Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Třídiče Zemmler předvedly své schopnosti v praxi

Zveřejněno: 14. 11. 2017

Společnost Eurogreen, specialista na trávníkářství, uspořádala podzimní Demo Tour, na které bylo možné shlédnout v praxi třídicí techniku Zemmler, konkrétně dvojbubnová síta. Demo Tour se uskutečnila 24. října v Ostravě, 25. října v Brně a 26. října v Havlíčkově Brodě.

Zemmler

Německá společnost Zemmler vyrábí mobilní a stacionární třídiče s dvojitým bubnem. Uplatnění naleznou tam, kde je vyžadováno třídit různé materiály, jako je písek, zemina, štěrky, komposty, kamenivo či štěpka a to na zrnitost od 2 do 80 mm. Třídiče využívají technologii dvojitého bubnu, takže je umožněno třídění na dvě frakce + nadfrakci v jednom pracovním procesu. Uplatnění je tedy velmi široké.

Na Demo Tour byly předvedeny dva třídiče o různé velikosti. Přesněji typ MS 5200 a menší MS 1600. Typ MS 5200 nalezne uplatnění tam, kde je vyžadován mimořádný výkon. Jeho třídicí výkonnost činí až 150 m3/h, takže o jeho plnění se zpravidla postará výkonný kolový nakladač. Délka jeho bubnu činí 5.200 mm a průměr 2.000 mm. Velikost ok síta je 2 až 80 mm a celková plocha cca 46,6 m2. Pohon je zajištěn dieselovým samostatným agregátem, volitelně může být ještě v kombinaci s elektrickým. Třídič byl schopný třídit na tři frakce, tedy jemnou, střední a zbytek. Ve výbavě měl i čisticí kartáč s vlastním pohonem pro čištění bunu. Třídiče značky Zemmler jsou vyrobeny z odolných materiálů, takže například rám dopravníkového pásu je kompletně žárově zinkovaný. Celé stroje jsou práškově lakovány.

Druhý představený třídič MS 1600 je oproti prvnímu jmenovanému daleko kompaktnější, samozřejmě na úkor výkonnosti, která se pohybuje od 5 do 30 m3/h. Jeho hlavní výhodou jsou však kompaktní rozměry a hmotnost, díky čemuž ho lze táhnout za osobním automobilem. Délka jeho bubnu činí 1300 mm. Velikost ok síta je stejná jako u výkonnější verze, dle potřeby lze však instalovat síta jiná.

Frakcí lze dosáhnout kvalitního kompostu

Kvalitního kompostu se dosáhne dodržováním určitých postupů. Kompost se zpravidla založí nadrcenou dřevní hmotou, trávou či listím. Všechno se musí kvalitně promíchat, což je jedním z nejdůležitějších kroků při kompostování. Vzniklou zakládku je po čase nutné překopávat pro umožnění přístupu vzduchu. Vzniklý kompost se ale skládá z různě velkých frakcí, které se musí roztřídit. V tomto kroku nastupují třídiče. Ty se postarají o kvalitní roztřídění a jemná frakce je konečná surovina, tedy hotový kompost (hnojivo). Zbylý hrubý materiál, je vhodné ještě vrátit zpět do zakládky.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.