Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Rozhodla cena. Zemědělské družstvo z Jižních Čech suší obilí kapalným plynem

Zveřejněno: 21. 7. 2020

Investice do nové technologie sušení proběhla v loňském roce. Družstvo nyní provozuje sušárnu v kombinaci se 4 sily s aktivním větráním o kapacitě 1500 tun (každé silo). V sušárně LAW, kde jako topné médium slouží propan, se dosušuje převážně pšenice.

Ke skladování propanu slouží 4 zásobníky o objemu 4,2 m³

Zemědělské družstvo existuje již od roku 1975 a v současné době hospodaří na 3700 hektarech. Orientuje se na tradiční rostlinnou i živočišnou výrobu. O tom, proč se vedení družstva přiklonilo k propanu, rozhodla ekonomika. Ukázalo se, že investice do přípojky zemního plynu by byla nejen vysoká, ale současně, díky několika vlastníkům pozemků, i složitá. Na výběr zbýval lehký topný olej nebo propan, který lze dopravovat a skladovat v kapalné formě. Obě varianty mají téměř shodnou výhřevnost, konkrétně kapalný propan 46,40 MJ/kg a LTO 42,30 MJ/kg. Rozdíl se ukázal být v ceně hořáků ve prospěch kapalného plynu. Pro potřeby družstva bylo navíc výhodné si zásobníky plynu pronajmout od dodavatele paliva, což bylo velmi rychlé a elegantní řešení. Projekt počítal s tím, že v plném nasazení, což odpovídá kapacitě 15 tun sušených obilnin za hodinu, budou potřeba 4 zásobníky objemu 4,2 m³.

Protože provoz zahájila sušárna před necelým rokem, ekonomické vyhodnocení není možno ještě udělat.

V loňském roce družstvo investovalo do nové technologie sušení a nyní provozuje sušárnu v kombinaci se 4 sily s aktivním větráním o kapacitě 4 × 1500 tun
V loňském roce družstvo investovalo do nové technologie sušení a nyní provozuje sušárnu v kombinaci se 4 sily s aktivním větráním o kapacitě 4 × 1500 tun

Propan – ekologické palivo budoucnosti?

Zdá se, že kapalný plyn jako zdroj tepla prožívá v současné době renesanci. Jsou to nejen drobní živnostníci, malí a střední podnikatelé, ale také větší průmyslová odvětví, pro která je propan dobrým a hlavně efektivním řešením. Proč? Na prvním místě lze samozřejmě vidět technické vlastnosti a podtrhnout vysokou výhřevnost, která se odrazí v nízké spotřebě a tím i ceně. Stejně tak důležité je ovšem ekologické hledisko. Při spalování propanu totiž vzniká jen minimální množství emisí, téměř na hranici měřitelnosti. Pro topení propanem je proto možno se rozhodnout v místech, kde neexistuje přípojka zemního plynu, třeba i v chráněných krajinných oblastech.

Firma TOMEGAS

Společnost TOMEGAS je nejen pronajímatelem zásobníků, ale zároveň i dodavatelem kapalných technických plynů včetně propanu na českém trhu, a to již od roku 1996. Má tedy za sebou bohaté zkušenosti, které plně využívá ve prospěch svých zákazníků. Kromě plynu dodává TOMEGAS i projektové řešení a samozřejmě již zmíněné zásobníky v objemech od 2 do 250 m³. Ceněnou výhodou pro většinu zákazníků je nezávislost na veřejné síti, což se doslova potvrdilo i v případě ZD.

Autor: Ivan Sklenář
Foto: Ivan Sklenář

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.