Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Stavební chemie v zemědělství, na co si dát pozor?

Zveřejněno: 1. 10. 2019

Při rekonstrukci nebo stavbě zemědělských objektů si nevystačíte s obyčejnou stavební chemií. Chce to speciální produkty, které si poradí se všemi nástrahami, ať už jde o nadměrnou zátěž, kyselé prostředí nebo působení chemických látek.

Betonová silážní jáma

Vylepšený beton je základ

Ať už jste majitelem kravína, nebo pivovaru, jedno je jisté – bez poctivé stavební chemie budete brzy hledat rozpočet na další (a zbytečné) rekonstrukce.

Většina staveb se neobejde bez betonu – ten musí být mrazuvzdorný a odolný vůči kyselému prostředí v hodnotách do pH 2 až 4, aby zvládl každodenní působení organických i anorganických kyselin.

K tomu slouží speciální přísady. Například výrobce stavební chemie Mapei má ve své nabídce speciální řešení Mapei agro,kde najdete i těsnicí přípravek Idrocrete DM, který beton před kyselinami ochraňuje.

Zapomínat nesmíme ani na hyperplastifikátory, které usnadní míchání betonu a sníží riziko jeho popraskání.

Siláž nesmí propustit ani kapku

Nekvalitně provedená konstrukce siláže vám může způsobit velké starosti, mějte na paměti, co říká Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 191 ze dne 7. května 2002 a § 11 Stavby pro konzervaci a skladování siláže a silážních šťáv.

Podle vyhlášky se skladovací kapacita staveb pro konzervaci a skladování siláže, jímek a nádrží na silážní šťávy stanoví podle potřeby siláže s přihlédnutím ke ztrátám konzervací, nakládáním a k době skladování při zvolené technice a způsobu konzervace a z produkce silážních šťáv.

V závislosti na klimatických podmínkách se musí konstrukce dna doplnit vrstvou izolující podloží proti působení mrazu. Vnitřní plochy silážních žlabů, silážních věží, jímek a nádrží musí být hladké s kyselinovzdorným povrchem, který je schopen vzdorovat působení organických i anorganických kyselin a zajišťuje nepropustnost závadných látek do jednotlivých vrstev konstrukce. Nátěry musí být zdravotně nezávadné, pravidelně kontrolované a obnovované.

Co to pro vás znamená? Ohlídat si použití přísad, které zajistí nepropustnost a zabrání tak vsakování výtoku do spodních vod.

Na podlahu čedič

Čedič jen tak něco nepoškodí. A to chemicky ani mechanicky. Pro výsledek, na který se můžete spolehnout, použijte kvalitní stavební chemii, která má minimálně stejnou výdrž jako čedič. Při použití obyčejné stavební chemie na cementové bázi brzy budete muset podlahu rekonstruovat znovu.

Řemeslníci pro jeho pokládku doporučují dvousloužkové epoxidové lepidlo Kerapoxy Adhesive a spárovací hmotu Kerapoxy, které nepoškodí agresivní látky jako je hnůj nebo moč ani jízda traktorem. Žádný vliv na ně nemá ani chemické čištění a dezinfekce.

Autor: MAPEI
Foto: MAPEI

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.