Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Plastový shrnovač je levnější verzí ke klasickému

Zveřejněno: 26. 3. 2018

Finský výrobce Agronic vyvinul plastový shrnovač. Má být levnější a jednodušší oproti klasickému. Prototyp plastového shrnovače společnost ukázala i na veletrhu Agritechnica 2017.

Shrnovač má mít velkou výkonnost a nízké náklady na údržbu. Shrnovač nese označení Agronic WRT 900. Jak označení napovídá, záběr má přes 9 metrů, přesněji 9,5 m. Shrnovač disponuje čtyřmi rotory a každý z nich má 32 plastových prstů.

Prsty jsou vyrobeny z drcených vláken. Během léta stroj odpracoval 1500 hektarů se stále stejnými prsty. Každý rotor je poháněn hydraulicky za pomocí motoru, který je umístěn v horní části rámu. Všechny jsou poháněny vývodovým hřídelem traktoru při 540 ot/min. Tímto způsobem je zajištěno, že každý rotor bude mít o 50 procent více otáček než tradiční rotor, který známe. Shrnovač je tím pádem schopen pracovat při pracovních rychlostech 12 až 25 kilometrů za hodinu.

Ve vývoji je také plastový shrnovač do předního závěsu traktoru. Přední verze s názvem WR500 má pracovní šířku 5,1 metru a přepravní šířku tři metry. Výše představená 9,5m verze má přepravní šířku těsně pod 3 metry. Verze WR900 je k dostání ve dvou variantách. Pro verze má možnost elektronického nastavení výšky každého rotoru. 9,5m verze vyžaduje od traktoru kolem 70 koní.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Agronic

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.