Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Netradiční skládací žací lišta je středem pozornosti

Aktualizováno: 31. 12. 2016

Na veletrhu EIMA 2016 prezentují firmy své novinky a stálice ve výrobním programu. Novinkám je vždy vyhrazen větší prostor a ten, kdo přijde s něčím netradičním, je ihned ve středu pozornosti. Sociálními sítěmi a médii koluje video skládací žací lišty, které sbírá rekordní sledovanost.

Seagull

Italská firma Seagull na veletrhu ukázala skládací žací lištu STW vlastní konstrukce pro sklízecí mlátičky různého typu. Firma nabízí skládací žací lištu ve dvou variantách - typ S8000 s pracovním záběrem 8,1 metrů, který lze složit do přepravní polohy o šířce 3,2 metrů; druhý typ XL12000 s pracovním záběrem 12 metrů lze složit do přepravní polohy o šířce pouhých 4,2 metrů. 

Na trhu je několik výrobců, kteří také nabízí skládací žací lišty. Skládací lišty se uplatní tam, kde je potřeba se sklízecí mlátičkou častých přejezdů z jednoho pole na druhé. Žací lišta Seagull však je netradiční v tom, že je daleko složitější ve skládání a obsahuje daleko více pohyblivých částí. Ono je to potřeba, protože záběr 12 metrů není jednoduché složit do pouhých 4,2 metrů. To žádný jiný výrobce nenabízí.

Z přepravní polohy do pracovní polohy se nejprve složí žací lišta, která je rozdělena na tři sekce. Poté se přizvedne přiháněč, který se rozloží do stran. Přiháněč je rovněž rozdělen do sekcí, které však do sebe přesně zapadají. Zajímavostí je, že žací lišta nemá průběžný šnekový dopravník, ale jakési prsty.

I přes značný pracovní záběr, žací lišta v přepravní poloze nebrání výhledu z kabiny. U verze 8,1 m je výška pouhých 2,1 metrů.

Skládací žací lišta Seagull byla testována při sklizni v roce 2016. V roce 2017 se již chystá na trh. Dvanáctimetrová verze bude určena pro východní Evropu, vzhledem k velké přepravní šířce. 

Autor: Milan Jedlička
Foto: Seagull

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.