Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Novinky v technice Kuhn

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Kuhn představuje novinky.

Kuhn

Nové žací stroje GMD 16, 20, 24 a 28

Starší osvědčené modely žacích strojů řady GMD Select byly nahrazeny novou řadou žacích strojů GMD 10, kterou tvoří modely GM 16 (1,6 m), GMD 20 (2,0 m), GMD 24 (2,4 m) a GMD 28 (2,8 m). Nová řada je osazena osvědčenou žací lištou řady 100, která má každý disk jištěn systémem PROTECTADRIVE.

Tato řada je určena spíše pro menší zemědělce, kteří hledají jednoduchý stroj, na který se mohou stoprocentně spolehnout. Vyznačuje se velmi čistým řezem bez kontaminace píce hlínou. Zaručuje tvorbu rovnoměrných řádků pro rychlejší zasychání píce.

Pro vyšší odolnost a snadnější management zásob tvoří tyto lišty stejné komponenty (disky, splazy, nože,...) jako ostatní žací stroje s lištou řady 100.

Šroubované nože, oválné disky s rotací k sobě, malá mezera mezi zadním kolem traktoru a lištou, odlehčovací pružina...Vše slouží k zachování maximálních hodnot živin v píci s minimálním množstvím popelovin pro co nejkvalitnější krmivo.

Původní shazovací plechy byly nahrazeny shazovacími kotouči pro delší životnost a snížení rizika kontaktu s terénem. Pravé kolo traktoru díky této změně jede mimo řádek a nepřejíždí tak posečenou píci. Díky uchycení na patě lze vysékat i drobné příkopy a meze.

Pro případ nárazu na překážku je žací stroj vybaven nárazovou pojistkou.

Tato řada těží ze zkušeností, které firma KUHN sbírá již více než 60 let.

Skupina KUHN obdržela dvě ceny na veletrhu EIMA

Skupina KUHN obdržela dvě ceny na mezinárodním zemědělském veletrhu EIMA, která se konala v italské Boloni od 12. do 16. listopadu 2014.

Odborná porota, kterou zaštituje organizace Feder Unacoma (Národní federace výrobců zemědělské techniky), udělila nejvyšší ocenění „Novità Tecnica“ / „Technická inovace“ dvěma technickým inovacím, kterou značka KUHN prezentovala na této výstavě:

- Systém TWINPACT s dvojitým pístem na lisu LSB 1290 iD (intelligent-DENSITY) umožňuje lisovat balíky se slisováním až o 25 % vyšším než je u běžných lisů. Vyšší slisování s sebou přináší efektivnější transport a uskladnění hmoty. Jedinečnost pístu TWINPACT spočívá v tom, že se skládá z horní a z dolní poloviny. Materiál je tak během jednoho zdvihu stlačen nejprve horní částí a poté znovu dolní částí. Tím je sníženo špičkové zatížení lisu, což ve výsledku znamená, že na tento nový lis je vyvinuto stejné zatížení jako u klasických lisů 120x90.

- Systém AXMAT pro automatické nastavení rozmetadla umožňuje kontrolovat pracovní záběr. Senzor snímá, zda hnojivo skutečně dopadá po celé šířce nastaveného pracovního záběru. Pokud tomu tak není, dojde k automatické úpravě nastavených parametrů. Tím je dosaženo velmi přesné aplikace dávky, bez ohledu na typu hnojiva, či zda se jedná o hnojivo, které není zaneseno v rozmetacích tabulkách. Senzor je umístěn pod rozmetacími disky tak, aby nebyl v kontaktu s hnojivem a nehrozilo tak jeho opotřebení, Tento systém pomáhá velmi přesné aplikaci hnojiva a dokonale se hodí k systémům přesného zemědělství.

Nový čtyřrotorový shrnovač: GA 13131

Po představení 4 nových modelů dvourotorových shrnovačů v roce 2013 přichází značka KUHN s novým modelem čtyřrotorového shrnovače GA 13131.

Tento model nabízí pracovní záběr v rozsahu 8,40 m až 12,50 m. Záběr lze měnit plynule z kabiny traktoru. Tento model je největším shrnovačem, který má značka KUHN k dispozici.

