Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

První nakladače s otočným výložníkem, připomeňme si stroje Ahlmann na dobovém videu

Zveřejněno: 22. 6. 2020

Jedním z nejvšestrannějších přirozených pracovních nástrojů v přírodě je rameno. Úkolem konstruktérů, techniků a inženýrů při konstrukci a výrobě strojů pro stavebnictví je kombinování funkčnosti a mnohostrannosti se sílou a výkonem. Technologie otočných nakladačů Ahlmann se řídila touto myšlenkou a z kolových nakladačů a bagrů vytvořila nepřekonatelně racionální a výkonné pracovní stroje.

Nakladač Ahlmann

Ahlmann vyrábí v německém Büdelsdorfu nakladače již od roku 1952 a řadí se mezi první společnosti, které začaly vyrábět nakladače s otočným výložníkem. V roce 2002 společnost koupila francouzská firma Mecalac - výrobce speciálních rypadel.

Výrobní program otočných nakladačů firmy Ahlmann splňoval požadavky na mnohostrannost a individuální výkonnost strojů a udával tón technickému pokroku v této oblasti. Ahlmann vyráběl kolové nakladače, mobilní bagry, vysokozdvižné vozíky, mobilní jeřáby a teleskopické manipulátory. K strojům nabízel i nejrůznější příslušenství. Rozbíjení povrchu, výkopové práce, pokrývání materiálu, zasypávání, zarovnávání a povrchová úprava i mimo jízdní pruh – to vše uměl díky unikátní konstrukci jeden stroj Ahlmann. Spojovací článek mezi otočným nakladačem a jednotlivými pracovními nástroji tvořil rychloupínací mechanismus. Umožňoval velmi jednoduché a rychlé výměny neseného nářadí - vše probíhalo automaticky.

Nabídka otočných nakladačů Ahlmann v druhé polovině 90. let začínala modelem AS 4 s maximální možnou řiditelností na nejužším prostoru a výrobní řadu uzavíral špičkový model AS 18. Výrobní řada pokrývala výkonové spektrum od 28 do 112 kW. Ve výrobním programu se nacházel model způsobilý pro práci na chodníku a v centrech měst. Největší AS 18 dosahoval výkonu 112 kW a tvořil špičku výrobního programu. Využíval se v nejtěžších pracovních podmínkách. Rychle na odbyt tehdy šly stroje AS 5 a AS 6. Pozoruhodná byla jejich schopnost svépomocí převážet potřebné pracovní nářadí.

Unikátní konstrukce otočného výložníku

Jelikož otočný nakladač přesune své využité zatížení na stranu vedle vozidla, musí být nutně nejdůležitějším požadavkem zabezpečení vysoké boční stability proti překlopení. Samozřejmě bez ohledu na momentální stav natočení kol. Tohoto předpokladu dosáhneme pouze tehdy, když vozidlo jako celek zůstane kompaktní. U vozidel řízených centrálním kloubem se při změně polohy posune hrana ohybu ve směru těžiště, což neustále oslabuje stabilitu stroje. Z tohoto důvodu se Ahlmann při výrobě otočných nakladačů rozhodl pro konstrukci z tuhého rámu a autořízení. U otočných nakladačů se při otočení poloha těžiště nemění. Těžiště zabezpečuje nedostižnou boční stabilitu. Za účelem dalšího zvýšení stability při otáčení disponovaly nakladače Ahlmann hydraulickou vzpěrou nezávislou na zatížení, která blokovala zadní nápravu (výkyvná). Při vybočení pracovního agregátu na 30 stupňů došlo k hydraulickému zablokování zadní nápravy, čímž byl nakladač při otáčení dodatečně stabilizován. K zablokování nápravy docházelo dynamicky, což znamená, že se zajišťovací síla řídila výškou skutečného zatížení.

Na rozdíl od pákových otočných agregátů se otočný řetězový mechanismus od Ahlmann nevychyloval a po dobu celé své životnosti si automaticky uchovával nulovou vůli.

Díky těmto technickým řešením odpadlo prostorově náročné manévrování a pojezdová činnost nakladače se mohla omezit na pouhý pojezd vpřed a vzad.

Níže se můžete podívat na video z druhé poloviny 90. let. Za možnost zveřejnění videa děkujeme pánům - Josef Straka a Vojtěch Hubálek.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Ahlmann

1) přepis z videa


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.