Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

První vysoce výkonný elektrický traktor

Aktualizováno: 2. 12. 2016

V roce 2017 se bude v únoru konat veletrh SIMA, kde se představí mnoho novinek ze světa zemědělské techniky. Pokaždé se udělují ceny, jinak tomu nebylo ani letos. Již nyní byly některé stroje oceněny Sima Innovation Awards 2017. Které stroje získaly medaili, jsme zveřejnili na našich Facebook stránkách. Dále jsou oceněny ještě další stroje, ty však nedostanou zlatou ani stříbrnou medaili, ale "zvláštní uznání". Mezi takto oceněné exponáty, patří například první vysoce výkonný elektrický traktor, který představí firma John Deere.

John Deere

Traktor nese označení SESAM (Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery). John Deere tak představuje první traktor s vysokým elektrickým výkonem, který má vlastnosti a funkčnost jako "klasické" traktory, avšak poskytuje výhody elektřiny. Firma John Deere totiž vidí v traktoru SESAM klíčový prvek své vize v oblasti budoucnosti a energeticky autonomních traktorů.

Výhoda traktoru SESAM netkví jen v mimořádné účinnosti, ale také v jeho možném použití v zemědělském podniku vyrábějící energii z obnovitelných zdrojů. Traktor disponuje baterkou o velké kapacitě. Firma John Deere nezůstává pouze u skic a studií, představila již funkční prototyp, který byl postaven na základě traktoru řady 6R, který se vyrábí v Mannheimu. Prototyp vyvine výkon 130 kW. Traktor je osazen dvěma nezávislými elektromotory a přenosem DirectDrive. Při standardním provozu funguje pouze jeden elektromotor, v případě náročnějších operací se použije druhý motor. Pokud je to nutné, mohou být použity oba elektromotory. Když je traktor v klidu, nedochází ke ztrátě energie. Traktor neprodukuje žádné emise a ani prakticky žádný hluk, což je výhoda při práci v noci nebo v blízkosti obydlených oblastí. V současné době, při plném nabití baterie, je traktor schopen pracovat čtyři hodiny. Pokud by byl využit v dopravě, dojezd činí 55 km. Nabíjení trvá tři hodiny. Životnost baterií je přibližně 3100 nabíjecích cyklů.

John Deere není žádným nováčkem v hledání alternativních zdrojů energie pro pohon. Již v minulosti byl oceněn za traktor, který byl schopný jezdit na čistý rostlinný olej. Dále získal ocenění za BatteryBoost, což je přídavný elektromotor, například k pohonu návěsů.

Autor: Milan Jedlička
Foto: John Deere

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.