Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Novinka JUTALock: inovativní zakončení spojení konců motouzu je nominováno v anketě Ceny za přínos v oblasti životního prostředí

Zveřejněno: 4. 8. 2021

JUTA a.s. reaguje na podněty svých zákazníků, příkladem toho je nové inovativní zakončení konců motouzů prvořadě u řady MASTER. Takto zajištěné konce jsou vloženy do středu cívky, bez uzlu. U starého či konkurenčních řešení bylo zakončení konců samolepkou, vznikal tím plastový druh odpadu, který zůstával na poli a mohl se dostat i do sklízené hmoty balíku.

Nově má propojovací konec motouzu v cívce délku 40 cm a zajištěné a spojené konce novým způsobem pomocí papírové stahovací pásky JUTALock. Zdroj foto - tisková zpráva JUTA

Tradiční výrobce zemědělských motouzů JUTA a.s. závod 10 Olomouc má za více jak 40-leté období od počátku nasazení technologie lisování do obřích hranatých balíků v českém a slovenském zemědělství obrovské zkušenosti. Od počátku jsou kladeny vysoké požadavky na kvalitu a funkčnost těchto produktů pro nasazení na těchto vysokotlakých lisech. JUTA patří svým podílem mezi světové lídry na trhu a svědčí o tom nejen stále rostoucí zájem v tuzemsku, ale i v zahraničí. Celoročně tak probíhá zkoušení vlastností a charakteristik nových motouzů v laboratorních podmínkách. Jenže nic nenahradí reálný provoz při lisování, tak ihned na začátku každé sezóny vyjíždí servisní podpora v rámci testování nových produktů přímo do podmínek během sklizně a testuje na různých značkách lisů nové produkty. Zkouší v ideálních podmínkách velkých podniků s nejnovějšími lisy vybavených technologií HDP (High Density Pressure) schopných lisovat obří těžké hranaté balíky. Reaguje na podměty svých zákazníků, příkladem toho je nové inovativní zakončení konců motouzů prvořadě u řady MASTER s názvem JUTALock.

Zdroj foto - tisková zpráva JUTA
Zdroj foto - tisková zpráva JUTA

Při dřívějším zakládání cívek do lisu a jejich vzájemném navazování měla velká část zákazníků potíže s příliš krátkým koncem spojovacího motouzu zachyceným pod plastovým obalem. Ten měl nedostačující délku jen 20 cm, obsluha lisu musela natrhnout manžetu, aby došlo k uvolnění delší části spojovacího motouzu. Ten po povytažení spojila spojovacím uzlem s další cívkou. Manžeta však má i stabilizační funkci a ta byla v případě poškození narušena. V posledním případě mohlo dojít i k nežádoucímu zborcení cívky vedoucímu k horší pravidelnosti odmotávání či zauzlování zbytku motouzu. Nově má propojovací konec motouzu v cívce délku 40 cm a zajištěné a spojené konce novým způsobem pomocí papírové stahovací pásky JUTALock. Takto zajištěné konce jsou vloženy do středu cívky, bez uzlu. U starého či konkurenčních řešení je zakončení konců samolepkou, vzniká plastový druh odpadu, který zůstává na poli a může se dostat i do balíku.

Při následném použití cívky s tímto novým řešením při vložení do lisu pak obsluha jednoduše vytáhne oba konce zároveň a lehkým trhem uvolní papírovou pásku. Dostatečná délka volných konců motouzu v cívce umožňuje snadné navázání.

Zdroj foto - tisková zpráva JUTA
Zdroj foto - tisková zpráva JUTA

JUTALock je z nelaminovaného recyklovaného papíru. Jedná se tak o ekologičtější řešení vůči stávajícím samolepkám a v přírodě snadněji rozložitelný produkt. Toto řešení je účinné, s nízkými náklady a umožňuje výrobci JUTA se odlišit od konkurence. Nové řešení eliminuje kontaminaci krmiva a přírody kousky plastů a reálně nehrozí riziko zdravotních problémů při pozření dobytkem. Přinášené řešení je tedy účinné, ekonomické, inovativní a ekologické.

Dejte inovaci svůj hlas v rámci ankety Ceny za přínos v oblasti životního prostředí

Svůj hlas inovaci JUTALock můžete dát ZDE – sekce cena veřejnosti → vyberte políčko Vojtěch Hubálek, DiS. → klikněte na tlačítko Hlasovat → svůj hlas potvrďte v emailu, který vám přijde.

Olomoucký kraj každoročně vyhlašuje Ceny za přínos v oblasti životního prostředí. Ovzduší, vodní zdroje, příroda a krajina - to jsou nedílné součásti životního prostředí, které nás obklopují, a o které bychom měli s láskou pečovat. I proto Olomoucký kraj oceňuje a zviditelňuje ty, kterým na stavu životního prostředí záleží.

Autor: Vojtěch Hubálek, DiS.1)
Foto: JUTA

1) z podkladů JUTA

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.