač osiva secího stroje Monosem ValoTerra pomocí chytrého telefonu. Služba je nabízena uživatelům secích strojů prostřednictvím webového portálu myjohndeere.com. Operační centrum, nové rozhraní propojené se secím strojem Monosem ValoTerra, je dokumentační nástroj umožňující nahrávání agronomických dat. Novinkou je možnost lokalizovat stroj v reálném čase a zkontrolovat historii jeho pohybu.

Secí stroj Monosem ValoTerra bude k dispozici v omezeném množství od roku 2023.