Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Nakladač DAPPER v provozu s omezeným prostorem. Byli jsme se podívat, jak si v kravínech v Kochánově vede

Zveřejněno: 24. 1. 2019

Nakladače jsou v zemědělství nepostradatelnými pomocníky. Mají-li kompaktní rozměry a vysokou manévrovatelnost, naleznou své využití obzvláště v živočišné výrobě při provozu ve stísněných prostorách s řadou překážek, jako jsou stáje s dobytkem. V takových podmínkách v zemědělském podniku Kochánov pracuje už více než rok nakladač české výroby.

DAPPER je univerzální pracant, který zvládne hodně práce

Zemědělské družstvo Kochánov se nachází v okrese Havlíčkův Brod, v kraji Vysočina. Zemědělský podnik se zabývá pěstováním a zpracováním produktů rostlinné a živočišné výroby. Hospodaří na výměře 750 hektarů a chov dobytka čítá 600 kusů, z toho je 230 krav. Zabývají se též výkrmem býků.

Nahradil smykem řízeného nakladače

Už přes rok obstarává práce spojené s provozem kravínů nakladač DAPPER 5000 od českého výrobce VOP CZ, s.p. ze Šenova u Nového Jičína. Donedávna v Kochánově používali dvacet čtyři let starý smykem řízený nakladač. Ten se ale porouchal a navíc jeho životnost byla už na hraně. To byl vlastně důvod k pořízení nového stroje.

Každý den musí vyhrnout celý kravín.
Každý den musí vyhrnout celý kravín.

Kloubové řízení je zárukou nízkého poloměru otáčení

Při výběru vhodného nakladače na vyhrnování hnoje z kravínů se musel zohlednit fakt, že se v kravínech v Kochánově vyhrnuje do pravého úhlu. Místo klasických smykáčů se tedy vybíralo z nakladačů s kloubovým řízením umístěným uprostřed, přímo pod kabinou. Na konec byl zvolen stroj domácí produkce z Šenova, který díky kloubovému řízení vyniká nízkým poloměrem otáčení, a tedy mu nedělá sebemenší problém zmíněné vyhrnování hnoje do pravého úhlu. Od pana Ing. Pavla Lhotského, který má na starosti živočišnou výrobu, jsme se též dozvěděli, co nový nakladač čeká za práci. Jako asi každéhou techniku v provozu živočišné výroby, tak i zde čeká stroj každodenní práce v náročných podmínkách. Jalovice a býci jsou v Kochánově na polohluboké podestýlce, kterou nastýlají a poté vyskladňují. Vše se stele slámou, takže produkce hnoje je značná. Krmné chodby se nyní vyhrnují právě DAPPERem. „Každý den musí vyhrnout celý kravín, všechny chodby, o víkendu též navozit slámu a 3× týdně úplně všude vyhrnout – všechny krmné chodby, včetně hnojné chodby. Je v provozu denně dvě až čtyři hodiny,“ upřesnil činnosti pan Lhotský. Nakladač jsme zastihli i při čištění okolí kravínu.

Svou využitelnost nakladač umocňuje díky široké paletě volitelné výbavy
Svou využitelnost nakladač umocňuje díky široké paletě volitelné výbavy

Nakladač je vybaven univerzální koncovkou určenou pro snadné a rychlé připojení přídavných zařízení. V Kochánově mají kromě vyhrnovací lopaty také kartáč a drapák pro manipulaci se slámou. Jelikož je nakladač multifunkčním strojem, lze jej osadit širokou škálou přídavného nářadí, jako jsou podkopy, frézy či radlice. Oproti smykem řízenému nakladači je nakladač s kloubem také daleko komfortnější. Na DAPPERu se střídají dva řidiči a je jim nabízena celá řada komfortních prvků, jako je ergonomické ovládání multifunkčním joystickem, palubní počítač a velký vytápěný vnitřní prostor v kabině řidiče. „Nakladač sloužil jako předváděcí stroj, není v plné výbavě, avšak na to, co ho potřebujeme, nám slouží velmi dobře. Hnůj krásně vyhrne a vše vyčistí. Jsme s ním spokojeni,“ řekl na závěr pan Lhotský. Mezi volitelnou výbavu patří paralelogram, LED osvětlení, nezávislé topení, zadní výstupy hydrauliky, bezpečnostní střecha a mnoho dalšího. Stroj nalezne uplatnění nejen v zemědělství, ale i v komunální sféře, a to při celoročním nasazení.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.