Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Terra Variant nové generace pomáhá optimalizovat aplikační linku

Zveřejněno: 30. 7. 2018

První kus z nové generace systémového nosiče Terra Variant si našel majitele, tím je největší výrobce vepřového masa na Královéhradecku, podnik MAVE Jičín, a. s. Stroj v podniku od nynějška pomáhá snížit náklady a zvýšit výkonnost aplikační linky. Co vše předcházelo nákupu stroje a proč padla volba na výrobce ze Schierlingu, o tom jsme se bavili s vedením a klíčovými zaměstnanci podniku.

Pneumatiky Michelin CerexBib umožňují nízký vnitřní tlak min. 1,6 bar při dosedací ploše do 0,84 m² na jedno kolo pro maximální ochranu půdy.

I když byl podnik MAVE Jičín založen v roce 1991, jeho historie se datuje až do roku 1970. „Jsme podnik, který se zabývá výrobou vepřového masa, konzumních vajec a okrajově násadových vajec. Podnik má živočišnou výrobu bez půdy. Máme 95 stálých zaměstnanců,“ představila společnost ředitelka, paní Ing. Koudelková. Z techniky v podniku využívají pouze tu, která je nutná k zabezpečení chovu a výkrmu. Největší stroje tvoří linku na zpracování vedlejšího produktu z výroby vepřového masa, kterou před dvěma měsíci doplnil zbrusu nový Holmer Terra Variant 585.

S příchodem Terra Variantu se optimalizovala technologie aplikace

Výběr nového nosiče si vedení dobře promyslelo a prošly se veškeré varianty. „Dříve jsme využívali nosič, který se už nevyrábí. Někteří výrobci nemají podle nás dostatek zkušeností s výrobou velkých nosičů. Další varianty nosičů měly zase malý objem nádrže. V republice jezdí stroje i s vyšší kapacitou nádrže, ale není jich tolik, jako Holmerů. Potřebovali jsme koupit stroj od někoho, kdo už má dlouholeté zkušenosti s výrobou,“ seznámil nás s výběrem technik, pan Pěnička. A pokračoval:

„Terra Variant 585 jsme zvolili také pro jeho kapacitu (výrobců nosičů na objem nádrže 21 m3 není zase tolik) a také proto, že je poblíž servisní středisko Holmer.“ Před koupí se vedení podniku bylo podívat i do jednoho z moravských podniků služeb, kde také využívají k aplikaci kejdy stroje Holmer. „Jejich způsob aplikace se nám zalíbil, využíváme nyní stejný jako oni,“ řekl pan Kryšpín ze střediska Vršce.

Nový Terra Variant 585 lze koncipovat jako nosič výměnných nástaveb, díky příznivému rozložení hmotnosti a prostoru za kabinou. Může tak využívat nástavbu na rozmetání hnoje, na aplikaci kejdy nebo překládací nástavbu pro převoz obilí a cukrové řepy. „Větší nádrž u Holmeru jsme si vybrali z toho důvodu, že dříve jsme měli přívozní prostředky s nádrží o objemu 10 m3, které vozily hnojivo na okraj pole, kde byla umístěna přečerpávací nádrž o objemu 50 m3 a z ní si hnojivo nosič vysál. Teď jsme změnili technologii tak, že si nosič vysaje kejdu přímo z přívozní cisterny. Chtěli jsme stejný objem nádrže, jakou disponují přívozní prostředky, které mají nyní objem 20 m3,“ popsal pan Pěnička technologii aplikace. Terra Variant 585 dokáže čerpadlovým systémem Vogelsang s řeznou jednotkou naplnit nádrž za dvě minuty, přičemž výkonnost soupravy může dosahovat až 160 m³/h. A je jedno, kde se přívozní prostředek nachází, Terra Variant si k němu najde cestu vždy za pomocí 5,70 m dlouhé a 158° bočně výkyvné sací trubce s automatickým vypínáním plnicího procesu.

Plnění a vyprazdňování nádrže lze provádět sacím potrubím.
Plnění a vyprazdňování nádrže lze provádět sacím potrubím.

