Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.7. – svátek slaví Věroslav

Robustní a jednoduché lisy od ROZMITALU

Zveřejněno: 10. 6. 2024

Česká společnost Strojírny Rožmitál s.r.o. se od 70. let minulého století profiluje jako výrobce pícninářské techniky. Jeho sortiment tvoří tradičně obraceče a shrnovače, od 90. let přibyly diskové sekačky a nejnovějším přírůstkem z roku 2021 jsou lisy na kulaté balíky.

K dispozici jsou konkrétně dva typy lisů ROZMITAL, přičemž oba se vyznačují pevnou lisovací komorou.

K dispozici jsou konkrétně dva typy, přičemž oba se vyznačují pevnou lisovací komorou. Model ROZMITAL LB-V120 má válcové provedení, tak jak je pevná komora osazena 16 lisovacími válci formující balík o průměru 120 cm. Po obvodu válců jsou navíc umístěny zářezy, které omezují sklouzávání materiálu při lisování. Tento typ se skvěle hodí pro zpracovávání senáže. Dalšími modely jsou ROZMITAL LB-R120 a ROZMITAL LB-R150, které disponují řetězovým ústrojím a 33 tyčemi pro zformování balíků o průměru 120 nebo 150 cm. Stroje se hodí pro lisování sena a slámy. Lisovací komora je u všech lisů ROZMITAL mechanicky zajištěna zámkem, tedy hydraulické čerpadlo traktoru není během provozu zatěžováno.

Sběrací ústrojí obou typů lisů je konstrukčně řešeno podobě, systém nadlehčování a samostatná postranní kopírovací kolečka se starají o výborné příčné kopírování terénu, a tedy efektivní sběr hmoty. Pracovní šířka sběrače je ve standardu 1,8 metru, u modelu ROZMITAL LB-R150 pak 2 metry. Ze sběrače je hmota posouvána do lisovací komory, u řetězových lisů se tak děje přímo, u válcových lisů prochází hmota vkládacím rotorem. Ten jednak snižuje riziko ucpání sběracího ústrojí a má také pozitivní vliv na celkové zhutnění balíku. K dispozici je i 13 řezacích nožů, které napomáhají společně s rotorem mělnit píci na délku až 10 cm. To se hodí zejména u senáže, kde jsou výsledné balíky zabaleny, aby se v nich spustil proces konzervace krmiva. Jednotlivé čepele jsou individuálně chráněny proti kamenům nebo jiným předmětům, které by je mohly poškodit. V případě potřeby lze nože odebrat, nebo snížit jejich počet.

Vázání je u lisů v základní nabídce možné do motouzu, na přání i do síťoviny. O tom, že je komora plná, je obsluha stroje informována zvukovým signálem prostřednictvím digitálního panelu, kterým je osazen každý lis od ROZMITALU. Počet otáček ovíjení si obsluha volí manuálně před každou prací. Po skončení ovíjení se ozve další zvukový signál, po kterém obsluha stroje prostřednictvím vnějšího hydraulického okruhu může otevřít komoru lisu, tím se balík posune na vyhazovací rampu a odkulí se mimo lis.

Lisy ROZMITAL vyžadují výkon hnaného stroje na vývodové hřídeli minimálně 60 koní a 540 otáček za minutu.
Lisy ROZMITAL vyžadují výkon hnaného stroje na vývodové hřídeli minimálně 60 koní a 540 otáček za minutu.

Samotné ovládání lisů ROZMITAL obsluhou probíhá pomocí digitálního ovladače z kabiny traktoru. Traktorista tak může pohodlně z kabiny traktoru nejenom otevírat komoru lisu, ale také zvedat sběrací ústrojí, spouštět síť a ovládat i aplikátor konzervantů.

Lisy ROZMITAL vyžadují výkon hnaného stroje na vývodové hřídeli minimálně 60 koní a 540 ot/min. Společně s celkovou hmotností strojů pohybující se od 2,35 do 3 tun (podle modelu a příslušenství) se jedná o nářadí, se kterým si hravě poradí i nižší výkonová třída traktorů. I proto červené lisy z Rožmitálu pod Třemšínem nacházejí své uplatnění i na malých a soukromých farmách. Stroje jsou navíc ve standardu osazeny širokými pneumatikami pro minimalizaci poškození travin, ale také plynulý pohyb i na vlhkém podloží.

Lisy na kulaté balíky od ROZMITALU se obecně vyznačují robustným provedením, tolik charakteristickým a oceňovaným u všech strojů ROZMITAL a jednoduchým ovládáním. Bočnice strojů lze snadno otevřít a operátor tak získá pohodlný přístup k vnitřku zařízení včetně mazacích míst. Náhradní díly jsou skladem a v rámci obchodní sítě ROZMITAL okamžitě k dispozici.

„Za uplynulé tři roky jsme zemědělce a farmáře naučili vnímat, že naše nabídka zahrnuje také lisy na balíky. Je to vidět i na vzrůstající poptávce po těchto strojích, kterých jsme úspěšně prodali několik desítek kusů, a to nejenom v ČR, ale také v zahraničí,“ říká Pavel Jahoda, obchodní ředitel Strojíren Rožmitál s.r.o.