Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Největší samojízdný aplikátor Vredo v praxi. Model Vredo VT7138 nabízí vysoké denní výkony a užitečné inovace

Zveřejněno: 19. 12. 2021

Využili jsme první příležitosti vidět zbrusu nový a největší samojízdný aplikátor s třínápravovým podvozkem Vredo VT7138 a nádrží 32000 Zs, jejíž objem lze flexibilně navýšit za pomocí FlexiTanku. Stroj, za jehož konstrukcí stojí holandská firma Vredo, byl poprvé představen v Lesonicích.

V rámci předváděcího turné koncem září zavítal do Rolnické společnosti Lesonice největší třínápravový samojízdný aplikátor Vredo VT7138.

V Rolnické společnosti Lesonice, která patří českému zemědělskému holdingu ADW, provozují nejmenší čtyřkolový samojízdný aplikátor Vredo VT4556 s nádrží o objemu 19 500 litrů značky Vredo b.v.. Kejdu či digestát zde aplikují až ke kořenům rostlin injektorem Vredo ZB3-8046 s aplikačními dvoudisky. Důvodem je minimalizace úniku amoniaku do ovzduší a snaha zamezit ztrátám při aplikaci. Aplikace hnojiva probíhá i na pozemcích s pšenicí, kukuřicí, loukách a pastvinách, také bývá prováděna na zpracovaných pozemcích po sklizni plodin.

V rámci předváděcího turné koncem září zavítal do Rolnické společnosti Lesonice naopak největší třínápravový samojízdný aplikátor Vredo VT7138. V rámci zkušebního provozu si stroj mohla na několik dní otestovat obsluha domácího aplikátoru – David Jedlička.

Při přepravě je aplikátor Vredo VT7138 kompaktnější

Inovované Vredo VT7138 přišlo na trh letos a je dalším článkem v evoluci předchozího modelu VT7028-3, který u nás provozuje například podnik služeb Jasno Jasenná. Stroj vznikl jako reakce na přísné německé legislativní požadavky. Aby mohl být aplikátor s pracovním záběrem až 36 metrů složen do přepravní polohy, aniž by byla překročena přepravní šířka stroje 3,49 metry, disponuje štíhlejší nádrží a takzvaným Vredo FlexTankem. Ten variabilně navyšuje standardní objem nádrže (25 000 litrů) o dalších až 7 000 litrů. FlexTank je vyroben z odolného a pružného materiálu a před zahájením silniční přepravy se za použití jediného tlačítka v kabině sklápí do přepravní polohy. David Jedlička uvedl, že díky tomuto řešení nemusí při transportu dohlížet na sklopená ramena aplikátoru (nepřesahují totiž přes kola stroje, ale kopírují siluetu nádrže), což je výhoda zejména při míjení kamionů na úzkých silnicích. Tímto provedením nádrže lze stroj vybavit na přání, standardně je dodáván s nádrží o objemu 32 000 litrů, vhodnou pro všechny typy adaptérů, s jedinou výjimkou, výše zmíněným aplikátorem Vogelsang se záběrem 36 metrů. Samotná nádrž je pro lepší odolnost vůči agresivním hnojivům vyrobena ze skelných vláken. Tyto mechanismy usnadňují také servis, konkrétně oddělení nádrže od podvozku.

Vredo FlexTank se před zahájením silniční přepravy za použití jediného tlačítka v kabině sklápí do přepravní polohy.
Vredo FlexTank se před zahájením silniční přepravy za použití jediného tlačítka v kabině sklápí do přepravní polohy.

Navzdory svým úctyhodným rozměrům působí Vredo VT7138 na obsluhu jako obratný stroj. David Jedlička si také pochvaluje účinný posilovač řízení. Propracovaný systém řízení činí z inovovaného Vreda VT-7138-3 jednoduše ovladatelný stroj. Aplikátor využívá tři řízené nápravy OMSI usnadňující otáčení na poli, navazování pracovních jízd a manévrování u přívozních cisteren. Samozřejmostí je funkce takzvaného psího chodu, kdy každé kolo tvoří vlastní stopu, čímž je minimalizováno utužování půdy a poškozování porostů při jarní aplikaci hnojiv. Stroj lze navíc volitelně opatřit systémem pro regulaci tlaku v pneumatikách a pneumatikami Mitas o rozměru 900/60R42, což je výbava, kterou disponoval i prezentovaný aplikátor. Při jízdě v řádkových kulturách pak přijde vhod možnost vybavit Vredo úzkými pneumatikami o rozměrech 520/85 R42 a 380/90 R50. Hmotnost stroje je optimálně rozložena mezi předními a zadními nápravami, aby bylo možné dosáhnout co nejnižšího možného tlaku v pneumatikách na všech šesti kolech.

Nižší hmotnost a vyšší pevnost podvozku samojízdného aplikátoru Vredo VT 7138

Nové Vredo, na rozdíl od svého předchůdce – typu Vredo 7028-3, nevyužívá šroubovaný podvozek, ale podvozek vyrobený z jednoho kusu materiálu. Některé kovové dílce konstrukce byly navíc nahrazeny plastovými – například víka chránící vnitřní komponenty stroje (opatřené plynovými vzpěrami pro jednodušší otevírání), díky čemuž došlo ke snížení hmotnosti stroje o dvě tuny a současně zvýšení pevnosti podvozku.

Vše je nyní snadno přístupné, díly lze také za pomocí kolejnic vysunout při provádění údržby ven.
Vše je nyní snadno přístupné, díly lze také za pomocí kolejnic vysunout při provádění údržby ven.

