Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

RenoFarmy: Důvodů pro pořízení kombajnu Case IH 8250 Axial-Flow bylo hodně

Zveřejněno: 15. 1. 2024

Na jedné z farem skupiny RenoFarmy, a.s. sklízí téměř veškeré plodiny axiální kombajn Case IH Axial-Flow® 8250, který je jedním z řady kombajnů Axial-Flow®, které zde historicky využívají. O zkušenostech z provozu s námi hovořil manažer mechanizace František Roth.

Důvodů pro pořízení kombajnu Case IH 8250 Axial-Flow® bylo hodně.

Skupina RenoFarmy se sídlem v Klimkovicích u Ostravy hospodaří na výměře zhruba deset tisíc hektarů. Zabývá se zemědělskou prvovýrobou, a to jak rostlinnou, tak živočišnou. Na polích pěstuje obilniny včetně sladovnického ječmene, kukuřici, řepku, sóju, jeteloviny a na jedné z farem také chmel.

Na jedné z několika farem skupiny RenoFarmy již druhým rokem sklízí kombajn Case IH Axial-Flow® 8250 téměř všechny plodiny. „Kombajn byl zvolen jednak kvůli svým parametrům, velikosti, výkonům a samozřejmě koncepci Axial-Flow, která má spoustu předností při sklizni kukuřice na zrno. Právě kvůli sklizni kukuřice jsme pořídili tento stroj,“ uvedl František Roth a doplnil: „Předností kombajnu je jeho čistota sklizně, nízké ztráty, pohodlí, a především systém pro nastavení stroje AFS Harvest CommandTM. Důvodů pro pořízení bylo hodně, například rychlý přechod na různé plodiny během krátké chvíle. Podle slov obsluhy není nic lepšího než Case IH Axial-Flow®.“ Celou řadu nastavení lze provést pohodlně přímo z kabiny stroje, i pokud je zapotřebí pokročilé seřízení stroje. Velkou výhodou je jeho mechanická jednoduchost. Nejen, že ušetří spoustu času, ale i díky jeho jednoduchosti provozní náklady.

„Kombajn byl zvolen kvůli svým parametrům, velikosti, výkonům a samozřejmě koncepci Case IH Axial-Flow, která má spoustu předností při sklizni kukuřice na zrno.”
manažer mechanizace František Roth.

Systém Case IH AFS Harvest CommandTM slouží k automatickému nastavování parametrů kombajnu v závislosti na aktuálních sklizňových podmínkách, kromě základních snímačů je kombajn doplněn zrnovou kamerou (snímá zrna proudící do zásobníku a indikuje vzniklá poškození či přítomné nečistoty) a párem snímačů pro měření tlaku vzduchu na sítech (rozezná ztráty vyfouknutím nebo přetížením). Na obsluze závisí pouze to, aby zadala druh sklízené plodiny, případně vybrala některou ze sklizňových strategií (například důraz na kvalitu zrna nebo maximální výkonnost). Systém pak při sklizni nastavuje rotor, síta nebo také pojezdovou rychlost automaticky. Jde o významného pomocníka zkušeným i nezkušeným pracovníkům obsluhy kombajnů. „Přesnost Harvest Commandu jsme odzkoušeli za pomocí zařízení na měření ztrát. Kombajn byl pomocí tohoto systému nastaven a když jsme provedli měření ztrát stroje, došli jsme ke ztrátám, které jsou naprosto adekvátní. Do nastavení stroje a Harvest Command nebylo potřeba zasahovat,“ podělil se o poznatek manažer mechanizace.

Předností kombajnu je systém pro nastavení stroje AFS Harvest Command.
Předností kombajnu je systém pro nastavení stroje AFS Harvest Command.

Axiální kombajn Case IH Axial-Flow na rozdíl od tangenciální sklízecí mlátičky, která používá k oddělování zrn od klasu rázy a údery, využívá proces tření a separaci zrna odstředivou silou. Tento proces zajišťuje její jeden podélně umístěný rotor. Během proudění hmoty do rotoru také nedochází ke změnám v jejím toku, díky čemuž je rovněž eliminováno riziko poškozování zrn. Vedle toho má axiální kombajn vysokou průchodnost a výkonnost.

Šetrný, a přesto účinný proces výmlatu dokáže v krátkém čase zpracovat velké množství materiálu. Plynulost průchodu zajišťuje vkládací kužel se šnekovnicí, který na začátku rotoru změní směr toku materiálu z přímočarého na rotační. O dokonale čisté zrno v zásobníku a minimální ztráty na sítech se stará patentovaný dialogový ventilátor, který zajištuje rovnoměrný proud vzduchu uvnitř celé síťové skříně.

„Kombajn sklidil tři tisíce hektarů a celou dobu s ním nebyl problém. Stroj nám dodal autorizovaný dealer, společnost BV – Technika, která nám také zajišťuje kompletní servisní služby,“ uvedl na závěr manažer mechanizace.