TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Na farmě Kučerov uvedli do provozu čtyři nové moderní haly. Chov drůbeže v Rostěnicích bude pokračovat

Zveřejněno: 31. 10. 2021

Společnost ROSTĚNICE, a.s. společně s generálním dodavatelem hal pro ustájení drůbeže a prasat AGE s.r.o. uspořádali v září Den otevřených dveří farmy v Kučerově. Uskutečnila se prohlídka čtyř nových hal určených pro nejmodernější výkrm až 180 tisíc brojlerů.

Na farmě Kučerov proběhlo letos v září slavnostní otevření čtyř moderních hal, každá pro zhruba 45 tisíc kusů brojlerů. (foto archiv AGE)

Společnost ROSTĚNICE, a.s. hospodaří na 10 tisících hektarech zemědělské půdy rozložené na území 25 obcí – vzdálenost vzdušnou čarou mezi nejvzdálenějšími hranicemi okrajových parcel činí zhruba 50 kilometrů. Rostlinná výroba a její ekonomika je postavena na sladovnickém ječmeni. Společnost dále pěstuje pšenici ozimou, řepku ozimou, sóju a kukuřici pro tržní produkci pro dvě bioplynové stanice.

Zleva – Ing. Petr Pawlica MBA, jednatel společnosti PAWLICA s.r.o. a Ing. Vítězslav Navrátil, předseda představenstva ROSTĚNICE,a.s.
Zleva – Ing. Petr Pawlica MBA, jednatel společnosti PAWLICA s.r.o. a Ing. Vítězslav Navrátil, předseda představenstva ROSTĚNICE,a.s.

Investice do nových hal dává smysl

Od roku 2000 se společnost specializuje na chov drobného dobytka a drůbeže. Produkce činí tisíc tun prasat za rok (výkrm dovezených selat), u brojlerů je to ve stejném časovém období kolem tří tisíc tun. Chov drůbeže probíhá na farmě Kučerov nedaleko Rostěnic. Dvacet let zde stály čtyři původní a postupně rekonstruované kravíny typu K-96. V září tohoto roku pak proběhlo slavnostní otevření čtyř moderních hal pro zhruba 45 tisíc kusů brojlerů. „Jakákoli investice do živočišné výroby je z hlediska ekonomiky na hraně. V našem případě je to ještě umocněno tím, že jsme nedostali žádné dotace pro výstavbu nových hal. Stav kravínů K-96 byl již morálně i fyzicky nevyhovující. Stáli jsme tedy před rozhodnutím, zda nechat vzniknout brownfieldu, uskutečnit demolici, anebo postavit nové haly. Šli jsme do toho nejsložitějšího, do stavby hal, a vypsali jsme výběrové řízení. Nejlepší nabídku a slib splnění všech našich požadavků předložila společnost AGE s.r.o. Ta zahájila výstavbu a později uskutečnila i zkušební provoz. Výstavba čtyř hal probíhala přesně rok. V září byly zahájeny dvě stavby hal, v lednu se naskladnily, poté probíhal ověřovací proces a od dubna byla zahájena druhá etapa výstavby – budování dalších dvou hal,” uvedl redakci Ing. Vítězslav Navrátil, předseda představenstva ROSTĚNICE, a.s. Výsledky provozu prvních dvou hal podle jeho informací naznačují, že by ekonomická návratnost investice měla činit přibližně dvacet let.

Aby se snížil obrus podlahy při vyskladňování haly, je podlaha zhotovena z leštěného betonu s minerálním vsypem.
Aby se snížil obrus podlahy při vyskladňování haly, je podlaha zhotovena z leštěného betonu s minerálním vsypem.

Společnost AGE s.r.o. realizovala jako generální dodavatel všechny čtyři haly určené k výkrmu brojlerů. Každá budova pojme 45 tisíc kusů brojlerů, celkový zástav je 180 tisíc kusů brojlerů. Je to největší realizace společnosti AGE s.r.o. v České republice. Tomu odpovídá i přístup ze strany naší společnosti, kdy jsme se od začátku snažili vyjít investorovi maximálně vstříc. Je to pro nás důležité, protože společnost ROSTĚNICE, a.s. je v Česku velmi známá,” uvedl Ing. Petr Pawlica, jednatel společnosti PAWLICA s.r.o., která v roce 2018 rozšířila svoje podnikatelské aktivity o oblast živočišné výroby právě díky společnosti AGE s.r.o. „V Rostěnicích jsme začínali s výstavbou skladovacích sil, které od roku 2005 fungují a dělají nám dobrou reklamu. Přes AGE s.r.o. jsme pak navázali další spolupráci, tentokrát v oblasti živočišné výroby. Cílem je také motivovat další zemědělské podniky k podobným investicím, protože dávají smysl,” doplnil jednatel Ing. Petr Pawlica. O tom, jak moderní prostory pro odchov kuřic mohou vypadat, jsme nedávno též psali v kontextu haly v Kravařích, ke které je k dispozici dokonce virtuální prohlídka.

