Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Secí stroj Väderstad Rapid slaví 30 let na trhu. Pro mnohé farmáře je Mercedesem mezi secími stroji

Zveřejněno: 25. 10. 2021

Väderstad, jeden z předních světových výrobců techniky v oblasti zpracování půdy a setí, slaví 30. výročí svého secího stroje Väderstad Rapid. Od svého uvedení na trh v roce 1991 prodala společnost téměř 28 000 strojů Väderstad Rapid zemědělcům po celém světě, kteří hledají spolehlivý stroj vhodný do všech možných podmínek.

Srovnání generací secích strojů Väderstad Rapid.

Když byl secí stroj Väderstad Rapid v roce 1991 uveden na trh, způsobil díky svým jedinečným secím botkám a důmyslnému systému kontroly hloubky setí revoluci v technologii secích strojů. A obrovský úspěch si udržuje i dnes, o 30 let později, po nesčetných modernizacích a neustálém vývoji koncepce Väderstad Rapid.

„Při vývoji secího stroje Väderstad Rapid bylo naším cílem vyvinout stroj, který by zvládal několik operací najednou a dobře pracoval za všech podmínek. Říkáme mu univerzální secí stroj,“ říká Bo Stark, oblastní manažer prodeje společnosti Väderstad Nordic a člen druhé generace rodiny majitelů firmy Väderstad.

Jedním z hlavních důvodů, proč se secí stroj Väderstad Rapid stal velkým hitem, bylo to, že provádí jak přípravu seťového lůžka, tak urovnání, setí a utužení v jednom přejezdu - a zároveň nabízí spolehlivý výsledek setí při vysoké pracovní rychlosti. Za secími botkami se skutečným poznávacím znamením stroje Rapid stala velká pěchovací kola, která vytvářejí optimální kontakt osiva s půdou i v těžších půdách.

Pěchovací kola secího stroje Väderstad Rapid mají offsetové uspořádání, což znamená, že každé druhé kolo je posunuto o 190 mm dozadu na samostatné nápravě. To přináší mnoho výhod – například nižší vibrace, což vede k vyšší přesnosti setí a také ke snížení potřeby tahové síly až o 25 %.

„Vzpomínám si, jak jsem jednou hovořil s farmářem, kterému se práce se secím strojem Väderstad Rapid velmi líbila. Vždycky říkal, že "Väderstad Rapid je opravdu Mercedes mezi secími stroji, svou práci odvede všude a za každých podmínek," říká Bo Stark.