Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Nová řada kompaktních traktorů John Deere

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Společnost John Deere se letos v létě rozhodla, že předchozí modely kompaktních traktorů série 3020 a 4020 nahradí novou sérií 3R a 4R. Řada 4R disponuje delším rozvorem.

John Deere

Modely jsou vybaveny výkonným tří nebo čtyřválcovým dieselovým motorem Yanmar o výkonu 33-66 hp, k dispozici je i pohon všech čtyř kol. Traktory jsou vybaveny převodovkou eHydro.

V automatické převodovce eHydro jsou zkombinovány třístupňové elektronické hydrostatické jednotky, které se jednoduše ovládají pomocí pedálu TwinTouch - pro jízdu vpřed a vzad.

Tři speciální funkce

Převodovka eHydro má podle výrobce John Deere tři speciální funkce, které zvyšují výkonnost stroje a jeho využití. Jedním z nich je systém LoadMatch, který automaticky upravuje rychlost v závislosti na zatížení motoru, tak aby se maximálně využil jeho výkon bez rizika poklesu otáček, což je užitečné při přepravě těžkých břemen, nebo při sečení hustého porostu. Systém MotionMatch zase okamžitě upravuje reakci převodovky, což je dobré při práci s čelním nakladačem.SpeedMatch umožňuje řidiči přednastavit maximální rychlost při plném stlačení pedálu, což je užitečné zejména při práci se zadním neseným nářadím.

Nové čelní nakladače

Zbrusu nová kabina ComfortGard je standardem u modelů 4R a volitelně u modelů 3R. Kabina je navržena tak, aby umožňovala dobrý výhled do všech stran. Nezapomnělo se na komfort pro řidiče. Řidič má k dispozici vzduchově odpruženou sedačku, vysoce výkonnou klimatizaci a topení. Ovládání je intuitivní, páky hydrauliky se ovládají velmi snadno.

V kabině nalezneme standardní ovládací joystick, kterým lze ovládat připojené nářadí. Dále je k dispozici nový čelní nakladač John Deere série H, volitelný přední tříbodový závěs a vývodová hřídel. Nové čelní nakladače John Deere H165 jsou pro řadu 3R a nakladače H180 pro řadu 4R. Snadno se připojují a odpojují. Při odstavení traktoru se nakladač automaticky sklopí do pozice, kde jej lze demontovat. Nosnost nakladačů dosahuje 964 nebo 1263 kg, přičemž zdvihová výška činí 2,6 nebo 2,8 m. Celková zdvihová kapacita zadního tříbodového závěsu činí 1148 nebo 1420 kilogramů a tažná síla může u modelů 3R dosáhnout čtyř tun, u řady 4R pět tun.

Výbavou řady 4R je systém HitchAssist, který získal mnoho prestižních cen. Systém umožňuje rychlejší, bezpečnější a snadnější připojení nářadí a přívěsů do zadního závěsu. Tím pádem obsluha traktoru potřebuje pouze jednou vystoupit z kabiny. Vnější ovladače na zadním blatníku umožňují s traktorem popojet v před i vzad maximální rychlostí 12 milimetrů za vteřinu a v případě potřeby zvednout nebo snížit závěs.

Autor: Milan Jedlička
Foto: John Deere

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.