Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

První traktor typu Zetor někdo rozřízl vejpůl, aby se všichni podívali, co je skutečně uvnitř

Zveřejněno: 6. 8. 2021

Chtěli jste někdy vidět do skutečného traktoru, jak to v něm vypadá? Zapomeňte na počítačové ilustrace, toto je realita, která dokáže vzít dech. Unikátní muzejní exponát je k vidění v Boskovicích.

Běžně jsou komponenty a díly, ze kterých je traktor složen, lidskému oku skryty. Tady ale můžeme vidět přímo do traktoru díky tomu, že ho někdo rozřízl vejpůl. Zdroj foto - Libor Machalíček

15. března 1946 vstoupilo do historie jako datum, kdy byl vyrobený první Zetor. Od té doby se prodalo 1,3 milionu kusů traktorů této značky. Putovaly do více než 130 zemí na pěti světových kontinentech.

Přesně pět měsíců poté je pro značku Zetor vydána ochranná známka. Veřejnosti je traktor představen na zemědělské výstavě v Praze téhož roku.

Traktor vznikl na základě požadavku zkonstruovat levný traktor o nízké hmotnosti, který bude vhodný pro hromadnou výrobu. Vedoucí technického odboru Národního výboru tento úkol svěřuje v červnu 1945 Františku Musilovi. Do roku 1961 bylo vyrobeno ve Zbrojovce Brno a v Zetoru 158 570 kusů, z toho přes 97 tisíc kusů bylo určeno na vývoz.

Rozlišujeme několik typů:

• Zetor 25 bez spodních táhel a startéru – první typ, který později nahradil Zetor 25A

Zetor 25A (agregační) – tažný anebo nosný prostředek pro zemědělské stroje a zařízení

Zetor 25K (kultivační) – kultivační traktor s hydraulickým zařízením pro nesené stroje

Traktory se vzájemně odlišovaly zejména přední nápravou, rozměry zadních pneumatik, maximálními otáčkami motoru, rozložením převodových stupňů a provedením závěsů.

Zetor 25A Z-76 – polopásové provedení

• Zetor 25H (sadař) – nebyl přímým výrobkem Zbrojovky Brno, písmeno H značí Strojní a traktorovou stanici (STS) Hodonín, která modifikovala původní typy Zetor 25K (např. rozbité nebo vyřazené z provozu) na traktory do sadu.

Dnes si Zetor 25 převážně kupují soukromí zemědělci a drobní pěstitelé. Aby ne, traktor je to velmi spolehlivý, na obsluhu a servis nenáročný. Náhradní díly (ND) na Zetor 25 jsou stále k mání, ať už původní nebo z druhovýroby.

Běžně jsou komponenty a díly, ze kterých je traktor složen, lidskému oku skryty. Tady ale můžeme vidět přímo do traktoru díky tomu, že ho někdo rozřízl vejpůl. Fotografie pořídil Libor Machalíček v muzeu zemědělství v Boskovicích. Exponát s největší pravděpodobností sloužil jako učební pomůcka. V době svého vzniku mohl sloužit jako učební pomůcka ve školním opravárenském oboru.

Podle Machalíčka se jedná o jeden z prvních vyráběných typů traktorů Zetor 25. Sám jeden takový model vlastní na veteránských značkách. „Zaujalo mě hlavně precizní zpracování řezů. Nemyslím si tedy, že to vytvořili žáci nebo učiliště, kterému muzeum patří. Zpracování je kvalitní a řezy rovné a profesionální. Traktor je složen i z dílů, které používaly pozdější typy,“ dodává.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Libor Machalíček

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.