Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

První nakladač na světě s lithium-iontovou baterií pro delší provoz a životnost

Aktualizováno: 12. 11. 2017

Firma Schäffer na letošním veletrhu Agritechnica představí první nakladač s lithium-iontovou technologií. Dva elektromotory s vysokonapěťovou technologií jsou zodpovědné za pracovní a jízdní hydrauliku. Zákazník má možnost volby mezi dvěma nabíjecími systémy a bateriemi. Společnost Schäffer spoléhá na řadu výhod lithium-iontového systému a slibuje značné úspory, pokud jde o údržbu a provozní náklady, ve srovnání s dieselovým modelem a dalšími koncepty baterií.

Schäffer

Nový elektrický nakladač 23e firmy Schäffer znamená práci bez emisí: výfukové plyny a hluk jsou nyní minulostí. Zejména v domácí ekonomice zvítězí zvíře, člověk a životní prostředí. Zákazník si může vybrat mezi dvěma lithium-iontovými bateriemi. Se standardním bateriovým systémem je zákazník dobře vybaven pro většinu zemědělských prací. S pomocí napájecího akumulátoru se provozní doba nabíječky zdvojnásobí na několik hodin.

Oba systémy nabíjení slibují další flexibilitu: Schäffer nabízí jako standardní palubní nabíječku, která je provozována se standardním napájecím zdrojem 230 V. Nabíjení je zvláště rychlé u externí nabíječky s 400 V vstupním napětím. Zde je systém velkých napájecích baterií nabit za pouhých 30 minut. Při přestávce na oběd lze stroj plně nabít.TIP: Hardi představí novou třídu obřích samojízdných postřikovačů

Schäffer garantuje dobu provozu 5 000 dávek nebo 5 let použití, podle toho, co nastane dříve. "V tomto okamžiku jsou výhody lithium-iontové baterie zvláště zřejmé," říká Friedhelm Brede, vývojový manažer společnosti Schäffer. "Díky průkopnické technologii můžeme zaručit mimořádně dlouhou životnost baterie. Kromě toho jsou lithium-iontové baterie absolutně bezúdržbové, nepředstavují žádné nebezpečí olova nebo kyseliny sírové a 23e spolehlivě pracuje i při nízkých teplotách," vysvětluje Friedhelm Brede.

Použití elektrického nakladače s lithium-iontovou technologií přináší značné úspory. "Údržba motoru 23e je výrazně nižší než u dieselového modelu. Vyšší účinnost stroje a výrazně nižší náklady na energii za provozní hodinu mají za následek další úsporný potenciál. Bude to obzvláště zajímavé, pokud už má farma dostatek elektrické energie ve formě bioplynu nebo fotovoltaického systému, "říká Friedhelm Brede.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Schäffer

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.