Komponenty jako jsou katalyzátor, filtr pevných částic, chladič motoru a převodovky, nádrže na naftu a AdBlue získaly díky instalaci nového osmiválcového motoru Scania DC16 V8 nové uspořádání. Vše je nyní snadno přístupné, díly lze také za pomocí kolejnic vysunout při provádění údržby ven, což usnadňuje a urychluje servis. I hlučnost tohoto stroje je údajně díky daleko umístěnému kratšímu výfuku nižší.

Kabina samojízdného aplikátoru Vredo VT7138 je vybavena multifunkčním displejem s progresivními chytrými aplikacemi či ergonomickým joystickem s mnoha kombinovanými funkcemi. Sací rameno, čerpadlo a třícestný ventil se pohodlně ovládají joystickem.
Kabina samojízdného aplikátoru Vredo VT7138 je vybavena multifunkčním displejem s progresivními chytrými aplikacemi či ergonomickým joystickem s mnoha kombinovanými funkcemi. Sací rameno, čerpadlo a třícestný ventil se pohodlně ovládají joystickem.

Podle Davida Jedličky je znát, že má motor o deset procent více krouticího momentu a o dvacet pět koní více. Nabízí přes 3 250 Nm při 1 350 ot./min a maximální výkon 710 koní. Motor vyhovuje emisní normě Stage V. Zajímavé je, že firma Vredo vybavila stroj vlastní převodovkou VVT (Vredo Variable Transmission), a sice typu CVT, jež poskytuje dva režimy plynulé jízdy: 0–20 km/h a 0–40 km/h. Tato převodovka je jediná svého druhu, která snese výkon motoru 700 koní.

Vhodně dimenzovanou výbavou vstříc vysokým denním výkonům

Při naší návštěvě Vredo VT7138 aplikoval digestát na pole po sklizni kukuřice. Využíval k tomu diskový aplikátor Volmer s pracovním záběrem devět metrů. Technika se po poli pohybovala za pomocí satelitní navigace Trimble. Na každém konci pole na stroj čekala přívozní cisterna a přívoz digestátu ke stroji obstarávaly celkem tři soupravy složené z tahače a cisternového návěsu.

Díky příznivé poloze sacího ramene, které dosáhne až do vzdálenosti 7,20 metrů a výšky 4 metry, má obsluha velmi dobrý rozhled do okolí stroje Vredo VT7138, a to i při nasávání.
Díky příznivé poloze sacího ramene, které dosáhne až do vzdálenosti 7,20 metrů a výšky 4 metry, má obsluha velmi dobrý rozhled do okolí stroje Vredo VT7138, a to i při nasávání.

Jakmile přijel předváděný stroj na souvrať pole, obsluha si najela k cisterně a sací rameno aplikátoru nasměrovala ke komínu přívozní cisterny. Vredo VT7138 bylo osazeno nejvýkonnějším čerpadlem s funkcí turbosání zajišťující průtok až 16 000 litrů kapaliny za minutu. Všechny senzory samojízdného aplikátoru Vredo VT7138 lze nyní kalibrovat tak, aby bylo vždy dosaženo efektního sacího výkonu. Díky příznivé poloze sacího ramene, které dosáhne až do vzdálenosti 7,20 metrů a výšky 4 metry, má obsluha velmi dobrý rozhled do okolí stroje, a to i při nasávání. Aplikátor tak nasaje hnojivo i z velkých cisternových návěsů či nádrží umístěných na okraji pole. Naplnění tak objemné nádrže trvá minimálně dvě minuty, někdy však i tři. Výsledný čas se totiž odvíjí od provedení přívozní cisterny, hustoty kejdy... Pro hydrauliku je k dispozici ještě čerpadlo s průtokem 267 l/min. Robustní tříbodový závěs má kapacitu až 7,5 tuny a umožňuje připojení všech možných aplikátorů (např. pro přímé zapravení hnojiva), které jsou v současnosti na trhu. Závěs je automaticky orientován v návaznosti na aktuální směr krabího chodu.

Diskový aplikátor Volmer s pracovním záběrem devět metrů.
Diskový aplikátor Volmer s pracovním záběrem devět metrů.

Komfortní jízdu po všech površích zajišťuje nastavitelná přední odpružená náprava spolu s odpruženou kabinou a odpruženou sedačkou obsluhy. Kabina aplikátoru Vredo VT7138 je vybavena automatickou klimatizací, sedadlem Grammer Maximo Super-Comfort, multifunkčním displejem s progresivními chytrými aplikacemi či ergonomickým joystickem s mnoha kombinovanými funkcemi. Sací rameno, čerpadlo a třícestný ventil se pohodlně ovládají joystickem.

Vredo patří mezi přední výrobce samojízdných aplikátorů. Všechny své produkty vyvíjí a vyrábí ve vlastní režii. Své produkty dodává přímo a prostřednictvím pečlivě vybrané sítě prodejců, a to na národní i mezinárodní úrovni. V České republice je jejich prodejcem firma P & L, spol. s r. o.

Obzvláště obezřetný by měl být uživatel při rozhodování o počtu přívozních souprav, protože právě ty z velké části určují výkonnost aplikátoru. Pozor je potřeba dávat také při konfiguraci aplikační linky, kdy hrají roli i malé detaily, které v konečném důsledku ovlivňují výkon aplikátoru. Jde zejména o provedení přívozní cisterny. Důležitý je nejen objem cisterny, ale i způsob zhotovení spojovacího systému pro nasávání z aplikátoru (komín by měl být co nejvíce rovný a mít vhodný průměr), aby mohl být využit potenciál sacího čerpadla aplikátoru a eliminovalo se riziko tvorby vakuových kapes, jež snižují sací výkon. Límec komínu nebo trychtýř u otvoru pro odsávání hnojiva by měl mít větší rozměry, aby bylo snazší se do něj trefit sacím ramenem aplikátoru.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.