50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Těžké stroje na expedici v extrémních podmínkách jezera Bajkal

Zveřejněno: 15. 6. 2017

Mitas, člen skupiny Trelleborg, ve spolupráci s ruským výrobcem zemědělské techniky Rostselmash podpořil iniciativu, která měla za cíl upozornit na unikátní ekosystém jezera Bajkal. Společnosti Rostselmash a Mitas v březnu 2017 na březích zamrzlého jezera Bajkal pod dohledem National Geographic natočily dokument o jezeru a pořídily rozsáhlou fotodokumentaci. Extrémní podmínky, kdy se teploty pohybovaly okolo -25 °C, vyžadovaly, aby se do akce zapojily ty nejodolnější stroje a vybavení. Rostselmash poskytl traktor Versatile 2375 s dvoumontáží plášťů Mitas 520/85R42 AC85.

Mitas

Jozef Rúček, výkonný ředitel zastoupení Mitasu v Ruské federaci, uvedl: „Skrze tento projekt chceme poukázat na to, že pláště Mitas spolehlivě odvedou práci v jakýchkoli podmínkách. Na jezeru Bajkal jsme se již pohybovali na hranici extrému, ale i přesto je dobré vědět, že i v takto náročném prostředí je na pláště Mitas spolehnutí.“

Jozef Rúček dodal: „Rok 2017 je v Ruské federaci vyhlášen jako ,Rok ekologie‘. Díky naší iniciativě se nám podařilo přivést pozornost k samotnému jezeru Bajkal a věříme, že tento společný projekt bude dalším střípkem do mozaiky vzdělávacích aktivit o tomto nádherném místě.“

Traktor Versatile o šířce 5,5 metru a váze 11 690 kilogramů s dvoumontáží plášťů Mitas AC85 důkladně prověřil sílu ledu na jezeru Bajkal. V březnu, kdy se projekt uskutečnil, bývá led silný až jeden metr, takže i těžká zemědělská technika se mohla po zamrzlém jezeru bezpečně pohybovat.

Mitas a Rostselmash jsou dlouhodobí obchodní partneři. Mitas dodává pláště pro první výbavu traktorů Versatile a také pro nejvyšší řadu kombajnů Rostselmash.

Pláště Mitas AC85, použité na jezeru Bajkal, jsou odolné radiální pláště s optimálními vlastnostmi, které zaručují vynikající užitné vlastnosti jak při práci na poli, tak při přesunech po silnici. Speciálním znakem plášťů Mitas AC85 je velká styčná plocha dezénu, která zajišťuje vynikající záběr a lepší trakci.Bajkal je nejhlubší a největší sladkovodní jezero na světě, dosahující hloubky 1642 m. Jezero má také největší zásoby pitné vody na světě.Stojí za zmínku, že v zimě jezero zamrzá úplně, což umožňuje jezdit po jezeře automobily. V zimně je na jezeře vytvořena silnici, která spojuje břehy. Avšak i nejtěžší SUV se nemohou rovnat traktoru o hmotnosti 10 tun, nebo sklízecí mlátičce Acros 595+, jejíž hmotnost se pohybuje okolo 15 tun!

Autor: Milan Jedlička
Foto: Mitas

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.