50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

MZURI - koncept STRIP-Till, technologie jednoho přejezdu

Aktualizováno: 3. 12. 2016

MZURI představuje secí stroj.

MZURI

MZURI - Specialisté na šetrné obdělávání půdy

Díky zaměření na šetrné zemědělství nabízí MZURI kompletní výběr zařízení na STRIP Till - páskové zpracování půdy, což zahrnuje řadu jednopřejezdových secích strojů Pro-Til, kypřič půdy Rehab s malou mírou narušení a stroj pro úpravu strniště a rozhrnutí slámy Rezult.

Systém MZURI byl zkonstruován a vyroben ve Velké Británii podle standardů nejvyšší kvality. Byl vyvinut zemědělci v nepřetržité provozní interakci s pěstiteli. Jako takový byl navržen cíleně tak, aby poskytoval rychlá řešení pro aktuální zemědělské výzvy na omlazení půdní struktury, snížení nákladů na sklizeň a zvyšování výnosů. Všechny naše produkty prošly náročnými testy a před uvedením na trh byly vyzkoušeny na naší vlastní farmě.

Když pracujete s vybavením MZURI, můžete si být jisti, že jste své podnikání svěřili do spolehlivých rukou. Naším cílem je nabízet jen to nejlepší – od počátku vzniku výrobku, designu a kvality až po zákaznický servis a technickou podporu. A tím nekončíme – dál budeme investovat do výzkumu a zkoušení, abychom vám mohli přinášet nejnovější pokroky v STRIP Till - páskovém zpracování půdy – a to jak ve formě nejmodernějších produktů s nejnovějšími prvky, tak formou poradenství ohledně osvědčených postupů. To je důvod, proč je společnost MZURI uznávaná jako světový leader jednopřejezdového obdělávání s bezkonkurenční kultivací, pěchováním a přesností zapravení osiva.

MZURI - tak trochu jiný koncept

Jedinečný secí stroj na páskové obdělávání od společnosti Mzuri dokáže v jednom přejezdu provést několik činností, včetně STRIP Till - hloubkové přípravy seťového lůžka, hnojení, setí a opětovného přimáčknutí.

Protože tento systém eliminuje spoustu zbytečných kroků, příprava stejného kusu půdy do podoby seťového lůžka zabere pouze zlomek času ve srovnání s běžným postupem. Výrazně nižší jsou i nároky na potřebu práce a na investice.

Nejen že je technika Mzuri nákladově výrazně efektivnější, ale také má působivé výsledky. Secí stroj se stará jen o úzký pás, takže zbytek plochy zůstává neporušen a příroda tak může nerušeně odvádět svou práci.

Osivo je do půdy umístěno zcela přesně, v těsném kontaktu s provzdušněnou, vlhkou, dobře strukturovanou půdou. Uživatelé mají možnost umístit pod osivo proužek hnojiva, kejdy nebo digestátu, čímž vytvoří ideální podmínky pro rychlé a snadné klíčení. Nezávisle zavěšená kola za přihnojovacími a secími botkami zajišťují bezkonkurenční opětovné přimáčknutí pro dokonalý kontakt osiva s půdou.

V neorané zóně je struktura půdy a tamní fauna plně zachována, což vede k lepšímu provzdušnění, uchování vlhkosti a přívodu živin pro rostoucí kořeny rostlin. Díky tomu mají pěstitelé lepší výnosy a zajištěnou dlouhodobou životaschopnost podnikání. Svou „výrobní základnu“ – půdu – zkrátka využívají výrazně efektivněji.

Systém Mzuri navíc podporuje zužitkování zbytků předchozí plodiny, které, ponechané na povrchu, poskytují výživu půdnímu ekosystému. Mikroorganismy pomalu zpracovávají organickou hmotu zpět do země a rozkládají ji do podoby humusu a okamžitě dostupných živin. Nejefektivnější známé využití slámy – ponechání ji jako odpadu na povrchu půdy – nesmírně zlepšuje strukturu a úrodnost půdy.

S vědomím toho společnost Mzuri navrhla stroj na STRIP Till - páskové zpracování půdy specificky tak, aby se dokázal vypořádat s velkým množstvím povrchových zbytků.

