Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Pod drobnohledem: Nový čelní a boční diskový žací stroj Rozmital

Zveřejněno: 12. 12. 2022

Strojírny Rožmitál obohatily výrobní program žacích strojů o nový model bočně neseného žacího stroje Rozmital SD-24L a čelně neseného žacího stroje Rozmital SC-301R s válcovým kondicionérem. Obě novinky měly světovou premiéru na agrosalonu Země Živitelka v Českých Budějovicích. Mezinárodní veřejnosti se novinky představily na různých výstavách v Německu, na zemědělském veletrhu SIMA v Paříži a Agraria v Rakousku. Naší redakci tyto novinky blíže představil Tomáš Ďásek z technické a servisní podpory.

Čelní žací stroj Rozmital SC-301R s válcovým kondicionérem.

„S novými sekačkami vycházíme vstříc farmářům a zákazníkům, kteří tyto stroje poptávali. Odlehčený model Rozmital SD-24L přináší větší pracovní záběr ve srovnání s loňským modelem Rozmital SD-20L. Čelní nesenou sekačku Rozmital SC-301R s válcovým kondicionérem ocení zas zemědělci zpracovávající např. vojtěšku a jetel,“ uvedl Pavel Jahoda, obchodní ředitel Strojíren Rožmitál.

Strojírny Rožmitál v roce 2021 obohatily trh zadním žacím strojem s bočním zavěšením Rozmital SD-20L s odlehčenou konstrukcí, pružinovým nadlehčováním a pracovním záběrem 2 metry. Nyní na trh přichází další model stejné konstrukce, avšak s pracovním záběrem 2,38 metru. Jde o model s označením Rozmital SD-24L.

Žací stroje značky Rozmital disponují středovým zavěšením a hydropneumatickým nadlehčováním. Rozmital SD-24L se však od nich odlišuje odlehčenou konstrukcí a bočním zavěšením, které umožňuje kopírovat terén a také rovnoměrně tlačit žací lištu na podkladovou plochu. Nadlehčování lišty u nového modelu je řešeno přes nastavitelné pružiny.

Rozmital SD-24L využívá žací lištu italské výroby, speciálně zkonstruovanou pro požadavky Strojíren Rožmitál.
Rozmital SD-24L využívá žací lištu italské výroby, speciálně zkonstruovanou pro požadavky Strojíren Rožmitál.

Žací stroj Rozmital je díky své nízké hmotnosti vhodný pro traktory o výkonu od 60 koní, a je tedy zajímavou volbou pro soukromé zemědělce a do podhorských oblastí. Výrobce udává plošnou výkonnost stroje 2,3 ha za hodinu práce.

Rozmital SD-24L využívá žací lištu italské výroby, speciálně zkonstruovanou pro požadavky Strojíren Rožmitál. Je přizpůsobena pružinovému nadlehčování a disponuje rychlovýměnným systémem nožů. Žací lišta je lehčí ve srovnání s žací lištou z produkce Strojíren Rožmitál. Je vybavena šesti disky. Každý disk obsahuje 2 nože s možností rychloupínání. Žací lišta je vyrobena z kvalitních a odolných materiálů a je součástí hlavního rámu žacího stroje.

Žací stroj je také jištěn proti poškození. Při najetí na překážku se spustí jisticí mechanismus. Uvedení tohoto stroje z přepravní do pracovní polohy je velmi jednoduché. Žací stroj lze odstavit buď ve vertikální poloze, nebo v rozložené poloze na odstavných nohou. Všechny hydraulické prvky jsou integrovány v rámu závěsu stroje. Rozmital SD-24L je vybaven plazy z kvalitní oceli. Výška strniště se pohybuje od 40 do 70 mm.

Technické údaje stroje Rozmital SD-24L.
Technické údaje stroje Rozmital SD-24L.

Čelní žací stroj Rozmital SC-301R s válcovým kondicionérem

Strojírny Rožmitál mají ve svém výrobním programu čelní žací stroj bez kondicionéru, nebo s prstovým či nově válcovým kondicionérem.

Rozmital SC-301R s válcovým kondicionérem byl vyvíjen a testován poslední 2 roky. Je kompletně vyráběn Strojírnami Rožmitál včetně válců a žací lišty. Disponuje zcela novým zesíleným a sníženým rámem, který poskytuje lepší viditelnost z místa obsluhy před žací stroj. Rám byl zesílen proto, aby mohl nést o 200 kg těžší válcový kondicionér.

Využívání kondicionéru se uplatní zejména při zpracovávání vojtěšky, jetele apod. Využíváním kondicionéru dosáhne pokosená píce rychleji požadovaných hodnot sušiny. Válcový kondicionér ponechává stébla ve směru jízdy žacího stroje, což je příznivé v případě sklizně sběrací řezačkou, při níž napomáhá dosažení krátké řezanky. Otáčky kondicionéru lze nastavovat v závislosti na sklízené hmotě a požadavku na intenzitu mačkání. Spodní válec je poháněn řemeny od úhlové převodovky a otáčí se nepřetržitě. Vrchní válec (nemá vlastní pohon) se otáčí v závislosti na spodním válci. Pokud obsluha stroje nechce například při druhých sečích používat kondicionér, je možné vrchní válec vyřadit z činnosti. Spodní válec pak plní funkci odhazovacího válce – lépe odebírá a odhazuje hmotu z lišty. Hmota je pak více načechraná. V budoucnu je v plánu válcovým kondicionérem osadit i zadní žací stroje.

Rozmital SC-301R s válcovým kondicionérem byl vyvíjen a testován poslední 2 roky. Je kompletně vyráběn Strojírnami Rožmitál včetně válců a žací lišty.
Rozmital SC-301R s válcovým kondicionérem byl vyvíjen a testován poslední 2 roky. Je kompletně vyráběn Strojírnami Rožmitál včetně válců a žací lišty.

Žací stroj Rozmital má pracovní záběr 3,01 metrů. Osazen je žací lištou se sedmi disky. Každý disk je vybaven 2 noži. Díky oboustrannému upevnění tvoří žací lišta s rámem tuhý celek. Nadlehčování lišty je řešeno pomocí vinutých pružin. Stroj je vybaven přetěžovací třecí spojkou kardanu chránící ho proti přetížení. Plazy jsou vyrobeny z vysoce odolného materiálu. Výška strniště se pohybuje od 40 do 80 mm.

Obě novinky jsou již v nabídce Strojíren Rožmitál. Výroba a dodání prvních strojů k zákazníkům je plánována na jaro příštího roku.