AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Největší lis na světě postavili v Americe. Jeden balík má průměr skoro tři metry

Zveřejněno: 16. 2. 2019

Američané tvrdí, že postavili největší lis na světě a nejspíše mají pravdu, je to ohromné monstrum. Slisuje velké množství jakéhokoliv materiálu do válcového balíku o rozměru téměř tři metry!

Údajně největší lis na světě.

Všichni vědí, že na druhé straně Atlantiku je vše tak trochu větší, co se týče strojů obecně. Společnost BORN 2 FARM ve spolupráci s Favor 5 Ag Innovations postavila obří lis na válcové balíky. Firmy tvrdí, že se jedná o největší lis na světě. Ověřit to nemůžeme, ale je pravda, že doposud jsme tak velký lis nikdy neviděli.

Na internetu se objevila videa z výroby tohoto lisu. Z videí je patrné, jak impozantní stroj to je. Dokonce už slisoval první zkušební balík sena. A jaké měl parametry? Výrobce uvádí 9 stop x 9 stop, což je v převodu na metrické jednotky 2,75 metrů! Další materiál, který na lis čeká, bude kukuřičná sláma.

Samotnou šířku lisu odhadujeme na skoro čtyři metry, protože jen sběrač má šířku 3,5 metrů. Na kompletně černém stroji lze vidět množství pístnic a komponentů, ze kterých je složen. Pro minimální ztrátu hmoty je lis vybaven trojicí širokých nekonečných pásů. Podle některých zveřejněných fotografií bude lis, přesněji sběrač, opatřen paprskovým shrnovačem. To proto, aby shrnovač shrnul hmotu z větší plochy. Přeci jen, konvenční stroje tvoří řádek (slámy, sena apod.) pro lisy standardních rozměrů. Tento lis ale hmoty pojme mnohem více, klasický řádek by tak byl pro něj příliš řídký.

Zkouška lisu.

Autor: Milan Jedlička
Foto: BORN 2 FARM

Tématické tagy