AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Profesionální rozdružovače McHale zvládnou zakrmování a zastýlání s balíky všech rozměrů a složení

Zveřejněno: 7. 1. 2021

Rozdružování je nejčastěji prováděnou operací při rozměrových úpravách balíků slámy či sena. Před deseti lety irský výrobce McHale uvedl na trh svůj první mobilní rozdružovač. Současná nabídka se rozrostla o několik modelů, mezi kterými si vybere každý farmář. Díky originálním konstrukčním řešením ani nemusí být rozdružovače McHale C4 jednoúčelovými stroji.

Rozdružovače McHale pro kulaté i hranaté balíky mají dvojí využití. Jednak s nimi lze provádět zakrmování a jednak zastýlání

Poměrně složitá a náročná operace je příjem balíků slámy a sena. Balíky se bez motouzů rozdružují speciálním strojem – rozdružovačem, který představuje horizontální, široký řetězový dopravník, který je na jednom konci osazen soustavou rotujících frézovacích válců. Rozdružená sláma se rovnoměrně dopravuje do drtiče. Rozdružovač se uplatní při rozdružování balíků sena, slámy a senáží, zakládání krmiva do krmných žlabů a nastýlání podstýlky.

Průřez rozdružovačem McHale, zde jsou patrné jeho pracovní orgány
Průřez rozdružovačem McHale, zde jsou patrné jeho pracovní orgány

Zastýlání i zakrmování pomocí jednoho stroje

Před deseti lety irský výrobce McHale uvedl na trh svůj první mobilní rozdružovač s označením McHale C460. Díky prodejním úspěchům firma brzy sortiment rozšířila o závěsný stroj C430 (s objemem přibližně 2,2 m³) a tažený stroj C470 (s objemem přibližně 4,65 m³). Tyto rozdružovače můžeme v nabídce firmy McHale nalézt dodnes, zvládnou zpracovat jak slámu, tak balíky siláže či sena. Stroje slaví taktéž prodejní úspěch, a tak minulý rok nabídku opět obohatil další model - C490. Tento model pojme tři 1,5m kulaté balíky, objem činí přibližně 6,85 m³.

Rozdružovače McHale pro kulaté i hranaté balíky mají dvojí využití. Jednak s nimi lze provádět zakrmování a jednak zastýlání. Slouží k tomu dvoustupňová převodovka pro zvyšování nebo snižování otáček ventilátoru (280 ot/min nebo 540 ot/min). Rozdružovač pojme balíky krmiva (siláž, seno, senáž), které následně rozdruží a stébla dopraví na místo určení. U zastýlání rozdružovač tvoří tlustou provzdušněnou vrstvu slámy až do vzdálenosti 18 nebo 23 metrů. Stroj je zkonstruován tak, aby se vešel do úzkých vnitřních prostor stájí a kravínů. Stroj se od spodní části výše postupně rozšiřuje, to má za následek nejen lepší manévrování, ale i výhled na pracovní části a v neposlední řadě pozitivní vliv na proudění materiálu uvnitř stroje.

Optimalizovaný tok materiálu bez ucpávání

Speciálně tvarované zadní čelo rozdružovače slouží jako nakladač balíků a také k ukotvení balíku do stabilní polohy při odstraňování provázku či sítě. Čelu nedělají problémy ani ty nejtěžší balíky. Hydraulicky poháněný řetězový podlahový dopravník tvoří příčky a silný řetěz plynule dopravující balík až k rotoru a ventilátoru. Nikde není místo, kde by se materiál ucpával. V případě ucpání materiálu mezi dopravníkem a dnem lze zvolit zpětný chod dopravníku. Podávací rychlost dopravníku je možné nastavovat z kabiny přes ovládací panel.

Rozdružovače McHale jsou k dostání v různém provedení
Rozdružovače McHale jsou k dostání v různém provedení

Rozdružovací rotor tvoří 48 ostrých nožů, které jsou navařeny na 6 discích. Rotor pohání hydromotor nezávislý na setrvačníku, takže není nutná velká síla k rozběhu stroje. Pohon rotoru zajišťují hydraulicky rozpojitelné pryžové pásy. Díky tomu ventilátor pracuje nezávisle na rotoru, toto řešení přináší výhody v podobě otáčení ventilátoru maximální rychlostí ještě před zahájením práce rotoru a eliminace ucpání stroje před zahájením práce. S rozdružovačem McHale si poradí i méně výkonné traktory. Vymetací ventilátor o průměru 1,57 metrů se skládá ze šesti lopatek pro výkonné vyfouknutí materiálu ze stroje – plného využití nalezne při zastýlání, kde je sláma rozmetána i do těžko přístupných míst ve stáji.

Ovládání rozdružovače McHale je jednoduché
Ovládání rozdružovače McHale je jednoduché

Velkou měrou na kvalitním zakrmování a zastýlání se podílí široký komín složený ze tří částí. Jeho rotace činí až 300 stupňů. Každou část komínu lze nastavovat, takže lze volit libovolnou vzdálenost i směr proudění materiálu. Ovládání komínu se provádí joystickem integrovaným v ovládacím panelu uvnitř kabiny traktoru. Na tomto panelu se také ovládají další funkce rozdružovače.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: McHale

1) z podkladů McHale


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.