Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.5. – svátek slaví Zbyšek

Stáje M+M: Kde se snoubí koně, rybník a nakladače Weidemann

Zveřejněno: 10. 5. 2024

Stáje M+M v Ptení u Prostějova představují spojení snů o jezdeckém ráji a rybniční idyly. S pomocí inovativních technologií od Weidemannu se pan Očenášek a jeho rodina dokázali vypořádat s technickými výzvami a proměnit 25 hektarů země v moderní a funkční areál pro jezdecké aktivity. Příběh Stájí M+M je příběhem ambicí, tvrdé práce a spojení s přírodou, kterého docílili díky spolehlivosti a efektivitě strojů od Weidemannu.

Stáje M+M: Kde se snoubí koně, rybník a nakladače Weidemann.

„Manželka chtěla koníčka, já jsem chtěl rybník.” Stáje M+M se nacházejí na svahu za vesnicí Ptení u Prostějova. Jejich příběh je prostý. Touha budovat a vytvořit kus něčeho v krajině, co pole a louky povýší funkčně i esteticky.

Ostatně, ambice růst a měnit je důvodem k tomu, proč má manipulační technika Weidemann místo na tomhle místě. Efektivita ohradníků pro koně se snoubí se stromořadím vysazených stromů a chodníky se vinou mezi stavěními farmy. Pan Očenášek, majitel farmy, nás s úsměvem vítá a k výborné černé kávě přidává příběh, který je víc než inspirující.

25 hektarů farmy se zázemím trvalo vybudovat přes 7 let. Pozemky jsme postupně vykupovali, získávali výměnou za jiné pozemky, až jsme konečně docílí stavu, když jsme mohli začít hospodařit s výměrou vhodnou pro náš záměr. Původní rekreační areál brněnského Vysokého učení technického jsme koupili s touhou mít vlastní rybník a nějaké to místečko pro koně, o kterém snila manželka. A dopadlo to takhle”, rozpovídá se pan Očenášek.

Kolový nakladač Weidemann 5080 je díky kyvnému kloubu agilní ještěrka, kterou můžete do hromady hlíny „kopnout”, když to potřebujete a když je třeba, tak citlivě popojíždět za pomoci „inch pedálu”.
Kolový nakladač Weidemann 5080 je díky kyvnému kloubu agilní ještěrka, kterou můžete do hromady hlíny „kopnout”, když to potřebujete a když je třeba, tak citlivě popojíždět za pomoci „inch pedálu”.

Budovatelské ambice rostli se zájmem dcery Natálie o jezdectví. „Když jako 4 letá sedlala poníka, tak se dalo očekávat, že koně se stanou jejím životem. Bydlet na farmě, mít koně 50 metrů od kuchyně – to je pro mnohé splněný sen,” říká pan Očenášek. Všichni ale víme, že cesta k splněným snům je takřka vždy vydlážděna tvrdou prací. A tvrdá práce – to je byznys pro nakladače Weidemann!

Růst stájí vyžaduje prostor pro nové kolbiště, což na svahovitém terénu představuje technickou výzvu srovnatelnou s budováním dálnice. Traktorbagr se se svahem vypořádá, ale přemístit přes 8 000 m3 zeminy zůstává na dvou strojích Weidemann. Kolový nakladač Weidemann 5080 je díky kyvnému kloubu agilní ještěrka, kterou můžete do hromady hlíny „kopnout”, když to potřebujete a když je třeba, tak citlivě popojíždět za pomoci „inch pedálu”.

„Zaškolení zabralo asi 15 minut. Komfort, ovladatelnost a pocit bezpečného výhledu jsou neuvěřitelné. S nakladačem pracuji já a můj syn – někdy se nevíme dohodnout, kdo si do toho sedne, protože si práci s nakladačem oba moc užíváme. Pozemek jsme upravovali, když na to byl čas a toho času vždy bylo málo. Tento nakladač nám to nejen ulehčil, ale udělal z toho vlastně zábavu. Vždyť jsme to všechno dělali, když už byli udělané ty hlavní práce. A to si člověk chce taky aspoň trochu odpočinout.” S těmito slovy scházíme s panem Očenáškem na plochu nového kolbiště velkou asi 70 x 40 metrů, na které pracuje Weidemann 5080 a vedle ní větší Weidemann 9850T. „Bylo to super porovnání dvou strojů, které jsou od stejného výrobce, specifikacemi jsou hodně blízko k sobě. Na nakladači Weidemann 9850 nás překvapil poloměr otáčení. Ten stroj se otočí na dvacetikoruně!”, dodává pan Očenášek.

S balíky sena a pohybem materiálu mezi budovami pomáhá nejmenší Weidemann 1390.
S balíky sena a pohybem materiálu mezi budovami pomáhá nejmenší Weidemann 1390.

Areál Stájí M+M je oblíbeným místem vycházek turistů ze širokého okolí. Krásné pohledy do svahu s výběhy pro koně jsou výsledkem tvrdé práce celého týmu stájí. Vidle jsou vidle, koště a lopata mají své pevné místo v životě stájí pro koně. S balíky sena a pohybem materiálu mezi budovami pomáhá nejmenší Weidemann 1390. Rozměry tohoto stroje jsou ideální pro dovoz krmiva až do stájí k boxům, co nám pan Očenášek v průběhu pár minut dokazuje.

„Západy a východy slunce, vůně luk a lesů – to všechno nám dává příroda. Je super mít techniku, která nám pomáhá zasadit naši vizi do kontextu, který vytvořila. Weidemann ke koňům? Určitě ano!“, ukončuje naši návštěvu pan Očenášek.