Pohon rotorů je řešen hydromotory. To s sebou přináší řadu výhod. Jedná se např. o menší nároky na údržbu, odpadá mazání kloubových hřídelí a dle pracovních podmínek lze zvýšit otáčky předních rotorů o 20 %. Hydraulická čerpadla jsou poháněna přímo od náhonové kloubové hřídele. Jsou uložena přímo na závěsové konzole, která je s hlavním rámem stroje spojena přes robustní čep. Díky tomuto řešení je zajištěn vždy optimální úhel náhonové kloubové hřídele bez ohledu na zatáčení a bez ohledu na nerovném terénu.

Možnost vyšších otáček předních rotorů najdou využití v různých pracovních podmínkách a jejich výhody se projeví hlavně u sklizňových strojů, protože umožňují vytvořit rovnoměrnější řádky. Všechny funkce (jako např. skládání, rozkládání, nezávislé zvedání rotorů, pracovní záběr, pracovní výška atd.) se nastavují přes terminál VT50. Přes ovládací terminál lze dále nastavit i souvraťový management.

Pro transport není nutné skládat žádné kryty ani demontovat shrnovací ramena. Výška zůstává pod 4 m.

3D odpružení rotorů a uložení koleček rotorů co nejblíže ke shrnovacím prstům zajišťuje dokonalé kopírování terénu. Systém STABILIFT se dále stará o zablokování výkyvu rotorů po jejich přizvednutí pro zajištění větší stability stroje a pro vyšší světlou výšku pod rotory. Pro vyšší komfort je dále k dispozici LED osvětlení a kamera ve výbavě na přání.

Nový nesený dvourotorový shrnovač GA 6501 P

Na podzim roku 2014 představila značka KUHN nový typ dvourotorového shrnovače. Jedná se o nesené provedení s označením GA 6501 P. Tento model, kombinuje výhody dvourotorového středového shrnovače s nízkou cenou neseného provedení.

Pracovní výška se nastavuje velmi snadno v rozsahu 5,55 m až 6,40 m s řádky o šířce 1,05 až 2 m.

Pro co největší stabilitu a co nejlepší ovladatelnost je tento shrnovač vybaven pevnou závěsovou konzolou a otočnými kolečky pod rotory. To zamezí sjíždění shrnovače na svahu a umožní tak shrnování dokonale shrnovaných řádků. 3D odpružení rotorů a uložení otočných koleček rotorů co nejblíže ke shrnovacím prstům zajišťuje dokonalé kopírování terénu. Nehrozí tak znečištění píce zeminou a dalšími nečistotami, které snižují kvalitu krmiva a komplikují sklizeň píce.

Rotory lze na souvrati přizvedávat přes hydraulické okruhy traktoru. Není tedy nutné aktivovat zdvižné zařízení traktoru. Je tak zajištěn Vyšší pracovní komfort a nehrozí poškození již shrnutých řádků. Změna pracovní / transportní polohy se prování přímo z kabiny traktoru. Obsluha tedy nemusí vystupovat pro vyšší komfort a menší časové prodlevy.

Nový jednorotorový shrnovač GA 3801 GM

Nový jednorotorvý shrnovač GA 3801 GM nahrazuje v sortimentu značky KUHN model GA 3501 GM, který se osvědčil u mnoha zákazníků.

Oproti svému předchůdci má nový model o jeden dvouprst na rameno víc pro větší kapacitu shrnování. Dále má větší průměr rotorů (2,98 m) a nabízí pracovní záběr o šířce až 3,80 m. Díky většímu záběru se hodí pro širší okruh středně velkých a menších zemědělců. Podobně jako větší modely jednorotorových shrnovačů je GA 3801 GM osazen dvojitě naohýbanými rameny. Toto provedení slouží k vytváření rovnoměrnějších provzdušněných řádků a pro rychlejší překonávání vytvořených řádků shrnovacími rameny.

Výkyvná závěsová konzola s rádiusem 30° znamená, že se shrnovač chová v zatáčkách jako tažené provedení a umožňuje tak tvorbu velmi rovnoměrných řádků a snižuje riziko poškození porostu.

Velká kolečka pod rotory, která jsou umístěna tak blízko ke shrnovacím prstům, jak to jen lze, zajišťují dokonalé kopírování terénu, aby nedocházelo ke kontaminaci píce zeminou a jinými nečistotami. Demontovatelná shrnovací ramena umožňují snížit transportní rozměry na šířku 1,75 m.

Clona pro tvorbu řádku je připojena na paralelogramu, díky kterému je vždy v optimální poloze vůči rotoru nezávisle na nastavené šířce řádku.

Autor: Kuhn
Foto: Kuhn

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.