Technologie od předních evropských dodavatelů

Stavba prvních dvou hal začala v loňském roce. Po zkušebním roce a absolvování potřebných měření (hluku, zápachu apod.) byla letos úspěšně zahájena stavba dalších dvou stájí. Každá ze čtyř modulárních montovaných hal má rozměr 21 × 112 metrů a využívá technologie od předních evropských dodavatelů.

U každé haly se nachází tři sila Roxell, z nichž každé pojme třináct tun skladované směsi.
U každé haly se nachází tři sila Roxell, z nichž každé pojme třináct tun skladované směsi.

Konstrukce haly je ocelová a žárově zinkovaná s využitím PIR panelů, které mají velmi dobrou tepelnou izolaci, jež přispívá k udržování optimálního mikroklimatu uvnitř haly. Aby se snížil obrus podlahy při vyskladňování haly, je podlaha zhotovena z leštěného betonu s minerálním vsypem.

Vytápění hal zabezpečují ohřívače s nepřímým spalováním s odtahem zplodin mimo halu.
Vytápění hal zabezpečují ohřívače s nepřímým spalováním s odtahem zplodin mimo halu.

U každé haly se nachází tři sila belgického výrobce Roxell, z nichž každé pojme třináct tun skladované směsi. Sila jsou pozinkovaná, vyrobena z vlnitého plechu, který omezuje kolísání teploty uvnitř zásobníku, a tím pádem degradaci krmiva. Sila jsou doplněna o systém tenzometrického vážení (pod každou nohou sila je umístěn tenzometrický snímač hmotnosti), díky kterému chovatel získává přehled o stavu zásob v sile. Snímače hmotnosti jsou přes digitální převodník zapojeny do řídicí jednotky AGE-VENT 300, která zobrazuje a ukládá naměřené hodnoty. Chovatel má tak neustálý přehled o aktuálním množství krmiva a získává také kontrolu nad hmotností dovezeného krmiva a historií spotřeby.

Pro účely řízení mikroklimatu a udržování jeho optimálních hodnot je využívána řídící jednotka AGE-VENT 300.
Pro účely řízení mikroklimatu a udržování jeho optimálních hodnot je využívána řídící jednotka AGE-VENT 300.

Od stejného výrobce jako tři popsaná sila je uvnitř hal instalován i miskový krmný systém. Jednotlivá krmítka MiniMax jsou vyrobena z odolných plastů, takže odolávají agresivním čisticím přípravkům. Výška misky činí pouze 60 mm, takže i jednodenní kuřata perfektně vidí na krmivo a mají k němu přístup. Plnění misky je prováděno okénkem v kónusu ve 360 stupních, takže je miska vždy rovnoměrně plná. Miska má speciální provedení okraje, který zabraňuje plýtvání krmiva. Niplové napáječky jsou od nizozemského výrobce IMPEX a jsou vyrobeny z vysoce kvalitní nerezové oceli. Jelikož je přísun vody vyšší, jsou navíc doplněny odkapovými miskami pro zachycení přebytečné vody, kterou drůbež rozlévá.

Uvnitř hal se nachází miskový krmný systém od belgického výrobce Roxell. Niplové napáječky s odkapovými miskami pro zachycení přebytečné vody jsou od nizozemského výrobce IMPEX.
Uvnitř hal se nachází miskový krmný systém od belgického výrobce Roxell. Niplové napáječky s odkapovými miskami pro zachycení přebytečné vody jsou od nizozemského výrobce IMPEX.

K důležité výbavě hal patří ventilace, kterou navrhla AGE s.r.o.. Obvodové stěny objektů jsou opatřeny ventilačními klapkami pro přívod vzduchu – automatickými podtlakovými, Flash a tunelovými. Odvod vzduchu zabezpečují velkoprůměrové ventilátory ve štítových stěnách a komínové ventilátory umístěné v komínech ve střechách hal. K vytápění hal slouží ohřívače s nepřímým spalováním s odtahem zplodin mimo halu. Výstup tepla z těchto ohřívačů neobsahuje CO2. Instalováno je také vysokotlaké chlazení, které napomáhá vytvářet příznivé klima, účinně zvlhčuje, chladí a odprašuje prostor haly.

K důležité výbavě hal patří systém ventilace, kterou navrhuje sama AGE s.r.o.
K důležité výbavě hal patří systém ventilace, kterou navrhuje sama AGE s.r.o.

Pro účely řízení mikroklimatu a udržování jeho optimálních hodnot je využívána řídící jednotka AGE-VENT 300. Obsluha pouze nastavuje teplotu, vlhkost vzduchu a obsah CO2, o vše ostatní se v reálném čase postará řídicí jednotka. Jednotku je možné ovládat i vzdáleně přes tablet, mobilní telefon nebo počítač.