AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Od efektivní sklizně až po nakládku

Zveřejněno: 12. 1. 2018

Společnost HOLMER Maschinenbau GmbH nabízí ucelený sortiment strojů pro sklizeň, odvoz, čištění a nakládku řepy. Stroje všech výkonových kategorií se představily na nedávném polním dnu v Pačlavicích na Vyškovsku, který uspořádalo české zastoupení Holmer CZ, s.r.o.

Holmer Terra Felis

Sklizeň musí být šetrná

Trojice vyorávačů se zakousla během polního dne do porostu cukrové řepy. Hektary cukrovky doslova mizely před očima. O působivou podívanou se postarala dvojice vyvážecích souprav Holmer Terra Variant 600 s překládacími nástavbami. Na jednom poli bylo možné vidět šestikolový sklízeč T4-40 a čtyřkolový model T4-30. Počasí dávalo najevo, že sklizeň nebude přinejmenším jednoduchá, nicméně se sklízeče, s podmínkami popasovaly bravurně. Nemalou měrou se o to postarala možnost funkce vyosení náprav a samozřejmě jejich obutí, což přispělo k šetrnému působení na půdu během sklizně. Totéž platilo u vyvážecích souprav Terra Variant.

Cenově dostupné čištění a překládání řepy

O čištění a překládku do odvozních souprav se postaraly dva výkonné čističe řepy, z nichž jeden byl naprostou novinkou. Na Agritechnice v Hannoveru se veřejnosti představil model RRL 200 eco, který však bylo možné vidět ještě před světovou premiérou při nasazení v České republice. Model RRL 200 eco je nejjednodušší a nákladově efektivní řešení pro čištění a nakládání cukrové řepy. Všechny funkce stroje jsou prováděny dálkovým ovládáním, což zaručuje bezpečnost řidiče. Otočné nákladové rameno se může otáčet o 125 stupňů a dosahuje 9,5 m. Maximální výška nakládky je 5,5 m. Výkonnost stroje se pohybuje přibližně 200 t/hod. Model RRL 200 eco je osazen vznětovým motorem Perkins o výkonu 75 koní. Kapacita zásobníku činí devět kubických metrů a jeho stěny jsou hydraulicky skládací kvůli přepravě. Podlaha stroje je vybavena inteligentním řídicím systémem, který používá odměřovací klapku pro regulaci toku řepy na rameno. Cukrová řepa je efektivně čištěna přes prstencové válečky a křížový pás. Dlouhá dopravní cesta umožňuje optimální a jemné čištění. RRL 200 eco lze pohodlně, bezpečně a jednoduše ovládat dálkovým ovládáním. Koncepce ovládání je intuitivní a obsluha nemusí opustit kabinu traktoru.TIP: Nové univerzální rozmetadlo pro Terra Variant 585

Pro daleko výkonnější čištění a nakládku cukrové řepy je v portfoliu společnosti Holmer samojízdný model ve dvou verzích – Terra Felis 3 a Terra Felis 2 eco. Druhý zmiňovaný byl právě předveden i na polním dnu. Terra Felis je víc, než jen překladač řepy. Například laser na rameni, který detekuje ložnou plochu nákladního vozu, zasílá informace o úrovni zatížení do softwaru stroje. Terra Felis 2 eco otočí nakládací rameno do správné polohy automaticky a zastaví nakládání, jakmile je odvozní prostředek rovnoměrně naložen. Kromě toho může řidič vybrat individuální čištění cukrové řepy v závislosti na podmínkách. Na to, jakým dojmem stroj působí, co se velikosti týče, z přepravní polohy je do té pracovní extrémně rychle rozložen, a to za pouhé dvě minuty.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.