50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

New York omezí používání pneumatik na silážních žlabech. Bojí se problému, který postihl USA v 60. letech

Zveřejněno: 12. 9. 2018

Americký stát New York zavedl přísnější požadavky na používání starých pneumatik na silážních žlabech. Chce tak zamezit šíření smrtelných chorob, které přenášejí komáři na člověka. S tímto problémem se již v USA začali potýkat v 60. letech minulého století.

Pneumatiky se používají jako zátěž v silážních žlabech.

Staré pneumatiky jsou oblíbené u všech farmářů po celém světě, takže i ve Spojených Státech. Pneumatiky využívají jako zátěž při zakrývání silážního žlabu. Jenže se v USA opět začínají zvyšovat počty virových onemocnění, jako je žlutá zimnice. New York se tedy rozhodl omezit používání starých pneumatik. A jakou má spojitost pneumatika s virovým onemocněním?

Nebezpečná virová onemocnění totiž přenášejí mimo jiné prvoci ve vodě, kteří infikují komáry. A jak je známo, pohozená pneumatika dokáže zadržet vodu a stává se tak rájem těchto prvoků a komárů, kteří viry přenášejí na člověka. Z tohoto důvodu chce New York bojovat proti množení komárů. Omezení se ale netýká rozřezaných či jinak poškozených pneumatik.

Kalifornie toto omezení má už dlouhá léta, tam si nikdo netroufne odhodit pneumatiku, protože se jedná o trestní čin s přísným postihem. Problém s pneumatikami pohozenými podél silnic a na skládkách v Kalifornii se začali řešit v roce 1961, kdy vypukla epidemie malárie. Jak se nyní zdá, problém s pneumatikami je v USA stále.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Archiv

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.