50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Traktorový nadšenec Havelka se po třech týdnech vrátil ze Švédska na Vysočinu. Urazil více než 3 tis. kilometrů!

Zveřejněno: 8. 8. 2018

Martin Havelka je legendou mezi českými fanoušky traktorů. Již třetím rokem podniká dobrodružné výpravy na svém téměř sedmdesátiletém modelu ZETOR Z25. Na svou zatím nejdelší cestu se letos vypravil až do Švédska. Navzdory úmornému vedru dokázal více než tři tisíce kilometrů dlouhou cestu v pořádku dokončit.

První traktor ZETOR Z25 byl vyroben 15. března 1946.

Na tisíce kilometrů dlouhou pouť vyrazil Martin Havelka již v půlce července, kdy v rodných Škrdlovicích u Žďáru nad Sázavou usedl za volant legendárního modelu Z25. Průměrnou rychlostí 33 km/h a spotřebou 12 l/100 km se, v doprovodu rodiny a svého psa, vydal na sever. Po několikadenní cestě přes Česko a Polsko, přijel se svým ZETOREM až k Balkskému moři. Tam vedla také jeho vůbec první dobrodružná výprava, při níž před dvěma lety zdolal téměř 800 kilometrů, a která ho proslavila nejen u nás, ale i v zahraničí. Tato trasa tak pro Havelku nebyla neznámá. Premiéry se nicméně jeho traktor dočkal v polském přístavním městě Swinoujsce, z kterého se poprvé přeplavil trajekterm až ke Švédskému pobřeží.

Škrdlovický cestovatel strávil ve Skandinávské zemi jedenáct dní, během kterých urazil z přístavu v Trelleborgu více než 1200 kilometrů podél severovýchodního pobřeží. Cestou poznával rozmanitý venkov, podnikl sedm setkání s místními sběrateli starých traktorů a lidmi spojenými se značkou ZETOR a zavítal také do tamního muzea traktorů ZETOR v Ystadu. „Nejvzdálenějším cílem byl ostrov Orust – 100 km severně od města Göteborg – kde jsme s rodinou návštívili farmu sběratele traktorů ZETOR 25, pana Christena Olssona, majitele více než 30 kusů ZETORU 25 první verze v exportním provedení a uznávaného odborníka na historické traktory ZETOR ve Švédsku,“ dodal Havelka.

Švédsko navštívil na pozvání zdejšího sběratele ZETORŮ Magnuse Larssona, se kterým letošní cestu naplánoval během loňského setkání traktoristů v Lazech nad Morzem. Podle Havelky jsou ZETORY ve Švédku populární: „Má je tu spousta lidí, například na ostrově Orust bylo sedmdesát procent všech traktorů právě značky ZETOR. Unikátní kousky se dají vidět i v muzeu. ZETOR tu má rozhodně své jméno,“ poznamenal. Pochválil také místní dopravu, která je na zemědělská vozidla zvyklá: „Je tu hodně farem a traktory, ať už nové, moderní, nebo i starší, tam prostě jezdí, takže se s nimi na silnicích počítá.“

Jedinou překážku na dlouhé cestě představovalo pro Havelku počasí. Jeho ZETOR Z25 totiž není vybaven kabinou, tudíž je jeho řidič vystaven napospas nepřízni počasí. Očekávané problémy s deštěm však po příjezdu do Švédska vystřídala úmorná vedra, díky kterým byl traktor pořádně rozpálený. Ani to však Havelku nezastavilo v dobývání Skandinávie, přestože cestu na svém veteránu přirovnal k sezení na rozpálených kamnech. Závěrem však celou situaci okomentoval s nadsázkou a ke svému cestovatelskému rekordu dodal: „Bylo opravdu horko, slunečno a bez deště, takže jsem se vrátil krásně opálený.“ Milovník traktorů svou namáhavou cestu zakončil na traktoriádě v Janově u Svitav, odkud se v sobotu večer vrátil domů. Už těď však plánuje svoji příští výpravu – tentokrát již potřetí na nejvýše položenou horskou silnici Grossglocknerhochalpenstrasse v rakouských Alpách, kam vyrazí v září.

Autor: ZETOR TRACTORS a.s.1)
Foto: Zetor

1) redakčně upraveno

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.