Dokáže obhospodařovat všechny typy zbytků plodin, včetně slámy, která neprošla žádnou (nebo jen malou) předchozí kultivací, což samo o sobě pomáhá udržet vlhkost a funguje jako přirozená pokrývka chránící před nepřízní počasí. Stejně působivý výkon předvádí Mzuri po konvenční primární kultivaci, zejména díky tomu, že výrazně snižuje zhutnění půdy způsobené opakovanými přejezdy strojních zařízení.

Navíc Mzuri dokáže sít v úzkých až širokých řádcích, díky čemuž je vysoce univerzální a vhodný pro práci se širokou škálou plodin (řepka, obiloviny, kukuřice). Širší rozestup propouští více světla mezi řádky, takže rostlina může zachytit více světla. To znamená, že celý povrch rostliny od vrchu dolů může zachytávat drahocenné sluneční světlo a využívat jeho energii. Výsledkem je zdravější, hustší plodina, což vede ke zvýšení výnosů.

Páskové obdělávání vytváří optimální prostředí pro silné, rovnoměrné zavedení plodin

Společnost Mzuri je v Evropě široce uznávaná jako průkopník systému STRIP Till -  jednopřejezdového páskového obdělávání půdy, bezkonkurenční v kultivaci, opětovném přimáčknutí půdy a přesnosti uložení osiva

Zóna A – Kultivace

Ozubené disky prořezávají povrchovou slámu, takže její zbytky se mohou volně hromadit na obou stranách obdělávaného pásu. Autoresetovací (hydraulicky jištěná) slupice kypřiče, spolu s výměnným hrotem a křídlem, obdělává vertikálně secí zónu, aby zajistily čistý pás vlhké, drobivé půdy, zbavené povrchových zbytků. Páskové vpravení hnojiva pod osivo snižuje požadované množství hnojiva a zajišťuje včasnou dostupnost živin, čímž poskytuje důležitou podporu pro rychlé, silné a zdravé setí.

Zóna B – Opětovné pěchování

Klíčovým znakem jedinečného návrhu společnosti Mzuri je skutečnost, že celá váha stroje je rovnoměrně rozložena na všechny obdělávané pásy, což je zásadně důležité pro opětovné přimáčknutí obdělávaných pásů, aby se odstranily tzv. vzduchové kapsy. To je obecně známý nutný předpoklad k zajištění rychlého a zdravého rozvoje kořenů.

Zóna C – Setí

Secí botka funguje zcela nezávisle na obdělávané oblasti, což zajišťuje snadnou regulaci a neustálou kontrolu hloubky osiva. Každá botka má hydraulický přítlak na kopírovací a zatlačovací kolo, což zaručuje přesné umístění osiva a vynikající kontakt půdy s osivem pro rychlé a rovnoměrné klíčení.

Výhody stroje PRO-TIL drill

  • Rovnoměrné klíčení po celém poli, zvláště patrné na okrajích.
  • Díky jednotnému růstu plodiny se snadno plánuje včasná aplikace herbicidů.
  • Eliminace více kultivačních operací šetří jak opotřebení, tak náklady a investice.
  • Obrovská redukce zhutnění půdy a eroze díky omezení procesů přípravy seťového lůžka – stejné řádky se mohou používat rok co rok.
  • Systém zpracování půdy bez převracení od společnosti Mzuri zvyšuje množství organické hmoty v půdě a posiluje populaci červů a žížal, což dále zlepšuje strukturu půdy a její úrodnost.
  • Fyzický stav půdy se rychle zlepší do kypřejší struktury s vyšším obsahem vzduchu, minerálů, humusu a vody. Biologický stav se navíc zlepší díky čilejší aktivitě mikroorganismů (bakterií a hub).
  • Obhospodařování pouze cílené plochy vede k velkým úsporám nákladů na kultivaci a razantnímu snížení výdajů na pohonné hmoty a pracovní síly.
  • Klasický orební nebo pluhový systém zabere mezi 2,5 – 3 hodinami práce/ha a spotřebuje přibližně 124 litrů paliva/ha. PRO-TIL od společnosti Mzuri vyžaduje jen 0,4 hodin/ha práce a 18 litrů paliva/ha.

Autor: Mzuri
Foto: MZURI

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.