Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Rozmělnění, drcení či štěpkování odpadu. Drtiče Willibald a Menart pro velké i menší provozy

Zveřejněno: 20. 1. 2020

Moderní drtiče biologicky rozložitelného a nerozložitelného odpadu Willibald a Menart nabízí mobilitu, která rozšiřuje jejich využití, vysokou výkonnost, kapacitu a možnost zpracovávat jak silnější kusy dřeva z ořezu stromů, tak měkké materiály z veřejné zeleně či zahrad, jenž poslouží třeba ke kompostování či k objemovému zmenšení pro dopravu nebo skládkování. Drtiče umí nastavit výslednou velikost drtě, což se zase využije v další recyklaci.

MiniShark 3000 MS s pracovním výkonem 80 m3/h. Drtič pohání čtyřválcový motor Perkins o výkonu 180 koní.

Ze zatravněných ploch a stromů vzniká biologicky rozložitelný odpad, ze kterého vhodně použitou technologií, jako je například kompostování, vzniká kvalitní kompost využitelný třeba k hnojení. Před tím je ale nutné odpad upravit. K tomu se využívá široká škála strojů, mezi které patří drtiče. Vzhledem k tomu, že se zpracovává a upravuje materiál různých vlastností, na trhu jsou drtiče odlišující se mezi sebou konstrukčním provedením zejména v oblastech osy rotace, pracovního ústrojí, pohonné jednotky a podvozku. Při rozhodování správné volby drtiče je tedy nutné brát zřetel na kvalitu zpracovaného materiálu a technologii zpracování. Profesionální řešení v oblasti drtičů nabízí firmy Willibald a Menart, které na českém trhu zastupuje společnost Foragri, s.r.o.

Režimy motoru, různé velikosti rotorů a provedení kladiv, komfortní nastavování pracovních sekcí

Firma Willibald vyrábí drtiče pro malé, středí a velké provozy, schopné drtit jakýkoliv biologický materiál, do kterého spadá zeleň, palety či dřevo. Menší až střední typy drtičů jsou dokonce schopny zpracovat a zredukovat i objem plastů.

Model MiniShark 3000 MS je vhodný do dvou prvně jmenovaných velikostí provozů, čemuž odpovídá pracovní výkon 80 m3/h. Drtič pohání čtyřválcový motor Perkins o výkonu 180 koní. Výkon je přenášen na rotor pomocí klínového řemene s automatickou spojkou. Pracovní sekci tvoří hydraulicky výškově nastavitelný vkládací válec a kladívkové drtící ústrojí složené z rotoru o průměru 700 mm, který je k dispozici ve dvou variantách. První varianta rotoru má 18 kusů otočných kladiv a dva kusy pevných škrabek, zatímco druhá varianta rotoru má 22 kusů pevných kladiv. Toto řešení je vhodné pro drcení materiálu na malé částice. Nastavení velikosti drtě se provádí přes plynule hydraulicky nastavitelné protiostří a kalibrační síto (dokážou uzavřít i drtící komoru), a to i během procesu drcení. Na výběr je ze dvou velikostí ok sít – od 40x40 mm po 500x500 mm. Výměnu sít zvládne jeden člověk za pár minut. Drtič není náchylný na ucpání při zpracování velkého množství materiálu najednou, neboť jako jeden z mála na trhu má vysokou dopravní cestu pod rotorem a elektronickou kontrolu zahlcení stroje. Možné je ovládat rychlost vkládacího dopravníku a válce nezávisle na sobě. Materiál z drtiče putuje ven přes vynášecí dopravník, jehož výška sahá do 2,75 m. Drtič je posazen na dvounápravovém taženém podvozku s ABS umožňující rychlost jízdy 80 km/h. Ovládání funkcí drtiče se provádí i přes dálkové ovládání.

