Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Spojovací systém Gripple s unikátní konstrukcí spojí, napne či zafixuje téměř každý drát

Zveřejněno: 6. 5. 2019

Při stavbě oplocení a ohradníků se neobejdete bez napínáků, které pomohou k optimálnímu napnutí ocelových drátů či lanek a tím také ke stabilizaci celé konstrukce. Ideální napínák by měl umožnit napnutí a také zpětné uvolnění drátů, snadné spojení přestřižených drátů, možnost přesné regulace síly napínání drátů, zvládnout vysokou zátěž a nesmí poškozovat dráty jejich navíjením či uzlováním.

Spojovací systém Gripple.

Těmto nárokům snadno vyhoví patentovaný spojovací systém GRIPPLE s unikátní konstrukcí, která propůjčuje snadné, efektivní, rychlé a bezpečné použití. Spojovací systém má využití v zemědělství, lesnictví, stavebnictví a průmyslu. V závislosti na typu lze spojky využít v zemědělství k spojování elektrických ohradníků, napojování plotů pro zvířata a plotů lesních oplocenek, fixaci a regulaci vypnutí podpůrné konstrukce pro vinice a sady, konstrukci protikroupových a protidešťových systémů sadů a ovocných školek, různým drátěným a lankovým konstrukcím pro oporu rostlin, zeleniny a květin v zahrádkářství.

Ve stavebnictví a průmyslu zase naleznou využití při oplocování pozemků, spojování plotů, zavěšení vzduchotechniky, elektrických kabelů, vodovodního či odpadního potrubí a fixaci různých konstrukcí.

Spojovací systém je možné použít u měkkých, tvrdých a také ostnatých ocelových drátů, celoplastových drátů a ocelových lanek o průměru od 1,2 do 4,25 mm. K dispozici jsou čtyři typy spojek GRIPPLE - GRIPPLE PLUS, GRIPPLE GP1, GRIPPLE Jumbo a GRIPPLE T-CLIP. Zákazní volí model dle účelu, pro který chce spojku využívat. Systém je skutečně variabilní a nabízí řešení pro každého profesionála nebo domácího kutila.

Spojování a napínání pomocí GRIPPLE PLUS

Pro spojování a regulaci napnutí všech typů drátů a lanek s různým tvarem průřezu, ostnatých nebo elektrických drátů a na spojování všech druhů plotů a oplocenek je určena spojka GRIPPLE PLUS, která nalezne využití zejména v zemědělských a lesnických provozech.

Jedinečností modelové řady PLUS je možnost opakovaného použití. Z tohoto důvodu disponuje specifickým designem a zvýšenou odolností proti chemickým postřikům, povětrnostním vlivům a korozi. Spojka navíc umožňuje vedení elektrického proudu, což je skvělá informace pro budovatele elektrických ohradníků.

Jak vlastně spojka funguje? Použití je snadné a rychlé, neboť na povrch těla spojky vyúsťují otvory dvou protiběžných kanálků, kterými se ve směru šipek prostrčí spojované dráty. Kanálky jsou uvnitř těla spojky osazeny keramickými samořeznými ozubenými rolnami, které jsou pomocí pružin vtlačeny na dno kanálků. Při protahování drátů kanálkem spojky dojde k stlačení pružiny a odsunutí rolny z kanálku. Po ukončení tlaku drátu na rolnu ve směru šipky dojde pomocí pružiny k zabrzdění a přitlačení ozubené rolny k drátu. Tím je spolehlivě zamezeno vysunutí drátu zpět z kanálku spojky. Speciální odpichovací jehlou dochází ke snadnému odblokování fixace. Při zasunutí uvolňovací jehly do uvolňovacího kanálku dojde k odbrzdění rolny, což umožní posuv drátu v obou směrech, uvolnění tahu spojky případně úplné vysunutí drátu z kanálku těla spojky.

Na koncové sloupky a konstrukce

Spojka GRIPPLE GP1 s integrovaným bezpečnostním kanálkem. sloužícím pro zaslepení konce drátu. je určena k fixaci vodicího drátu ke krajovým ocelovým sloupkům nebo železné konstrukce – typické u oplocení pozemku. Tato spojka je vhodná pro dráty s průměrem od 1,80 do 4,20 mm.

Pro vysoké zatížení

Spojka GRIPPLE Jumbo je odolná proti korozi a má robustní konstrukci, tudíž je dimenzována na vysoké zatížení s maximálním limitem až 600 kg. Využití nalezne ve vinicích, chmelařství či ovocnářství. Tato spojka je vhodná pro dráty s průměrem od 2,00 do 3,25 mm.

Pro fixaci na kůly nebo pro tvorbu drátěných rastrů

Při instalaci ohradníků je mnohdy nutno fixovat pletivo na silnější dřevěné sloupy, nebo vytvářet drátěné odolné rastry. K tomuto účelu dopomůže typ spojky GRIPPLE T-CLIP, který je ideální pro použití na všechny typy plotů, zejména na oplocení výběhů pro zvířata, lesních oplocenek, elektrických ohradníků apod. Výrobce uvádí, že práce s těmito spojkami je nejméně čtyřikrát rychlejší než běžné zaplétání konců drátů. Spojka je také vhodná pro vázání ostnatého drátu a dráty s průměrem od 2,00 do 3,25 mm. Maximální zatížení činí 200 kg.

Originální příslušenství usnadní práci

Po napojení drátu či lana některou ze spojek je důležité také provést napnutí. Pro tuto činnost slouží napínací kleště GRIPPLE. Kleště pracují s drátem či lankem od 1,5 mm do 6 mm a jsou dostupné ve dvou variantách – plastové a kovové. Plastové provedení umožňuje přesně nastavit napínací sílu od 50 do 400 kg pomocí otočného regulátoru, zato kovové provedení je dimenzováno pro intenzivní a časté napínání a nemá otočný regulátor. K dispozici je i další originální příslušenství, jako je již zmíněný klíč k uvolňování spojek. Spojka se po napnutí automaticky zablokuje a drát zůstává v napnutém stavu. Spojku je pro uvolnění drátu možné opětovně odblokovat pomocí klíče a umožněno je i vytáhnutí drátu či lanka ze spojky. Na konce drátů či lanek o průměru 1,00 až 3,20 mm lze navléct ochranný prvek z plastu, který zabrání úrazům způsobených ostrými konci drátů vyčnívajících z drátěnek, plotů, ohradníků apod. Na materiály je také nutné občas použít štípací kleště.

Ty od GRIPPLE využívají japonskou technologii, která je optimální pro použití na vysokopevnostním ocelovém drátu. Je možný střih pevnostního drátu do průměru 3,50 mm a střih měkkého drátu a drátového lana do průměru 4,00 mm. Dále jsou k mání kotevní lana a kotvy pro bezpečné uchycení konstrukce a její spojení se zemí.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Oslavan

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.