Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Nový čelní diskový žací stroj Kuhn GMD 3123 F do hor a pro lehké traktory

Zveřejněno: 30. 4. 2020

Po nedávném uvedení žacích strojů GMD 2721 F a GMD 3121 F (pro lehké traktory a horské oblasti) na trh rozšířila firma Kuhn svůj sortiment čelních diskových žacích strojů o další model GMD 3123 F.

Kuhn GMD 3123 F

Nový žací stroj GMD 3123 F je ideální pro traktory o výkonu od cca 80 koní do cca 150-170 koní. Díky kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti žacího stroje (cca 750 kg) je na závěs traktoru vyvíjen mnohem menší tlak.

Za účelem kopírování povrchu terénu se žací stroj při práci nachází v plovoucí poloze. Náklon je možný v rozsahu +/- 12 °, což je podle výrobce rekordní hodnota pro tento typ stroje. Umožňuje to velmi dobře kopírovat terén v příčném směru. To jednak chrání porost a jednak umožňuje sklízet vysoce kvalitní pícniny.

Žací stroj je vybaven novou žací lištou Optidisc Elite, která přináší další zvýšení kvality sečení v obtížných provozních podmínkách - zejména díky rovnoměrnější výšce řezu v příčném směru. „Tato žací jednotka využívá prověřené systémy Protectadrive (jištění žacích disků) nebo Fast-Fit (rychlá výměna nožů). Nižší profil a nová řešení v konstrukci zároveň zvyšují její výkon i účinnost. Žací nože se protáčejí kolem pevného šroubového uchycení a v případě nárazu se volně protočí v úhlu 360 stupňů. Nová lišta Optidisc Elite vytváří hladký a čistý řez s minimální kontaminací půdy díky velmi plochému úhlu, a to i při nízké výšce sečení,“ uvádí dovozce těchto strojů firma Kuhn Center CZ.

Šířku řádku posečené píce lze nastavit od 1,30 m do 1,40 m tak, aby kola traktoru zbytečně nejezdila po úrodě. Stabilizaci žacího stroje během přepravy a při otáčení na souvrati zajišťuje silná listová pružina.

Boční ochranné kryty FlexProtect se ovládají ručně, na přání pak hydraulicky. To se hodí zejména při sklizni malých pozemků.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Kuhn

1) z podkladů Kuhn


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.