Pracovní sekce modelu MiniShark 3000 MS
Pracovní sekce modelu MiniShark 3000 MS

Větším modelem je Shark I, který nabízí větší výšku vkládacího otvoru (900 mm), rotor o průměru 1000 mm se 48 nebo 40 kusy kladiv a dvěma kusy podélných škrabek na pevné materiály. Je tak předurčen pro zpracování většího množství tvrdšího materiálu. Drtič je poháněn výkonnějším a sofistikovanějším šestiválcovým motorem MAN D2676 LE buď s výkonem 480 koní, nebo 520 koní se zdvihovým objemem 12,4 l. Motor nabízí dva režimy provozu – standardní, kde je poskytnut plný výkon a Eco režim pro úsporu paliva (využije se například při drcení palet). Vynášecí dopravník u tohoto modelu může dosáhnout výšky až 4,5 m, což přijde vhod při plnění například kamionových návěsů a kontejnerů. I Shark I je standardně dodáván na dvounápravovém podvozku, na přání ale může mít třínápravový nebo pasový podvozek.

Pohonná jednotka drtiče Shark I
Pohonná jednotka drtiče Shark I

Pro drcení organické hmoty a dřevního odpadu s větším průměrem je určen výkonnější model Shark II, který sdílí mnohá konstrukční řešení s modelem Shark I. Rozdíl najdeme především v provedení rotoru, který má stejný průměr 1000 mm a 16 nebo 32 kusů kladiv o hmotnosti cca 23 kg včetně 12 kusů škrabek.

Externí ovládání drtiče Shark II
Externí ovládání drtiče Shark II

Model Shark III taktéž konstrukčně navazuje na předešlé dva modely Shark, jen s tím rozdílem, že jako jediný je vybaven rotorem o průměru 1000 mm s pevnými kladivy, tudíž pracuje jako štěpkovač. Určen je převážně pro zpracování lesního materiálu.

Materiál, který prošel drtičem Willibald
Materiál, který prošel drtičem Willibald

Nejmenším vyráběným modelem je UZ 80, který je koncipován jako stacionární drtič s elektrickým pohonem (45 kW). Průměr rotoru činí 750 mm a má 12 otočných kladiv a tři kusy škrabek. Nastavení protiostří je v tomto případě mechanické. Určen je tak spíše k drcení kůry, rašeliny, zeminy, kompostu apod.

UZ 80 je stacionární univerzální drtič s elektrickým pohonem
UZ 80 je stacionární univerzální drtič s elektrickým pohonem

Mezi volitelnou výbavu výše zmíněných drtičů Willibald patří například LED osvětlení, zkrápění, trakční posuv stroje, centrální mazání, magnetický odlučovač s kontejnerem, odpružená oj, otočný ventilátor, přídavná palivová nádrž a mnoho dalšího.

Pro malé obce a kompostárny

Pro malé obce a kompostárny nebo pro příležitostné drcení jsou v oblasti drtičů řešením stroje firmy Menart, které zvládnou drtit materiál menší až střední velikosti. Drtiče se vyznačují nenáročným provozem a velmi nízkými provozními náklady.

Drtič Menart H 102
Drtič Menart H 102

Model H 102 může být v taženém provedení za traktor o výkonu od 40 do 80 koní, (pohon přes vývodovou hřídel - 540 ot/min) nebo mít vlastní motor a hydraulický okruh. Výkonnost drtiče v závislosti na vkládaném materiálu činí od 10 do 30 m3/h. Pracovní sekci tvoří vkládací násypka o rozměrech 2,35 x 1,30 m. Hydromotorem poháněný řetězový dopravník vkládá materiál k drtícímu bubnu s dvaceti výměnnými kladivy z tvrdokovu. Rychlost vkládání dopravníku a vkládacího válce je možné regulovat. Protiostří je nastavitelné. Drtič je elektronickým systémem chráněn proti přetížení.

Síto u drtiče Menart H 121
Síto u drtiče Menart H 121

Druhý model H 121 je ve srovnání s H 102 výkonnější variantou - od 15 do 60 m3/h. Je tak vhodný pro středně velké kompostárny s vlastním traktorem. Drtící buben má 42 vyměnitelných kladiv z tvrdokovu. Drtič navíc nabízí možnost volby mezi třemi typy drtících kladiv. K drcení je potřeba více výkonu a v případě varianty za traktor je potřeba vývodová hřídel s otáčkami 1000 ot/min. Velikost násypky je větší - 3,40 x 170 m. Na přání je možné drtič vybavit kalibračním sítem, vynášecím dopravníkem či magnetickým separátorem.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Willibald a Menart

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.