Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Rozdružovač Jeantil PR 4000 pro zastýlání na větší vzdálenost ve stájích s podestýlkou a volným ustájením zvířat

Zveřejněno: 12. 10. 2021

Značka Jeantil je známá svým širokým sortimentem dopravní i aplikační techniky a krmných vozů. Jako jedna z vedoucích značek na trhu nabízí také rozdružovače, které využívají výhod rozmetadel Jeantil EVR známých pro svou schopnost přesného rozmetání hnoje.

Zlatý střed představuje model PR 4000 s kapacitou 4 m³ a pohotovostní hmotností 2 840 kg.

V zemědělství se ke konzervaci organických materiálů často používá technika lisování. Avšak předtím, než se tyto materiály (nejčastěji v podobě siláže, senáže a balíků slámy) dále použijí jako krmivo nebo podestýlka, je nutné je před použitím načechrat.

Rozdružovače Jeantil jsou jak svou stavbou, tak použitím jednodušší než míchací krmné vozy Jeantil. Jejich úkolem je rozdružit balíky slámy, aby mohly být použity jako podestýlka pro ustájená zvířata. Pro krmení senem, slámou či senáží v balících lze využít i možnost sklopení výmetné koncovky a pomocí ní dávkovat materiál. Takový stroj pak představuje kombinaci krmných a zastýlacích vozů. Majitelé tak ušetří za jeden stroj, jeden traktor a jednoho pracovníka obsluhy. Jde tedy o značnou úsporu provozních nákladů. Variant rozdružovačů je několik, a chovatel proto může zvolit právě takovou techniku, na niž je zvyklý nebo která bude vyhovovat jeho způsobu hospodaření.

Srdcem stroje Jeantil je jeden rozdružovací válec, který podává materiál do pracovního prostoru turbíny.
Srdcem stroje Jeantil je jeden rozdružovací válec, který podává materiál do pracovního prostoru turbíny.

Nová řada rozdružovačů se zadním čelem od francouzské značky Jeantil zahrnuje tři modely s kapacitou ložné plochy o objemu od 2 do 6 m³, která je uzpůsobena i pro zpracování vícero balíků. Zlatý střed představuje model PR 4000 s kapacitou 4 m³ a pohotovostní hmotností 2 840 kg. Jde o stroj, který je určen zejména pro zastýlání na větší vzdálenost (až 18 m) ve stájích s podestýlkou a volným ustájením zvířat. Zpracovává balíky v kulaté i hranaté formě, vyrábí se v polonesené verzi. Disponuje jednou pevnou nápravou nebo opční hydraulickou.

Jednoduché a spolehlivé provedení rozdružovačů Jeantil

Srdcem stroje Jeantil PR 4000 je jeden rozdružovací válec, který podává materiál do pracovního prostoru turbíny. Tento válec je po obvodu osazen 56 pracovními noži vyrobenými z pevné Hardox ocele. Pohon válců je mechanický přes řetězový pohon s olejovou lázní. Řetěz je automaticky napínán.

Na přání zákazníka lze čelo prodloužit o 0,45 m nebo 1 m, a tak je možné za sebou přepravovat dva kulaté nebo hranaté balíky.
Na přání zákazníka lze čelo prodloužit o 0,45 m nebo 1 m, a tak je možné za sebou přepravovat dva kulaté nebo hranaté balíky.

Turbína zajišťuje spolu s metacím komínem zastýlání. Je opatřena osmi odmontovatelnými šroubovanými lopatkami (výfukovými a čisticími). Komín může být v pevném nebo otočném provedení (s elektrickým ovládáním), které může fungovat ve dvou základních režimech. Slouží tedy jak k zakládání krmiva, tak k zastýlání. Komín v tomto otočném provedení disponuje koncovkou pro usměrnění proudu materiálu do celého prostoru stáje. K volbě zastýlání nebo dávkování slouží dvourychlostní převodovka (270 nebo 540 ot/min).

Řízení rozdružovače Jeantil probíhá přes elektrické ovládání pohodlně z kabiny traktoru.
Řízení rozdružovače Jeantil probíhá přes elektrické ovládání pohodlně z kabiny traktoru.

Rozdružovač Jeantil PR 4000 je tvořen ložným prostorem pro balíky, jehož plochu tvoří hladká parabolická korba o šířce 1,35 metrů. Součástí korby je hydraulicky poháněný podlahový dopravník se dvěma řetězy (o ⌀ 12 mm) a šroubovanými příčkami, které posouvají balíky směrem do prostoru rozdružovacího válce. Do standardní výbavy spadá i potenciometr průtoku pro usměrňování rychlosti posouvání dopravníku – tento systém je řízen přímo z kabiny traktoru.

Stroj je také vybaven hydraulicky ovládanou nakládací rampou, která mimo to plní i roli zadního čela. Zadní čelo ve tvaru písmene V uvádí do pohybu dva dvoučinné válce. Na přání zákazníka lze čelo prodloužit o 0,45 m nebo 1 m, a tak je možné za sebou přepravovat dva kulaté nebo hranaté balíky.

Řízení rozdružovače probíhá přes elektrické ovládání Basic pohodlně z kabiny traktoru. Se zadním čelem a dopravníkem rozdružovače lze na přání manipulovat rovněž externě z korby.