Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Pravá tvář multifunkčního nosiče DAPPER

Zveřejněno: 27. 7. 2018

Za multifunkčním nosičem nářadí DAPPER jsme se zajeli podívat do města Hostinné, kde tamní technické služby pořídily model DAPPER 5009, za jehož výrobou stojí česká firma VOP CZ, s.p. ze Šenova u Nového Jičína. O zkušenostech se strojem se podělil ředitel technických služeb pan Jiří Kölbl a František Jenšovský, obsluha stroje.

DAPPER 5009 se vyznačuje robustní konstrukcí.

Město Hostinné leží v Krkonošském podhůří a s necelými pěti tisíci obyvateli se řadí mezi menší města. To ale nemění nic na tom, že je potřeba zajistit bezchybnou a nepřetržitou údržbu města a přilehlého okolí – to mají na starosti technické služby. „Jsme příspěvkovou organizací města, čili městská firma. Zabýváme se údržbou města – od zajištění údržby zeleně, přes zimní údržbu, údržbu městského mobiliáře, až po vynášení košů,“ seznámil nás s hlavní činností organizace její ředitel pan Jiří Kölbl.

DAPPER zaujal vedení města

Při pohledu na stroje v zázemí technických služeb je ihned patrné, že technika musí plnit nejdůležitější aspekty, a to kompaktní rozměry, multifunkčnost a v neposlední řadě spolehlivost. V areálu jsme měli možnost vidět všelijakou techniku, jako jsou multikáry, malotraktory nebo sekačky, ne však veškerou, protože značná část strojů neustále brouzdá prostranstvím města. Nejnovějším přírůstkem ve vozovém parku je multifunkční nosič nářadí DAPPER 5009.

DAPPER 5009 ve spojení s mulčovací sekačkou.
DAPPER 5009 ve spojení s mulčovací sekačkou.

„Nosič DAPPER máme od letošního ledna. Před koupí jsme byli v kontaktu s dodavatelem, který nám umožnil si stroj prohlédnout a vyzkoušet na předváděcí akci,“ prozrazuje první kroky značky DAPPER v Hostinném pan Kölbl. DAPPER se technickým službám zalíbil, nákup ale muselo schválit zastupitelstvo města, což se povedlo. „Předvedli jsme v Hostinném frézování pařezů, výkopové práce a sekání, se strojem jsme byli spokojeni a požádali jsme zřizovatele o příspěvek na investici, dostali jsme ho a stroj je od letošního ledna v provozu,“ zmínil pan Kölbl.

Nosič nalezne celoroční využití, čeká na něj těžká dřina

V Hostinném se rozhodli pro DAPPER kvůli jeho multifunkčnosti, přeci jen město není velké, takže se tato koncepce stroje přímo vybízí. Dalším důvodem pořízení nosiče DAPPER byl patriotizmus, DAPPER je totiž český výrobek. „Stroje by měly něco vydržet a u DAPPERu to zatím platí,“ podotkl pan Kölbl a pokračoval „V první fázi jsme chtěli nahradit dosluhující sekačku, kterou jsme měli deset let, a už její technický stav nevyhovoval. Zároveň nás oslovilo to, že na nosič DAPPER lze zavěsit téměř vše, včetně sekačky. Při předváděcích akcích jsme viděli, co všechno umí. V tuto chvíli máme pro něj osm nástavců a v plánu máme toto portfolio rozšiřovat například o zametač.“

Pracoviště obsluhy je střiženo do jednoduchého stylu
Pracoviště obsluhy je střiženo do jednoduchého stylu

Pro využití maximálního potenciálu multifunkčního nosiče je potřeba přídavné nářadí. Proto je DAPPER vybaven zvedacím teleskopickým ramenem s univerzální koncovkou určenou pro připojení přídavných zařízení, jejich pohon zajišťuje pracovní hydraulika o výkonu 66 l/min (230 bar). Z přídavných zařízení k DAPPERu v Hostinném využívají tři druhy sekaček (mulčovací, cepovou na vyšší porosty a příkopové rameno). Pro zimní údržbu radlici a sypač. S dalšího nářadí půdní vrtáky pro vyvrtání děr pro sloupy veřejného osvětlení a plotů. Neméně zajímavým nářadí je i půdní drážkovač pro pokládání kabelů veřejného osvětlení a fréza na pařezy.

Jednoduché ovládání a ulehčení práce

DAPPER má od ledna odpracováno již 211 motohodin a mezi tím si okusil i tu nejtěžší práci s frézou na pařezy. „Ručně jsme jeden pařez likvidovali 4 hodiny. S DAPPERem a příslušným nářadím jej zpracuje do půl hodiny pouze řidič. DAPPER nám usnadní mnoho práce, jindy jsme na danou práci museli být ve dvou až třech lidech, nyní stačí jen řidič a DAPPER,“ vyzdvihla přínos nosiče ve městě obsluha stroje pan Jenšovský a k ovládání DAPPERu dodává „Ovládání je velice jednoduché a během pár minut lze rychle zaměnit nářadí za jiné. Během dne tak lze pohodlně střídat nářadí, které na sebe velmi dobře navazuje, ovládat jej dokáže úplně každý.“ DAPPER v Hostinném má veškerá příslušná schválení k provozu na pozemních komunikacích, může tedy bez problému jezdit po vlastní ose i 10 až 15 kilometrů daleko. DAPPER 5009 je osazen osvědčeným motorem Kubota o výkonu 36 koní, který spolupracuje se samostatným hydrostatickým náhonem všech kol. „Stroj vyžaduje běžnou údržbu, rameno a klouby stačí mazat jednou týdně, ale záleží, jak moc je stroj vytížený,“ zmínila se o údržbě obsluha stroje.

V Hostinném vybrali vyšší výbavu stroje včetně prosklené kabiny a topení – kvůli zimnímu nasazení. Ve výbavě dále můžeme nalézt zadní okruhy hydrauliky, tažné zařízení, výstražný maják, blatníky předních kol apod. Ovládání se provádí skrze multifunkční joystick a o provozních datech dává vědět postranní digitální displej integrovaný do palubní desky. Jak bylo na začátku článku zmíněno, u DAPPERu hraje také důležitou roli jeho velikost. S šířkou cca 1,2 m a výškou těsně nad dva metry se v pohodě vejde do stísněných prostor nebo na úzké chodníky a bez rizika poškození může také jezdit pod větvemi stromů, což velký nakladač nedokáže.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.