Ročně v MAVE Jičín, a. s. vyprodukují 30 tisíc kubíků kejdy na okolní pozemky zákazníků. „Je to v podstatě služba okolním podnikům. Jezdit dál než 20 km je pro nás neekonomické, nejsme podnik služeb,“ upřesnila paní Ing. Koudelková. Terra Variant 585 je osazen motorem o výkonu 430 kW/585 k, který je spojen s převodovkou s řazením pod zatížením, jenž nabízí 18 rychlostních stupňů dopředu a 6 rychlostních stupňů dozadu. Stroj dosahuje maximální silniční rychlosti 40 km/h.

Přesazená jízda se využije

Prasečí kejdu v MAVE Jičín, a. s. aplikují za pomocí diskového aplikátoru. „Diskový aplikátor dnes zákazníci preferují hlavně kvůli životnímu prostředí, zápachu. Kejdu nejvíce aplikujeme na strniště, takže diskový aplikátor využíváme hlavně proto, aby čpavek nezapáchal a živiny zůstaly v zemi,“ přiblížil pan Pěnička. I při tomto způsobu aplikace se může využít jedna z významných funkcí Terra Variantu, a to přesazená jízda. Té je speciálně uzpůsoben i zadní závěs stroje. „Aby krabí chod (přesazená jízda, pozn. redakce) měl u nás smysl, tak musí být širší diskový aplikátor. My používáme o záběru 4 metry, ale pro tuto funkci je potřeba alespoň záběr 5 až 6 metrů. Na podzim plánujeme takový diskový aplikátor zakoupit. Krabí chod tedy využívá zatím obsluha tehdy, když jezdí po souvrati, aby ji stroj zbytečně neutužoval,“ podotkl pan Pěnička. Přesazená jízda, tj. když každá náprava jede ve vlastní stopě vpravo nebo vlevo, přijde mimo jiné vhod na svazích, kde stroji poskytne stabilitu. Obě planetové nápravy s nosností 25 tun jsou navíc řízené pro lepší obratnost. Přední náprava je typicky pro Holmer hydraulicky odpružená, disponuje svahovou vzpěrou s automatickou regulací úrovně. Zadní tříbodový závěs s funkcí odlehčování a přitlačování patří do kategorie IV a je oboustranně hydraulicky otočný, vyroben byl speciálně pro přímé zapravování hnojiva do půdy.

Úroveň komfortu a precizní systémy zemědělství

Oproti některým klasickým traktorům je ovládání Terra Variantu daleko sofistikovanější. „Pohodlí a ovládání stroje je dobré, něco je oproti klasickému traktoru složitější a jinak řešeno, ale když se na to zvykne, tak to není žádný problém,“ hodnotí obsluha stroje pan Kolda. Výhledu ven nebrání kapota, protože je zkosená a v noci přijde vhod až 31 LED světlometů. Interiér odpružené kabiny poskytuje dostatek prostoru a pohodlí při dlouhém pracovním nasazení nejen díky speciálně vyrobené aktivní sedačce pro tento typ stroje.

Ovládání se provádí prostřednictvím multifunkční loketní opěrky s joystickem, otočným ovladačem a množstvím spínačů. O zobrazování všech důležitých provozních informacích se postará dvanáctipalcový dotykový terminál EasyTouch. Terra Variant může nyní poskytnout řešení v oblasti precizního zemědělství, jako je mapování dávek či GPS řízení. To ale v MAVE Jičín, a. s. zatím nevyužívají.

Interiér Terra Variantu 585. Joystickem se například ovládá sací potrubí.
Interiér Terra Variantu 585. Joystickem se například ovládá sací potrubí.

Menší sourozenec

V produktové nabídce společnosti Holmer nalezneme i lehký nosič nástaveb s označením Terra Variant 435, který je menším sourozencem modelu 585. Kompletně nově vyvinutý Terra Variant 435 má centrální trubkový rám vyrobený z vysoce pevné oceli. Od většího modelu přebral jak design, ovládání, tak precizní technologie. Osazen je ale motorem Mercedes-Benz o výkonu 320 kW/435 k dosahujícího maximálního točivého momentu 2100 Nm. Zdvihový objem činí 10,7 l. Motor již plní nejnovější emisní normu Stage V a je spojen s novým hydrostatickým pohonem pojezdu s náhony na jednotlivé nápravy, umožňující plynulou jízdu od 0-40 km/h. Proto na stroji neuvidíte žádné kardanové hřídele.

Více fotografií jsme zveřejnili v galerii Nový Holmer Terra Variant 585 v Mave Jičín.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.