Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

SyreN pro optimální využití kejdy, otěrové desky pro čerpadla a odlehčené rotační písty. Vogelsang představil novinky

Zveřejněno: 2. 6. 2021

Systém SyreN firmy Vogelsang slibuje inovativní a optimální využití tekuté kejdy, až 70% snížení ztráty dusíku, dodatečné hnojení sírou a mobilizaci fosfátu či velké pokrytí ploch a téměř žádné poškození rostlin. Z oblasti čerpadel firma představila nové otěrové desky pro čerpadla s rotačními písty a odlehčené rotační písty, které nabízí až 4krát delší životnost, robustnost, stabilitu, úsporu hmotnosti až o 61 % a kompletně přepracované vnitřní jádro.

SyreN může být použit na cisternách v kombinaci s hadicovými či botkovými aplikátory. Zdroj foto - tisková zpráva Vogelsang

O optimálním využití živin díky systému SyreN informoval při příležitosti představení novinek firmy Vogelsang Dirk Schrand z oddělení výzkumu a vývoje.

Kejda je cenný materiál, který je potřeba využít v nejvyšší možné míře. Toho lze snadno dosáhnout díky chemické reakci mezi tekutou kejdou a kyselinou sírovou - pH kejdy je kontrolováno přidáváním kyseliny sírové.

Systém SyreN firmy Vogelsang slibuje inovativní a optimální využití tekuté kejdy. Zdroj foto - tisková zpráva Vogelsang
Systém SyreN firmy Vogelsang slibuje inovativní a optimální využití tekuté kejdy. Zdroj foto - tisková zpráva Vogelsang

Kejda obsahuje velké množství dusíku, který je v ní rozpuštěn a vyskytuje se ve formě amoniaku a amonia. Obě formy dusíku jsou v kejdě v chemické rovnováze. Pokud je pH kejdy sníženo, rovnováha se mění a větší podíl plynného amoniaku se přemění na amonnou sůl, která se z kejdy neuvolňuje ve formě plynu a zůstává tedy v hnojivu dostupná pro plodiny. To je úkol SyreN. Systému, který je nyní dostupný u Vogelsangu.

Může být použit na cisternách v kombinaci s hadicovými či botkovými aplikátory. SyreN pomáhá optimálně a plně využít nutriční potenciál tekuté kejdy.

Využití živin a větší flexibilita v době aplikace

Díky až 70% redukci ztrát dusíku systém zajistí, že se ho k plodinám dostane podstatně více. Síra je využita jako dodatečné hnojivo a jsou zmobilizovány fosfáty. To zajišťuje zvýšení výnosu. V porovnání s konvenční technologií skýtá kombinace systému SyreN a hadicového či botkového aplikátoru větší aplikační šířky, a tedy pokrytí větší plochy. To znamená méně zničených plodin při přejezdech techniky po poli.

SyreN výrazně snižuje vliv povětrnostních podmínek na emise během aplikace. Skutečnost, že dochází ke snížení emisí amoniaku vede také ke snížení nepříjemného zápachu. To může být obrovská přidaná hodnota a může usnadnit například akceptaci aplikace tekutých hnojiv sousedy.

Systém SyreN je navržen také pro absolutní bezpečnost. Je uživatelsky přívětivý a skýtá i možnost dovybavení do existujících systémů.

Nové otěrové desky pro čerpadla s rotačními písty

Vogelsang chtěl prodloužit životnost mechanických ucpávek čerpadel, a tak nyní nabízí otěrové desky, které chrání ucpávky před jakýmkoliv vláknitým materiálem, který by se k nim mohl dostat. Novinku představil Lars Mester, produktový manažer pro čerpadla s rotačními písty Vogelsang.

Nové otěrové desky pro čerpadla s rotačními písty. Zdroj foto - tisková zpráva Vogelsang
Nové otěrové desky pro čerpadla s rotačními písty. Zdroj foto - tisková zpráva Vogelsang

Otěrová deska má po stranách odlehčení, která přesně přiléhají k bokům čerpací komory. To má vynikající efekt s ohledem na ucpávku. Tato malá úprava nebo optimalizace otěrové desky prodlužuje životnost mechanické ucpávky. I v aplikacích s obsahem velkého množství vláknitého materiálu může být životnost ucpávek až čtyřnásobná.

Odlehčené rotační písty HiFlow resist

Lars Mester představil i nové extrémně odlehčené rotační písty pro čerpadla. Vogelsang dlouhodobě pokračuje v trendu snižování hmotnosti zemědělských strojů. Čím lehčí je čerpadlo, tím větší užitečné zatížení nabízí cisterna nebo transportní vozidlo.

Odlehčené rotační písty HiFlow resist. Zdroj foto - tisková zpráva Vogelsang
Odlehčené rotační písty HiFlow resist. Zdroj foto - tisková zpráva Vogelsang

Nové rotační písty HiFlow resist jsou lehké, nabízí až 4x delší životnost a úsporu hmotnosti až o 61 %. Obsahují kompletně přepracované vnitřní jádro. Jednotlivé ocelové segmenty navazují jeden na druhý. Prostor mezi segmenty zajišťuje dokonalé propojení mezi vrstvou gumy a jádrem během vulkanizace. To enormně zvyšuje stabilitu pístu.

Autor: Dirk Schrand1) , Lars Mester
Foto: Vogelsang

1) z podkladů Vogelsang


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.