TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Nejdrzejší čínské kopie strojů se ukázaly na asijském veletrhu

Zveřejněno: 30. 12. 2017

O tom, že v Číně kopírují design strojů od světových výrobců zemědělské techniky, jsme vás již informovali v našem dřívějším článku. Na tamním veletrhu ukázal výrobce Ensign heavy Industries své traktory, které se nápadně podobají traktorům Fendt a Lamborghini.

Ensign heavy Industries

Ve dnech 26. až 28. prosince proběhl další velký mezinárodní čínský veletrh CIAME. Veletrhu se samozřejmě účastnila řada čínských výrobců zemědělské techniky. Při pohledu na vystavené exponáty hned zjistíte, že firma Ensign heavy Industries nepatří mezi jediné, která kopíruje. 

Kopírování se s největší pravděpodobností děje kvůli marketingu. Stroje pak působí na zákazníky „známějším dojmem“. Vrcholem je třeba traktor, který má ve znaku jelena a firma se jmenuje Jo To Deer a používá typické zeleno-žluté zbarvení firmy John Deere. Další kopie strojů představuje fotogalerie níže od francouzských kolegů z terre-net.fr

Bude zajímavé sledovat, zda se k tomu evropští a američtí výrobci nějak postaví. Například John Deere nedávno žaloval amerického výrobce postřikovačů, že používá jeho typické zbarvení pro matení zákazníků. Soud John Deere vyhrál. V Číně je to ale vzhledem k tamějším zákonům poněkud složitější, co se soudních sporů týče. Můžeme to sledovat i v automobilovém sektoru, tam jsou soudy převážně na straně domácích čínských výrobců.

Obrovská hodnota strojů

Veletrh CIAME patří mezi největší asijský veletrh zemědělské techniky. Veletrhu se účastní přes 1 900 vystavovatelů z více než 14 zemí. Veletrh navštíví 130 000 návštěvníků z přibližně 60 národností. CIAME není bezvýznamným veletrhem, jen v roce 2014 byly na veletrhu prodány stroje v hodnotě 400 miliard eur – o tom si evropský prodejce může nechat jen zdát. Čína je jeden z největších zemědělských trhů, takže láká i zahraniční výrobce. Čínské zemědělství je však stále málo mechanizované. Zemědělci potřebují spíše malé a robustní stroje.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Ensign heavy Industries

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.