Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Terra Variant slaví 20 let. Design nové generace se inspiruje ženským tělem

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Německá firma Holmer byla založena v roce 1969 a sídlo má v Bavorsku. Střední strojírenský podnik se specializuje na výrobu samojízdných vyorávačů cukrové řepy Terra Dos, překlepávačů Terra Felis a nosičů Terra Variant. Své pobočky má prakticky po celém světě a stroje se znakem Holmer můžeme najít v 40 zemích světa. Výrobní závod již opustilo 3500 vyorávačů cukrové řepy.

Holmer

Významné milníky 

V roce 1974 byl představen první šestiřádkový samojízdný vyorávač cukrové řepy. Až v roce 1992 byla zahájena sériová výroba. O pár let později byla zahájena sériová výroba dnes známé série Terra Dos. V roce 1996 firma poprvé ukázala systémový nosič Terra Variant. V 21. století, v roce 2007, je představen první prototyp čističe/překlepávače cukrové řepy Terra Felis. O tři roky později byla zahájena jeho sériová výroba. V roce 2012 opustil bránu výrobního závodu jubilejní 3000 vyorávač cukrové řepy. O rok později byl představen prototyp nového samojízdného vyorávače cukrové řepy Terra Dos T4-40, který se stal Strojem roku 2014. V roce 2013 německý Holmer kupuje firmu Exel, která vlastní nizozemskou firmu Agrifac. Proto se Holmer přejmenovává na Holmer Exxact. V roce 2015 firma Holmer dokázala světový rekord se svým samojízdným vyorávačem cukrové řepy Terra Dos T4-30 a s adaptérem HR 12 sklidit 85 hektarů cukrovky za 24 hodin. 

Nejsilnější systémový nosič na světě

Stroj Terra Variant firmy Holmer je vysoce výkonné samojízdné zařízení pro aplikaci hnojiv. Velkoobjemová kola, jízda přesazenou stopou, vysoký tažný výkon a mimořádný přepravní objem zvyšují efektivitu a šetří půdu. Vedle techniky na kejdu Zunhammer existují čtyři další nástavby. Zásobník na hnojivo VTU 19, zásobník na řepu, zásobník na obilí s kapacitou a univerzální rozmetadlo Bergmann. Obsluha podle standardu ISOBUS

V roce 1996 firma Holmer představila svůj první systémový nosič Terra Variant. Letos tedy slaví 20 let. Představení tehdejší novinky předcházelo dlouholeté testování a vznikla spousta zajímavých prototypů. První prototypy se začaly objevovat od roku 1983. V roce 1983 vznikla první univerzální souprava TS 210, která měla výkon přes 200 koní. Testovala se například v orbě nebo s překládací nástavbou na cukrovku. Měla stanovit nové standardy v užívání traktorů, což se ale nestalo. Na to bylo příliš brzy. V roce 1988 přišel Holmer s prototypem lehkého traktoru určeného pro setí, přípravu půdy a ochranu rostlin. Tudy ale cesta rovněž nevedla. Až v roce 1996 sjel z výrobní linky systémový nosič takové konstrukce, které se firma drží dodnes.

Za roky pečlivého testování vznikaly různé konstrukce, které byly testovány v nejrůznějších polních činnostech, jako je setí, orba, aplikace tekutých hnojiv nebo dokonce při odklízení sněhu. Dnes systémové nosiče Terra Variant nejvíce uvidíme ve spojení s nástavbou při aplikaci hnojiv při současném zapravování do půdy, jako vyvážecí soupravu nebo překládací vůz. Zřídka kdy při samotném setí či zpracování půdy. 

Firma Holmer před rokem 1996 začala spolupracovat s významným výrobcem kalových cisteren, a to s firmou Zunhammer. Proto v roce 1996 z výrobní linky sjel první systémový nosič právě s nástavbou od firmy Zunhammer. Spolupráce s firmou trvá dodnes. Mezi další firmy patří například i Horsch, se kterým Holmer rovněž spolupracuje.

Nová generace přichází

K 20. výročí výroby systémových nosičů Terra Variant firma Holmer představila skicu nové generace Terra Variant. Na svém Facebookovém účtu zveřejnila fotografii půlky čelního pohledu. K fotografii napsala, že se jedná o nový typ 585. Více informací firma Holmer představí na veletrhu Eurotier 2016 v Hannoveru. Dále víme, že nová generace je určena pro rok 2020. Dále by se měl u tohoto modelu zlepšit poměr - hmotnost a výkon. Nová generace bude plnit přísné emisní normy.

Firma rovněž uvádí, že design přední části se inspiruje ideálním ženským tělem. I když firma zveřejnila jen půlku stroje, jednoduchým zrcadlovým obrácením zjistíme, jak bude vypadat kompletní čelní pohled na novou generaci Terra Variant

Holmer také prozradil, že do budoucna plánuje rozšířit své portfolio dalším modelem Terra Variant. Jaké by mělo být použito hnací ústrojí nebo jaká bude velikost nástavbové nádrže, je stále předmětem diskuse.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Holmer

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.