Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Proč je LED osvětlení zemědělské techniky čím dál oblíbenější? Pracovní výkon a zdraví obsluhy techniky jsou na prvním místě

Zveřejněno: 20. 10. 2020

LED světla se v poslední době stávají čím dál oblíbenějšími, což platí i pro oblast pracovních světel. LED mají totiž oproti halogenovým žárovkám řadu výhod. Mnoho zemědělců proto vyměňuje halogenová světla na svých traktorech a dalších vozidlech za LED. Chcete vědět, jaké jsou hlavní výhody LED pracovních světel?

LED nabízejí více světla a vyšší viditelnost

LED nabízejí více světla a vyšší viditelnost

Diody LED mají tu výhodu, že jejich světelný výkon je vysoký a spotřeba energie nízká. Světelný obraz halogenové žárovky je významně slabší než u LED. Zajímá vás, jak vypadá rozdíl mezi osvětlením halogenem a LED? Na obrázku níže vidíte srovnání LED pracovního světla (vlevo) a halogenového pracovního světla (vpravo) při pohledu z traktoru.

Důležitost správného osvětlení komentuje Libor Tocháček, produktový manažer ze společnosti Kramp: „Dostatečné světlo je pro práci ve tmě velmi důležité. Čím kvalitnější světlo máte, tím více vidíte. Také to ale znamená, že můžete pracovat lépe a hlavně bezpečněji.“

Světlo LED je příjemnější

Kromě toho, že jsou LED výkonnější, nabízejí také světlo, které je pro oči příjemnější. Na obrázku poznáte rozdíl mezi světlem z LED a halogenových žárovek. Lampa zůstává stejná, ale světlo ze žárovky LED je pro oči obsluhy stroje příjemnější, protože jeho barva se více blíží dennímu světlu.

„Barevnost světla LED více odpovídá barvě denního světla, mimo jiné to znamená, že je nižší pravděpodobnost, že bude způsobovat únavu, a proto budete moci pracovat déle. Při práci ve tmě je důležité mít kolem sebe příjemné světlo, nežádoucí dopady na zdraví obsluhy strojů jsou pak mnohem menší“, upozorňuje Libor Tocháček ze společnosti Kramp.

LED více vydrží a jsou šetrnější k životnímu prostředí

Další výhodou je to, že světla LED vydrží déle než ostatní druhy světel. Světla LED vydrží 30 000 až 50 000 hodin, zatímco halogenové žárovky několikanásobně méně. S LED tedy ušetříte za náhradní žárovky.

 Barevnost světla LED více odpovídá barvě denního světla, mimo jiné to znamená, že je nižší pravděpodobnost, že bude způsobovat únavu
Barevnost světla LED více odpovídá barvě denního světla, mimo jiné to znamená, že je nižší pravděpodobnost, že bude způsobovat únavu

Světla LED také méně hřejí, a jsou proto mnohem efektivnější ve využívání energie. LED převádějí vysoké procento vstupní energie na světlo, a proto se téměř nezahřívají. Tepelné ztráty energie jsou tedy u LED velmi nízké.

 Světla LED vydrží 30 000 až 50 000 hodin
Světla LED vydrží 30 000 až 50 000 hodin

„Vidíme jasný trend ve využívání LED osvětlení na zemědělské technice a jsme moc rádi, že naše pracovní osvětlení Kramp je čím dál oblíbenější mezi farmáři. Zákazníci se čím dál tím méně spokojí s nejlevnějšími typy osvětlení., Myslí také na dlouhodobější výkon a v poslední době čím dál více i na zdraví obsluhy strojů“, dodává Libor Tocháček, produktový manažer ze společnosti Kramp.

Právě společnost Kramp se svým rozsáhlým a uceleným sortimentem LED pracovního osvětlení se stává jedním z klíčových prodejců osvětlení prostřednictvím sítě dealerů čítající bezmála 600 prodejců po celé České republice.

Katalog produktů a další informace o LED osvětlení Kramp najdete ZDE.

Autor: redakce Agroportal24h.cz
Foto: Kramp

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.