Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Ruské krávy využívají brýle pro virtuální realitu ke zvýšení dojivosti. Promítá se jim letní pastva

Zveřejněno: 27. 11. 2019

Ruští chovatelé si myslí, že virtuální realita dojnicím zlepší náladu a tím pádem zvýší produkci mléka. Rusové tedy neváhali a provedli experiment se soupravou brýlí pro virtuální realitu (VR).

Ruské krávy využívají brýle pro virtuální realitu ke zvýšení dojivosti

Pohodlí hospodářským zvířatům lze obecně zlepšit dobrým krmením, udržováním příjemné teploty ve stáji a poskytnutím dostatečně velkého prostoru pro pohyb. Pak jsou tu ještě netradiční metody, jak zvýšit produkci mléka. Nejčastější metodou je přehrávání hudby. To už jsme mohli vidět i v komedii Slunce, seno, jahody, kde byla při chovu aplikována tzv. Pláničkova metoda. V Americe třeba dobytku pořizují i vodní lůžka nebo poskytují masáže. Podle některých studií pomalá hudba snižuje u krav stres a zvyšuje produkci mléka nejméně o tři procenta.

Ruští farmáři uvádějí, že vlivem návratu zimy se u dojnic projevuje stres, který sníží produkci mléka. Někteří chovatelé se snaží dojnice rozveselit, neboť je prokázáno, že uklidňující atmosféra zvyšuje produkci mléka (uvádí to zejména holandské a skotské studie). Zemědělci v moskevském regionu se rozhodli jít ještě dále tím, že své dojnice vybavují přilbami pro virtuální realitu. Cílem experimentu provedeného na farmě v Krasnojarsku severozápadně od Moskvy je otestovat, zda krávy produkují více mléka, když jsou ponořeny do klidného a příjemného virtuálního prostředí.

Za tímto účelem se zemědělci spojili s veterináři a vývojáři softwaru a vytvořili simulaci pastvy v polovině léta, když svítí slunce a zpívají ptáci. Toto virtuální prostředí bylo vytvořeno na základě vědeckého výzkumu v oblasti zraku u skotu.

Regionální úřady tvrdí, že od začátku experimentu již odborníci pozorovali snížení úzkosti a celkové zlepšení emoční nálady ve stádě. VR by mohla v budoucnu nejen dojnicím, ale i ostatní savcům umožnit relaxaci a změnu nálady – to by mohlo najít uplatnění ve veterinářství. Druhá fáze experimentu se zaměří na vyhodnocení produkce mléka a ověření dopadu zařízení VR. Pokud budou výsledky dobré, bude experiment rozšířen na vnitrostátní úrovni.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Archiv

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.